Dobrovoľníctvo v Afrike – Na čo sa môžeš tešiť?

14. March 2022 | Archív |
2,975 videní

Je cestovanie a objavovanie to, čo ťa teší a napĺňa? Je tvoj sen raz navštíviť Afriku, spoznať kultúru a ľudí? So svojimi skúsenosťami a pocitmi sa s nami podelila Ivka Petrisková, projektová koordinátorka Mladiinfo Slovensko. Ivka sa zúčastnila študijných ciest do Juhovýchodnej Afriky (Rwanda, Uganda a Keňa) v rámci partnerského projektu YES WE CARE, vďaka ktorému Mladiinfo Slovensko pripravilo projekt REACH. Ak by si chcel/a vycestovať do Afriky, pozri si aktuálne otvorené pozície v Keni a Ugande.

Don’t speak Slovak? No problem, check the English version here.

 

Aké si mala pocity pred cestou Afriky? Čo všetko bolo potrebné vybaviť pred odchodom?

Afrika bola vždy mojím snom. Niečo ma tam vždy “ťahalo”, takže moje pocity boli presne také, ako keď sa váš obrovský sen (od detstva) stáva realitou 🙂 Pred cestovaním bolo potrebné prijať očkovanie (na žltú zimnicu) na poliklinike pre cudzokrajné choroby, kde ma aj vyšetrili a upozornili na riziká spojené pred cestou. Takisto sme si zabezpečili antimalariká, pre prípad potreby, ale nie je ich nevyhnutné piť pokiaľ sa cestuje do antimalarickej oblasti. Okrem zdravotnej prípravy bolo potrebné si podať žiadosť o e-visa (tie dostanete na 90 dní pre celú Juhovýchodnú Afriku, takže môžete prechádzať medzi krajinami). Víza prišli do pár dní a bola som plne pripravená začať sa baliť.

 

Ako prebehla tvoja cesta, čo sa týka zabezpečenia dopravy a bezpečnosti? A ako ste sa pohybovali po/v rámci jednotlivých krajín? 

Cesta prebehla bez akýchkoľvek problémov. Na hraniciach boli policajti tiež veľmi prívetiví, pýtali sa, či sme prvýkrát v Afrike. Do pasu nám nalepili potvrdenie o vízach, naskenovali odtlačky prstov a popriali nám príjemný pobyt. V momentálnej situácii cestovanie možno mierne sťažuje pretrvávajúca situácia COVID-19, ale myslím si, že letecká preprava je rovnako dobre zabezpečená ako predtým. 

V rámci krajín sme sa pohybovali stále v skupinke, bolo nás dokopy približne 10 ľudí a naše hostiteľské partnerské organizácie prenajali minivan na celý pobyt. Odporúčala by som aj dobrovoľníkom aby cestovali v skupinkách alebo ideálne aj s niekým miestnym, napr. s mentorom/ mentorkou ak je to možné, jednak je to lepšie pre spoznávanie krajiny, pretože miestni poznajú pomery v krajine, vedia sa dohovoriť aj v lokálnych jazykoch, poznajú overené miesta kde sa najesť, ktoré navštíviť a podobne.

 

Ako vás miestni ľudia privítali a akí boli k tebe/ k vám?

Ľudia boli zväčša veľmi milí, priateľskí a hlavne veľmi pohostinní. Cítili sme sa veľmi dobre. 

Nakoľko sme boli po celú dobu s ľuďmi, ktorých sme poznali, všetky moje cesty do Afriky boli vo veľmi priateľskej, až rodinnej atmosfére. Najpriateľskejšie boli samozrejme deti, tie sa na nás doslova vrhali, chceli sa nás dotknúť, keďže to bolo pre niektoré z nich prvýkrát stretnutie s belochom. Belochov volajú “muzungu”, takže sa nezľaknite keď na vás takto budú pokrikovať, nie je to nadávka 🙂 Dobrovoľníci, ktorí sa rozhodnú ísť na projekt sa, verím, budú cítiť veľmi dobre, taktiež a nájdu si tam svoje “nové rodiny”.

 

Aká je mentalita a správanie Afričanov? Ako vnímaš stereotyp, že Afrika je zaostalá a väčšina jej obyvateľov sú chudobní a negramotní?

Z pohľadu pozorovateľa je ich mentalita asi taká, ako si ju predstavujete z rôznych filmov či  hudobných videí. Sú farebne oblečení poväčšine, veľmi veselí, usmievaví, majú radosť zo života, úprimne. To na nich milujem. Počas našich ciest sme navštívili viacero inovatívnych, sociálne zameraných projektov, podnikov, coworkingov a ohúrila ma práve vysoká miera inovácie, pokroku a naozaj skvelých nápadov. Niektorým síce chýbal marketing, či lepšie biznisové myslenie, ale v tom nie sme oveľa ďalej ani na Slovensku 😀 

Ale áno, videli sme však aj veľmi chudobné časti najmä v Uganda (etnická skupina tzv. “Pygmy” neďaleko Itambira ostrova kde bude prebiehať aj dobrovoľníctvo cez náš REACH projekt) alebo “slums” v Keni. Sú veľké časti Afriky, ktoré sú naozaj chudobné, zacyklené v generačnej chudobe, negramotnosti a v neschopnosti vyjsť z tohto bludného kruhu, ale to vidíme aj u minorít na Slovensku či iných krajinách. 

Z môjho pohľadu je veľká časť Afriky chudobná práve preto, že iné krajiny sveta zneužili jej bohatstvo. Afrika je v skutočnosti najbohatším kontinentom na Zemi. Jedným z mojich hlavných cieľov, prečo som projekt REACH po cestách do Afriky iniciovala, bolo práve vyvrátenie stereotypov o Afrike, ktorá “potrebuje pomoc či dokonca záchranu” od zvyšku sveta. Chcela by som aby sme sa inšpirovali navzájom, a tak si skutočne pomôžeme.

 

Čo sa týka jedla, aká tam je kuchyňa?

Keďže milujem ovocie to som si vychutnávala najviac. Čerstvý marakujový džús (“passion-fruit juice”) bol pre mňa “must-of-the-day” a potom banány. To je neporovnateľné s tými, ktoré kúpime u nás. Z banánov sa v Juhovýchodnej Afrike aj veľa varí, používajú ich na sladko aj na slano. Typickým jedlom je tzv. “Ugali”, čo je ako hustá kaša, vyrobená z bielej kukuričnej múčky alebo kukuričnej múky. Z mäsa sa jedáva najmä kuracie mäso. 

Simon v Ugande nám dal ochutnať aj miestne “chipsy”, čo boli pečené kobylky, ktoré chytajú pomocou svetiel na trávnatom území, ktoré je tak osvetlené, že pripomína športový štadión.


O tejto špecialite Ugandy si môžete prečítať na na BBC: https://www.bbc.com/news/world-africa-46357020

 

V Juhovýchodnej Afrike je podnebie veľmi teplé, nakoľko obidve krajiny Uganda aj Keňa sa nachádzajú na rovníku. Ako si sa tam cítila? Ako je riešená pitná voda v Afrike?

Najteplejšie mi bolo v Rwande, lebo to bola moja prvá cesta, to bolo náročné, ale postupne som si zvykla. Najpríjemnejšie bolo v Ugande, pretože Itambira ostrov je na Jazere Bunyonyi a to je pre mňa doteraz jedno z najkrajších miest kde som bola. Podnebie v Keni bolo tiež už po predchádzajúcich skúsenostiach lepšie zvládnuteľné. Odporúčala by som si zobrať ľahké, priepustné a voľné oblečenie, najlepšie také ktoré bude zakrývať väčšinu nášho tela (napr košeľa je skvelá, nohavice dlhšie, pre dievčatá pokojne aj dlhšie šaty a sukne. 🙂 Ale určite si treba vziať aj bundu do dažďa alebo iné teplejšie oblečenie, lebo v noci sa vie celkom výrazne ochladiť. Pokrývka hlavy určite je potrebná taktiež. 

Voda sa kupuje prevažne v plastových fľašiach alebo sa pije len z overeného zdroja. Pri kúpe vody v plastových fľašiach je potrebné si dávať pozor aby to nebola len fľaša naplnená vodou z vodovodu, ale to je rozpoznateľné po jej pachu. 

 

Čo ťa najviac zaujalo a páčilo na celom čase tam strávenom v Ugande a Keni?

Afriku milujem. Jej farebnosť, jej fotogenickosť, jej silu. Mám veľa krásnych spomienok na tieto cesty a odporúčam každému zažiť africké safari, vidieť divokosť prírody zblízka (cca 3-4 metre od nášho auta prešiel slon, tak tomu hovorím blízkosť :D), vychutnať si marakujový džús pri pohľade na rozľahlé plantáže alebo nádherné jazero, ochutnať pravé banány, vidieť ruch afrických veľkomiest, aj pokoj nádherných prírodných zázrakov. Vidieť realitu kontrastov, v ktorej žijeme na našej Zemi a uvedomiť si, že máme veľa dôvodov, aby sme boli vďační za to, čo v živote máme. Tieto pocity, a oveľa viac, si nosím v sebe z mojich ciest do Juhovýchodnej Afriky a prajem každému, aby mal možnosť niečo podobné zažiť počas 3 mesiacov na dobrovoľníckom projekte. 

 

V akej organizácii bude prebiehať dobrovoľníctvo a čo bude jeho náplňou?

Názov organizácie je Let Us Save Uganda (LUSU) a je to je nezisková a charitatívna organizácia s registráciou aj ako komunitná organizácia. Úmyslom LUSU je vypočuť a zvážiť rady a názory ľudí z miestnych a medzinárodných prostredí s cieľom vytvoriť zásadnú zmenu pre trvalo udržateľný rozvoj.

Úlohou dobrovoľníka bude vypomáhať ako pomocný personál, a to v rôznych oblastiach: networking, finančný manažment, ekoturistika, komunitný rozvoj, sociálne podnikanie aj rôzne administratívne práce v meste Kabale. Možnosťou je aj vypomáhať na základnej škole pri rôznych školeniach pre deti a mládež.

Afrika je veľkolepá a bohatá na faunu a flóru, aj vďaka tomu je taká pestrá a jedinečná. Poď aj ty na dobrovoľníctvo s nami do Afriky na 3 mesiace a zaži to, čo nezažije každý. Zúčastni sa projektu v Ugande alebo v Keni a nenechaj si ujsť túto príležitosť spoznať svet o kontinent viac.  


Ak máš otázky k dobrovoľníctvu, kontaktuj nás priamo na volunteers@mladiinfo.sk

2,975 videní