FRANCÚZSKO | Prečo vycestovať do najromantickejšej krajiny Európy?

27. June 2020 | Experience Valuable Sharing |
2,738 videní

Liberté, égalitié, fraternité

Sloboda, rovnosť, bratstvo – tak znie motto najobľúbenejšej a najnavštevovanejšej krajiny na svete

Zdroj: culture trip

Azúrová Francúzska riviéra, levanduľové Provensalsko alebo majestátne Alpy. Krajina vína a syrov ti ponúkne tisícky dôvodov, prečo ju navštíviť. Čo by si povedal na to, ak by sa táto rôznorodá krajina stala tvojím domovom na niekoľko mesiacov?

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

  •  hlavné mesto: Paríž
  •  mena: euro (EUR)
  •  počet obyvateľov: 67 348 000
  •  jazyk: francúzština

ĽUDIA

Francúzi sú spoločenskí a zdvorilí so silným zmyslom pre eleganciu a vkus, čo je pri pohľade na väčšinu z nich hneď jasné. Sú tiež veľmi hrdým národom, čo má často za následok ich neochotu komunikovať s turistami v inom, ako francúzskom, jazyku. Ak preukazujete rešpekt a úctu k ich tradíciám, zvykom a kultúre, budú vás považovať za čestného človeka, a tak sa k vám aj správať.

KUCHYŇA

Na kuchyni si dávajú Francúzi zvlášť záležať. Niet divu, že je považovaná za chuťovo najoriginálnejšiu kuchyňu pokiaľ ide o pestrosť, úroveň prípravy, zloženie stravy a estetický vzhľad. Medzi špeciality francúzskej kuchyne patrí typická francúzska bageta, falafel, makrónky, mäkký zrejúci syr a samozrejme, červené víno. Typickými národnými jedlami sú Pot-au-Feu, teda dusená sviečková s koreňovou zeleninou a korením, kohút na víne  Coq au vin, a veľmi populárne zeleninové Ratatouille.

VOĽNÝ ČAS

A že je Francúzsko vďačnou krajinou na spoznávanie, máš možnosť zistiť sám. Okrem Pyrenejského horského pásma či Álp, majú Francúzi aj more a krásne azúrové pláže. Tunajšia príroda a vidiek ponúka nespočetné množstvá krásnych miest na objavovanie. Z mestského prostredia je jasnou dominantou hlavné mesto Paríž, ale pekný je aj Marseille či Nice. Napriek rôznym konfliktom  v minulosti tieto historické mestá nestratili na autenticite.

Zdroj: fnancyanhtran

ZAUJÍMAVOSTI

  • Francúzsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá zakázala supermarketom vyhadzovať alebo ničiť nepredané jedlo.
  • Vo Francúzsku je nezákonné prepravovať živé slimáky vo vysokorýchlostnom vlaku bez ich vlastných cestovných lístkov.
  • Vo Francúzsku si môžete vziať mŕtveho človeka.

Čarovné mestečko Pau

“Pau has the world’s most beautiful view of the earth just as Naples has the most beautiful view of the sea.”

Zdroj: pau.eu

Nenápadné a pokojné mestečko Pau leží nad riekou Gave du Pau vo francúzskom departmente Atlantické Pyreneje v regióne Nového Akvitánska. Nachádza sa 100 kilometrov od Atlantického oceánu a 50 kilometrov od Španielska. Mesto je vsadené v centre prírody a je z neho úchvatný výhľad na okolité Pyreneje. 

Okrem prírody je úzko späté aj s históriou. Natrafiť tu môžeš na hrad z 12. storočia, známy palác Beaumont a mnoho menších kostolíkov. Práve stredoveký hrad sa stal symbolom mesta, pričom navštíviť je možné aj jeho záhrady a parky.

V meste sa rozhodne nudiť nebudeš. V okolí nájdeš krásne cyklistické trasy, na ktoré môžeš kedykoľvek vybehnúť, no a pre odvážnejších je tu rafting na rieke Gave. Okrem toho je Pau vzdialené od Pyrenejí len približne hodinu cesty.

Od roku 2011 sa Pau môže chváliť označením ,,mesto umenia a dejín“, vďaka čomu sa tu po celý rok konajú početné festivaly a iné kultúrne udalosti. 

Kontaktuj nás a zisti viac o dobrovoľníckych ponukách a možnostiach vycestovania do tretej najväčšej európskej krajiny – Francúzska. Potrebovať budeš len odvahu. Cestu, ubytovanie, stravovanie či vreckové budeš mať hradené z grantu ESC -> dobrovoľnícka ponuka v mestečku Pau.

info@mladiinfo.sk

FB: Mladiinfo Slovensko

IG: mladiinfo_slovensko

Autorka: Dominika Boková

2,738 videní