ESTÓNSKO | Čo od neho očakávať a prečo mu dať šancu?

25. June 2020 | Experience Valuable Sharing |
2,124 videní

Už onedlho budeš môcť vycestovať do zahraničia, a to aj vďaka nám!

Už nejaký čas môžeš sledovať na našich oficiálnych FB a IG profiloch nové dobrovoľnícke ponuky – krátkodobé aj dlhodobé. A že je z čoho vyberať! Rozširujeme naše spolupráce, vďaka čomu máš možnosť navštíviť zahraničné krajiny Balkánu, Pobaltia, Škandinávie a ďalších krajín. A nie, byť dobrovoľníkom u nás neznamená robiť všetko len na vlastné náklady. Vycestovaním za dobrovoľníctvom na projekty cez Mladiinfo Slovensko máš vždy preplatenú stravu, vreckové, ubytovanie, cestovné. 

Zaujíma ťa viac? Chceš vedieť viac o dobrovoľníctve, našej organizácii, či krajine, ktorá by bola tvojim dočasným domovom? Všetko nájdeš na našom webe, na Facebooku a Instragrame a ak by ti to predsa len nestačilo, kontaktuj nás na info@mladiinfo.sk. Sme mladý a ochotný tím ľudí plný energie, ktorý čaká na teba a tvoje otázky.

Najnovšie rozširujeme možnosti informovania o dobrovoľníctve, a tiež aj o cieľovej krajine. Priebežne ti budeme prinášať články o zaujímavostiach v rôznych krajinách, či informácie o našich ponukách, aby si mal lepšiu predstavu o tom, čo ťa v krajine čaká, čo môžeš vidieť a čo zažiť. Priprav sa, tvoje dobrodružstvo môže začať!

Dnes ti na ochutnávku ponúkame Estónsko. 

Zdroj: https://ebster.ee/eesti-vabariigi-aastapaev/

Estónsko je krajina plná histórie a zaujímavých miest. Spolu s Lotyšskom a Litvou patria do krajín Pobaltia a radia sa k postkomunistickým štátom Európy. Ak si však myslíš, že táto krajina zaspala na vavrínoch a pri jej návšteve ťa privítajú komunistické budovy, rozbité cesty či bieda, si na veľkom omyle. To, že Estónsko je neobyčajne vyspelým miestom, zistíš sám.

Estónsko patrí medzi ,,najpripojenejšie“ krajiny sveta. Na free wifi sa pripojíš takmer všade a práve tu sa uskutočnili vôbec prvé online voľby na svete.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

  •  hlavné mesto: Tallinn
  •  mena: euro (EUR)
  •  počet obyvateľov: 1 318 705
  •  jazyk: estónčina

ĽUDIA

Estónci patria medzi ugrofínske národy, preto im Slovák bude len sotva rozumieť. Hovorí sa o nich, že sú chladní, málovravní a majú pokojnú povahu. Zo začiatku pôsobia rezervovane, no vždy sú milí a nápomocní. Ak s nimi stráviš viac času, zistíš, že sú to príjemní a veľmi zhovorčiví ľudia. 

Zdroj: tripadvisor

KUCHYŇA

Miestne pokrmy sú často pripravované z (predovšetkým bravčového) mäsa, zemiakových, či zeleninových príloh a šalátov servírovaných s typickým estónskym tmavým chlebom. Medzi typické jedlá patrí zemiakovo-obilná kaša Mulgipuder, tradičná bravčová klobása s prímesou krvi nazývaná Verivorst, či bravčový rezeň v cestíčku Karbonaad. Z nápojov obľubujú pivo, ktoré je dostať na každom kroku.

VOĽNÝ ČAS

Medzi dominanty Estónska nepochybne patrí centrum Tallinu, ktoré si udržalo veľa z pôvodnej histórie. Cez deň sa tu môžete prechádzať farebnými uličkami, zatiaľ čo večer sa tie isté priestory menia na živé miesta plné zábavy a mladých ľudí.

Príroda je tu krásna, avšak vysoké pohoria tu nenájdete. Ide skôr o rovinatú krajinu s tisíckami ostrovov, rozľahlých lesovjazier.

Zdroj: gogo places

ZAUJÍMAVOSTI

  •  Národným športom je hojdanie na oceľovej hojdačke.
  • Takmer všetci Estónci rozumejú po rusky, ale radi to pred turistami zatajujú.

Viac o dobrovoľníctve v Estónsku sa dozvieš na našich sociálnych sieťach a tu.

Tak čo povieš? Bude Estónsko práve tvojou cieľovou destináciou pre dobrovoľníctvo a nové zážitky?

FB: Mladiinfo Slovensko

IG: mladiinfo_slovensko

Autorka: Dominika Boková

2,124 videní