Novembrový LiveTalk o neformálnom vzdelávaní

24. November 2022 | Archív |
529 videní

Neformálne vzdelávanie je pojem, s ktorým sme sa už všetci stretli a ktorý býva čoraz častejšou témou mnohých diskusií. Čo však neformálne vzdelávanie je, kde sa s ním môžem stretnúť a aký vplyv to má na môj život? Aj na tieto otázky sme hľadali odpoveď v rámci nášho, už tradičného LiveTalku.

Keďže neformálne vzdelávanie a informovanie o ňom patrí medzi hlavné aktivity Mladiinfo, na novembrový LiveTalk sme si pozvali naše dve kolegyne Mišku a Katku. Nakoľko Katka je aj bývalá dobrovoľníčka v Portugalsku, mohla prispieť do diskusie aj svojimi vlastnými skúsenosťami s neformálnym vzdelávaním.

Nájsť presnú a priamu definíciu toho, čo neformálne vzdelávanie je, sa môže niekedy zdať náročné. V skratke sa však jedná o proces učenia sa mimo zaužívaného formálnemu procesu, a teda mimo školy, čo môže byť vo forme organizovanej ako aj neorganizovanej aktivity. Neformálne vzdelávanie nám pomáha zaujímavou a prirodzenou formou nahliadnuť na nové oblasti, ako aj prehĺbiť naše poznatky a praktické skúsenosti o témach, čo sú nám blízke. Navyše, touto formou sa nemusia vzdelávať iba mladí ľudia, ale hocikto bez ohľadu na vek!

Okrem dobrovoľníctva v zahraničí, ale aj doma, sa neformálne vzdelávať dá aj prostredníctvom mládežníckych výmen, ktoré umožňujú skupinám mladých ľudí z rôznych krajín stretávať sa, spoločne žiť a pracovať na spoločných projektoch počas krátkeho obdobia., či tréningov. Veľkou výhodou je aj to, že sa jedná o aktivity hradené Európskou úniou a teda nestojí ťa vôbec nič. 

To, že neformálne vzdelávanie naberá na význame a že prináša množstvo výhod do našich životov dokazujú aj Katkine skúsenosti. Dobrovoľníctvo jej pomohlo pri hľadaní práce, ktorá ju zároveň aj veľmi baví. Inými slovami môžeme povedať, že neformálne vzdelávanie nám otvára dvere aj do iných oblastí život, pomáha nám nájsť, to čo nás baví, určiť si svoje priority alebo len venovať svoj čas veciam, ktoré nás napĺňajú. 

Aktivity, ktorými Mladiinfo podporuje neformálne vzdelávanie nám predstavila naša Miška. Medzi ne patrí už okrem vysielania dobrovoľníkov do zahraničia a na mládežnícke výmeny aj vedomostné kvízy, či spoločenské večery v našej kancelárii.

V poslednej časti nášho Livetalku predstavila Miška náš najnovší projekt IN!Academy, ktorý otvára príležitosť pre ľudí vo veku 17-24 stať sa súčasťou polročnej mládežníckej akadémie. V nej sa naučia všetko o tom, ako sa realizujú projekty a následne si jeden aj aktívne vyskúšajú. Okrem toho je to skvelou príležitosťou ako spoznať nových ľudí a dokonca aj vycestovať do Severného Macedónska. Všetko podstatné nájdeš na našej stránke priamo tu.

529 videní