DOBROVOĽNÍCTVO A JEHO PREKVAPIVÉ VÝHODY

29. January 2021 | Archív |
2,049 videní

Úroveň vzdelanosti národa je dôležitým faktorom pri raste a napredovaní, a preto by mala patriť medzi priority štátu.

Vzdelávať sa dá rôznymi spôsobmi. Najpravdepodobnejšie sa nám vybaví povinná školská dochádzka, kurzy, školenia a v posledné mesiace webináre. No medzi nami, nie je to občas nuda? My však poznáme omnoho zábavnejší spôsob: dobrovoľníctvo!

Dobrovoľníctvo predstavuje neformálne vzdelávanie. Líši sa od učebnicového výkladu, písomiek a známkovania. Mladých ľudí vzdeláva inými metódami a odovzdáva vedomosti inak – prostredníctvom skúseností.

O jeho výhodách by sa dalo písať veľa, no my ti priblížime tie najzaujímavejšie. Vedel si o nich?

Dobrovoľníctvo ťa spája s ostatnými. Jedným z najlepších spôsobov ako si nájsť nových priateľov a posilniť existujúce vzťahy, je zaviazať sa k spoločnej činnosti. Vďaka dobrovoľníctvu si môžeš nájsť priateľov, naučiť sa nové zručnosti, spoznávať iné kultúry. Po skončení projektu v zahraničí si domov odnesieš kontakty na kamošov z rôznych kútov sveta.

Dobrovoľníctvo prináša do tvojho života zábavu a naplnenie. Treba k tomu niečo dodať? Len si predstav tie dni a večery strávené s novými kamarátmi v práci, meste, na ubytovaní, výletoch, turistike, koncertoch, baroch,… Dobrovoľníctvo je zábavný a ľahký spôsob ako preskúmať svoje záujmy a vášne. Dobrovoľnícka práca, ktorú považuješ za zmysluplnú a zaujímavú, bude mať relaxačný a energizujúci účinok.

Dobrovoľníctvo posúva tvoju kariéru vpred. Či už zmenu práce plánuješ alebo nie, dobrovoľníctvo ti dáva príležitosť precvičiť si rôzne zručnosti, ako sú komunikácia, schopnosť riešiť problémy, tímová práca, plánovanie projektov, riadenie úloh, atď. Napreduješ vo svojej kariére. Ak ti v životopise svieti zahraničná skúsenosť, si za hviezdu. Ak je zdôraznené, že si ju vykonával ako nezištný dobrovoľník, získavaš body, o akých tvoji konkurenti môžu len snívať.

Dobrovoľníctvo je dobré pre tvoju myseľ a telo. Dobrovoľníctvo ponúka životne dôležitú pomoc ľuďom v núdzi. Len si spomeň, ako sa cítiš, keď podáš pomocnú ruku niekomu, kto ju potrebuje. Tá psychická radosť je oveľa silnejšia, než sa môžeš nazdávať. Lieči tvoje vnútro rovnako ako telo. Dobrovoľníctvom získaš tento pocit neustále. Uvidíš za sebou výsledky, ktoré teba nestoja takmer nič, no iným menia život od základov. Ľudské bytosti sú pevne prepojené s tým, aby dávali iným. Čím viac dávame, tým šťastnejšie sa cítime.

Toľko k tomu. Výhody dobrovoľníckej práce sú obrovské. Zážitky, nové priateľstvá a skúsenosti ešte väčšie. No najväčší a najlepší je pocit, keď si uvedomíš, že si sa pričinil o lepšiu budúcnosť niekoho, kto to možno takmer vzdal. Pomoc je najväčší dar, ktorý neoceníš, pokiaľ ju skutočne nepotrebuješ.

Stačí tak málo? O tom nepochybuj. Sme tu pre to, aby sme ťa odbremenili od procesných úkonov. Na tebe je zvyšok – rozhodnúť sa a ísť do toho!

Preto určite klikni na zoznam aktuálnych dobrovoľníckych ponúk v zahraničí a zbieraj zážitky s nami! Obávaš sa, že je postup komplikovaný? Vôbec nie, stačí splniť jednoduché kroky, ktoré nájdeš tu.

A určite sleduj náš web, FacebookInstagram, kde nájdeš projekt šitý pre teba! Ak máš otázky alebo ťa niečo zaujíma, napíš nám.

2,049 videní