Nikdy nevieš, kto má zlý deň. Tu je 5 dôvodov, prečo byť láskavý nielen na Vianoce

19. December 2022 | Archív |
965 videní

Prečo byť láskavý? Lebo môžem. O láskavosti a dobrote sa pekne vyjadril súčasný Dalajláma, ktorý povedal: “Vždy, keď sa dá, zvoľte si láskavosť. Vždy sa dá.” Pri príležitosti medzinárodného dňa solidarity a posledného adventného týždňa pred Vianocami sme si pre teba pripravili minimálne 5 dôvodov, ktoré ťa presvedčia o tom, že byť láskavý je to najmenej, čo môžeme pre tento svet urobiť.

Na uliciach často vidíme zamračené tváre. V období, ktoré radi nazývame najkrajším obdobím roka sa cítime oveľa viac pod tlakom a v strese ako v hociktorý iný mesiac. Máme pocit, že ak sa neustále neusmievame a naša rodina nevyzerá ako na fotografii z katalógu, niečo je s nami zle. Vieš čo? Vôbec to nie je pravda. 

Aj počas tohto obdobia sa stretneš s predavačkami a predavačmi, šoférmi taxíka, kolegami či rodinnými príslušníkmi, ktorí sa nachádzajú na hrane svojich síl. Sú vyčerpaní, bojujú so svojimi tichými bitkami, trápia sa chorobou, nešťastnou láskou alebo finančnou situáciou. To, čo nás nestojí nič a im môže pomôcť prekonať náročné chvíle s úsmevom je len jedna vec – láskavý prístup vždy, keď je to možné.

Nikdy nevieš, ako sa druhý človek skutočne cíti

Prvý a azda najdôležitejší dôvod vyplýva už z textu na začiatku tohto článku. Nikdy, ale naozaj nikdy nemôžeme vedieť, ako presne sa cíti človek stojaci oproti nám. Napriek tomu, že sa usmieva, môže viesť vo svojom vnútri tichú bitku, ktorá mu večer nedá spať. 

Pri zaobchádzaní s ľuďmi by sme mali vychádzať z premisy, že môžu byť zranení a tým pádom aj ľahko zraniteľní. Ak ťa aj niekto nahnevá, skús sa pred tým, ako mu odvrkneš alebo budeš naňho nepríjemný zamyslieť, či toho človeka v skutočnosti len niečo iné netrápi a toto nie je výsledok dlho zadržiavaných emócií v ňom. Zaobchádzaj s každým ako s (metaforicky myslené) chorým havkom a vyber si láskavosť vždy, keď môžeš. Vždy môžeš. 

prečo byť láskavý

Dobrota a láskavosť sú nákazlivé

Vedel si, že láskavosť je nákazlivá? Zakaždým, keď urobíš dobrý skutok a niekomu zlepšíš deň, spustíš reťazovú reakciu efektu motýlích krídel. Vďaka tomu, že uvoľníš miesto starenke v MHD bude ona doma vládať upiecť vianočné koláčiky namiesto svojej nevesty, ktorá sa bude mať čas venovať deťom a tie rozosmejú svojou dobrou náladou suseda vo výťahu… Možno trochu pritiahnuté za vlasy, ale na príklade si pochopil, čo sme tým mysleli, však? 

Pozri si staršie video od skupiny Noah and the Whale o tom, čo sa stane, ak daruješ trochu lásky:

Láskavý prístup ťa robí atraktívnejším

Jedným z najšokujúcejších vedeckých poznatkov je ten, že fyzicky atraktívni ľudia to majú v živote jednoduchšie. Inak sa s nimi zaobchádza na pohovoroch, ľudia majú tendenciu vyššie hodnotiť ich kvality a preceňovať všetky ich schopnosti. Len nedávno sa však prišlo na to, že rovnakým efektom pôsobí na ľudí aj to, ak sa k nim správate milo a láskavo. 

Štúdia Yana Zhanga v Číne sa sústredila na to, či ľudia budú kladnejšie hodnotiť zjav ostatných, ak si k ich správaniu pripoja pozitívne afirmácie. Všetci účastníci označili ľudí, o ktorých zistili, že sú milí, láskaví a venujú sa napríklad dobrovoľníctvu aj za fyzicky atraktívnejších a príťažlivejších. Tieto zistenia naznačujú, že ľudská vnútorná psychologická aktivita súvisí s vonkajšími fyzickými vlastnosťami a že človek je celá entita psychológie a fyziológie, ktoré od seba nie je možné navzájom odlúčiť. 

Vďaka milote si lepším človekom a posúvaš sa vpred

Je to o tréningu. Zvoliť si láskavý prístup aj vtedy, keď by si inokedy vybuchol a (možno) vyvolal hádku chce veľa tréningu a trpezlivosti, ale v konečnom dôsledku sa to naozaj vypláca. Do procesu komunikácie zapájaš iné centrá v mozgu, posilňuješ si empatiu a doslova sa vďaka láskavosti stávaš lepším človekom. 

Okrem toho ťa to často privedie na miesta, kde by si sa pravdepodobne nikdy neocitol. Láskavosť takto priviedla napríklad jedného z našich dobrovoľníkov Patrika do Thajska, kde pomáhal deťom s angličtinou, opravoval im školu, trénoval ich vo futbale a rozprával im rôzne zaujímavosti o Slovensku. 

prečo byť láskavý

Láskavosť je zdarma

V (ne)poslednom rade – láskavosť nás takmer alebo vôbec nič nestojí. Hovoríme o bežných činoch láskavosti a dobroty ako pomoc s ťažkými nákupnými taškami alebo umytie okien doma, keď sa k tomu nikto nemá. Vďaka takýmto drobnostiam dokážeš niekomu sňať z pliec bremeno, ktoré je pre nich priťažké. Zároveň dáš aj im priestor oplatiť tebe či niekomu inému láskavosť a urobiť tak z tohto sveta o čosi krajšie miesto. 

Miesta, kde ešte stíhaš pomôcť

Ak máš predsa len pár eur naviac, stále je tu množstvo organizácií, ktorým ešte do Vianoc stíhaš pomôcť (a ktoré tvoju pomoc naozaj ocenia). Kde a ako môžeš prispieť, aby to malo skutočný efekt?

  • Projekt Štedrá večera– Dokážeš si predstaviť, že by si na Vianoce nemal ty a tvoji blízki čo vložiť do úst? Chutné jedlo je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Hoci sa aj naprieč naším malým Slovenskom štedrovečerné menu líši v závislosti od regiónov, u väčšiny z nás patrí k najobľúbenejším jedlám z celého roka. Projekt Štedrá večera túži zabezpečiť na Štedrý večer typické pokrmy pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť. Organizácia už štvrtý rok pripravuje tradičné štedrovečerné jedlo desiatkam ľudí bez domova. Pridať sa k nim a kúpiť štedrú večeru niekomu, kto na jej chuť už možno dávno zabudol, môžeš aj ty.
  • Daruj Skutočný darček – Počas uplynulých rokov si najmä v období Vianoc určite zachytil projekt Skutočný darček, ktorý podporuje chudobné komunity pod záštitou organizácie Človek v ohrození. O čo ide a ako sa to týka Vianoc? Skutočné darčeky vždy symbolizujú určitú formu pomoci – od kozy pre chudobnú rodinu v Afrike cez toaletu pre zlepšenie hygieny, tabule pre deti v rozvojových krajinách až po doučovanie detí z chudobných rodín v SR. Darčeky sú rozdelené do štyroch kategórií pomoci a do ďalších kategórií podľa výšky finančného príspevku. 
  • Obdaruj osamelých seniorov cez Vianočný zázrak – Každý darček má moc vyčariť úsmev. Tak znie heslo charitatívnej zbierky Vianočný zázrak, ktorá aj tento rok zhromaždila priania viac ako 8 300 osamelých seniorov po celom Slovensku. Ty si môžeš na ich stránke jednoducho vybrať jedno, ktoré ti je sympatické, darček kúpiť, vianočne zabaliť a poslať ho konkrétnemu seniorovi. Na stránke zostalo ešte viac ako 2000 nesplnených prianí, ak si nejaké vyberieš, mal by si ho do stredy doručiť na adresu (ideálne blízko teba, aby si si na to skutočne našiel čas).
  • Prispej na jedlo cez OZ Vagus – Do ich denného centra príde denne okolo 100 ľudí. Okrem možnosti osprchovať sa či získať čisté oblečenie pre nich denne pripravujú raňajky, teplý obed a olovrant. Stúpajúce ceny však zasiahli aj ich a hrozí, že budú musieť výdaj jedla radikálne obmedziť. Preto vás prosia o pomoc. “Aby sme nemuseli zavrieť našu jedáleň počas víkendov a náš terénny tím mohol distribuovať pomoc rovnako ako doteraz, potrebujeme vašu finančnú pomoc na nákup jedla.”

zdroje foto: Canva

965 videní