Opustila komfort a vyrazila do Talianska

26. June 2023 | Archív |
443 videní

„Dobrovoľníctvo ma naučilo žiť a vychutnať si prítomný okamih a nežiť neustále len pre budúcnosť. Baví ma viac opúšťať moju komfortnú zónu a lepšie prijímam akékoľvek nové výzvy. Po návrate cítim, že som oveľa viac spoločensky aktívna a ukotvili sa vo mne moje životné hodnoty.“

Naša dobrovoľníčka Karin vycestovala do známeho talianskeho mestečka Bologna, kde pracovala pre dve organizácie YouNet a Centro sociale A. Montanari . V YouNet mala na starosti správu sociálnych sietí, webstránok, návrh loga pre projekty, newslettere. Rovnako písala projekty (KA2 – malé partnerstvá), ktoré sú financované z európskych fondov. Práve kreatívna stránka tejto práce ju veľmi bavila. V Centro Sociale A. Montanari pomáhala zase s prípravou a organizáciou kultúrnych podujatí, ktoré sa konali v centre. Počas jej posledných štyroch mesiacov stihla ešte vyučovať anglický jazyk talianskych seniorov, ktorí boli úplní začiatočníci resp. mierne pokročilí.

Vedomosti, ktoré v škole nenaučia

Karin vďaka dobrovoľníctvu našla medzinárodných kamarátov vďaka ktorým sa naučila viac o jednotlivých kultúrach, aktuálnej spoločensko-politickej situácii v krajinách, ako aj ich histórii. Zamilovala si umenie a lepšie spoznala samú seba. Vie pomenovať svoje silné stránky a objavila, čomu sa chce pracovne venovať a kam budú smerovať jej ďalšie kariérne kroky. Okrem iného vylepšila svoju taliančinu a cíti, že je viac sebavedomejšia, flexibilnejšia a hlavne otvorená skúšať nové veci. Naučila sa jednoducho vnímať ľudí bez predsudkov, má otvorenejšiu myseľ a vidí svet inými očami. 

Prekonať sa stojí za to!

Na začiatku projektu mala Karin malé problémy s ubytovaním, no neodradilo ju to a napokon sa všetko vyriešilo. Najväčší problém vnímala pri opätovnom učení sa zdieľať a byť s cudzími ľuďmi. Prekonať to bolo náročné, ale stálo to za to! Táto skúsenosť jej priniesla do života úprimné priateľstvá a množstvo inšpiratívnych rozhovorov z ktorých doteraz ťaží. Priznala však, že s prekonávaním sa neprestala ani po projekte. Vrátenie sa do života, ktorý tu pomyslene zanechala, tiež nebol jednoduchý. Bola iným človekom a okolie si na túto pozitívnu zmenu taktiež muselo zvykať. 

„Vďaka dobrovoľníctvu vieme rásť nielen my, ale aj naša spoločnosť.“

Čas aj na oddych

Na dobrovoľníctve v Taliansku Karin nechýbali ani cestovateľské zážitky, turistika či kultúrne podujatia, ktorých sa zúčastnila. Nemala čas sa nudiť. Obzvlášť si užívala miestu gastronómiu. 😀

Poď do toho!

Karin ti odkazuje, aby si prekonal aj ty svoju komfortnú zónu a určite vycestoval na dobrovoľníctvo, ktoré ti pomôže splniť si sny, precestovať svet, spoznať jedinečných ľudí, nové kultúry, objaviť nové chute a vône, mať dopad na lokálnu spoločnosť a implementovať vlastný projekt. Ku koncu uvidíš svet úplne inými očami..

 

443 videní