Dobrovoľníčkou v Poľsku #dobrovolnickydennik

23. June 2020 | Experience Valuable Sharing |
1,679 videní

Volám sa Klaudia a som dlhodobá dobrovoľníčka Európskeho zboru solidarity v Poľsku v malej dedinke Klimontów. Mojím dočasným domovom sa stala na deväť mesiacov budova starej dedinskej školy s veľkou záhradou. 

Rada by som sa podelila o jedno z mojich najväčších zistení a to, že na zmenu nie je nikdy neskoro. Mám 29 rokov a pred vycestovaním do Poľska som stihla dokončiť univerzitu a takmer štyri roky pracovať na Slovensku v odbore, ktorý som vyštudovala. V kútiku duše som však cítila, že to nie je „TO pravé orechové“ a mňa to ťahá niekde „von“. Vedela som, že chcem skúsiť žiť v inej krajine, venovať sa zmysluplnej činnosti, vykročiť zo svojej komfortnej zóny a skočiť do dobrodružstva po hlave. Preto som z práce odišla a po dlhých dňoch strávených rozhodovaním sa čo ďalej, som objavila možnosť vycestovať ako dobrovoľníčka Európskeho zboru solidarity. Bolo rozhodnuté. Idem do toho!  

Musím byť úprimná, Poľsko nebola moja vysnená krajina. S odstupom času však môžem povedať, že som tu našla presne to, čo som hľadala. Pri výbere svojho projektu som sa zamerala hlavne na obsah a náplň projektu, krajina bola druhoradá a spravila som dobre. 

Do Poľska som pricestovala tesne pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19. Pre všetkých to bola nová skúsenosť, s ktorou sme sa však popasovali viac ako dobre. Spoločne s ďalšími šiestimi ľuďmi z rôznych krajín sme sa spojili a vytvorili jeden súdržný tím, ktorý sa počas tejto náročnej, ale hlavne novej situácie navzájom podporoval a držal spolu. Ďalšie úžasné zistenie prišlo v podobe pochopenia, že ľudia sú vo svojej podstate podobní, nech sú z akejkoľvek krajiny a hovoria akýmkoľvek jazykom. 

Už plynie piaty mesiac odkedy som prišla do Poľska a musím povedať, že je to super, našla som sa v tom, čo tu robím. Mojou najväčšou záľubou sa stala naša permakultúrna záhrada, o ktorú sa staráme s mojimi spoludobrovoľníkmi pod vedením skúseného lektora na permakultúru. Svoje nové poznatky o permakultúre a udržateľnom spôsobe života som sa rozhodla zdieľať na sociálnych sieťach. Mojim cieľom je ukázať ľudom, že sa to dá robiť aj inak, motivovať a podnietiť ľudí k zmene. Ak ťa to zaujalo, moju skupinu môžeš nájsť na Facebooku s názvom Kajkin život v Poľsku a taktiež na Instagrame s profilom kajkin_zivot_v_polsku

A ak sa stále rozhoduješ, či do toho ísť alebo nie, rozhodne do toho choď! Mne osobne týchto päť mesiacov dalo doposiaľ neskutočne veľa. Dobrovoľníctvo v medzinárodnom prostredí vyformovalo moju osobnosť, naučila som sa nové zručnosti a v neposlednom rade som objavila smer, akým sa chcem uberať v budúcnosti. 

1,679 videní