#dobrovolnickydennik / EVS v Portugalsku

26. January 2021 | Experience Valuable Sharing |
912 videní

Ahoj! Moje meno je Bianka a vďaka Mladiinfo Slovensko som vycestovala za dobrovoľníctvom do Portugalska.

Môj EVS projekt je v Portugalsku v meste Porto kde som predtým absolvovala Erasmus študijný pobyt a Erasmus+ stáž, takže som krajinu, mesto aj jazyk už poznala, ale organizácia Critical Concrete bola pre mňa niečím novým.

Critical Concret je organizácia, ktorá vznikla pred piatimi rokmi v Porte a zaoberá sa udržateľnou a sociálnou architektúrou, čo mi prišlo veľmi sympatické, ale myslela som si, že určite nemám šancu, pretože nemám vzdelanie ani skúsenosti z tejto oblasti. Napriek tomu som poslala motivačný list a bola som veľmi šťastná, keď som po niekoľkých mesiacoch (čakala som kvôli covidu) mohla začať v máji tohto roku. 

Máme veľmi veľa projektov, jedným z nich je research lab. To znamená, že máme produkčné centrum, kde robíme výskum a testujeme rôzne low tech, ekologické postupy, vyrábame prototypy napríklad izolačných panelov z mycelia (hríby), máme malý food forrest a podobne –  výsledky tohto výskumu zdieľame v článkoch na našej stránke v sekcii research lab a na youtube – všetko je open source. Tieto poznatky potom využívame pri rekonštrukcii nášho centra, kde niektorí z dobrovoľníkov aj bývajú. Súčasťou centra je dielňa kde pracujeme prevažne s drevom, ďalším dlhodobým projektom je zelená strecha, proste veľa práce ako na stavbe.

Vyskúšala som si prácu s rôznymi strojmi aj keď predtým som nemala žiadne skúsenosti a bolo to niekedy ťažké, ale aj zábavné a veľmi oceňujem, že máme rôznorodú prácu a striedame workshop s officom.
Väčšinu času teda pracujeme na počítači – ja osobne mám na starosti sociálne siete, takže sa starám hlavne o instagram a facebook a snažím sa získať čo najviac fanúšikov, pretože si myslím že moji kolegovia robia super veci a Critical Concrete si zaslúži viac pozornosti 🙂

Momentálne pracujeme na webe s názvom criti.cokde budú rôzne online kurzy zamerané na udržateľnosť. Aby sme mohli pokračovať potrebujeme financie a preto sme pripravili crowdfundingovú kampaň. Ďalším projektom je Sustainable Sustainable Architecture – je to program postgraduálneho štúdia, ktorý sme pripravili v spolupráci s ESAP – vysokou školou v Porte. Predtým každé leto organizovala naša organizácia letné školy pre študentov architektúry, kde prebiehali intenzívne dvoj-trojtýždňové workshopy, počas ktorých sme koordinovali rekonštrukciu niekoľkých domov, v ktorých žili rodiny, ktoré si rekonštrukciu nemohli dovoliť a takto sme im zlepšili životné podmienky, ale v štýle participative design – to znamená, že tieto rodiny, tak ako aj študenti a pracovníci, boli zapojený do procesu. 

Ako som povedala, je toho veľmi veľa a ja som veľmi rada, že som mohla aspoň trochu pomôcť pri tvorbe týchto projektov a vyskúšať si veci, ktoré som nikdy predtým nerobila a stráviť ďalší rok v Portugalsku. Okrem toho som spoznala úžasných ľudí z rôznych krajín vďaka ktorým sme mali v práci super atmosféru a mám kopu zážitkov.”

912 videní