Ako dopadol Mladiinfo #livetalk

18. October 2022 | Archív |
518 videní

Téma štipendií je dnes pre mladých ľudí – študentov, a najmä maturantov, veľmi lákavá. Je však veľmi dôležité poznať svoje možnosti a je vhodné vedieť niečo viac o ich využití. SAIA (Slovenská akademická informačná agentúra) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 1990 svojimi programami a službami posilňuje občiansku spoločnosť a napomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku, ponúka možnosti štipendií v zahraničí pre mladých. Minulý týždeň v stredu na našom Instagrame sme hlbšie nahliadli do tejto problematiky. Rozprávali sme sa o nich s Magdou z organizácie SAIA, s ktorou aj bližšie spolupracujeme, ale takisto s doktorandkou Martinou, ktorá má so štúdiom v zahraničí vlastnú skúsenosť.

Martina je doktorandka na stavebnej fakulte STU, kde súčasťou štúdijného programu bol aj predmet Zahraničná stáž. Absolvovala štúdium v Dánsku, kde mohla pracovať na svojej dizertačke o obnoviteľných zdrojoch energie. Spolu s Magdou sa zhodli, že vycestovať do zahraničia je nenahraditeľná a jedinečná skúsenosť. SAIA zastrešuje rôzne druhy štipendíí, vlastné aj sprostredkované. Všetky ponuky a konkrétne programy nájdete na www.granty.saia.sk

  • Akademické mobility – 23 krajín EU a sveta, funguje väčšinou sprostredkovane cez ministerstvo školstva krajín. Programy majú rôzne dĺžky, stačí si vybrať krajinu, resp. univerzitu a zistiť, či akceptujú študentov/dobrovoľníkov. Nájdete tu aj rôzne letné a jazykové kurzy, vhodné pre maturantov, bakalárov, magistrov aj doktorandov. Súčasťou sú atraktívne krajiny ako Japonsko, Severné Macedónsko, Južná Kórea, Taiwan.
  • Národný štipendijný program – až od magisterského ročníka, vhodné je naň žiadať v treťom ročníku bakalárskeho štúdia.
  • C plus – napr. akcia Rakúsko Slovensko, nemecký jazyk, letné jazykové kurzy.

štipendiá

Ako postupovať? Je vhodné si dopredu vybrať inštitúciu vhodnú pre teba. Je možné aj priamo kontaktovať univerzitu a zistiť, či podpíšu akceptačný list. Potom už len priradiť k tomu vhodný program štipendia, zoznámiť sa s podmienkami a požiadať oň. Dôležité je nájsť si termíny uzávierok, ktoré treba dodržať. Pre vybavenie potrebných dokumentov (žiadosť, motivačný list, niekedy osobné stretnutie, potvrdenie o návšteve školy), je vhodné naplánovať si čas na prípravu dopredu,  je ideálne si na to vyčleniť 1-3 mesiace. Univerzita si potom vyberá z viacerých prihlásených ľudí, prospech nemusí zohrávať rozhodujúcu úlohu, dôležitejší môže byť motivačný list, mimoškolské aktivity alebo osobný rozhovor.

Ministerstvo školstva potom väčšinou hradí výdavky, ponúka rôzne príspevky a vreckové, uhrádza životné náklady. Výška grantu sa odvíja od životnej úrovne v danej krajine. Zo začiatku je fajn mať istú finančnú rezervu (depozit na ubytovanie), keďže štipendium je najčastejšie posielané na mesačnej báze. Viac o štipendiách sa dozvieš aj na stipendia.sk . Ubytovanie môžeš skúsiť začať hľadať priamo na webových stránkach univerzít, ale existujú aj rôzne FB skupiny.

Neváhaj teda a zoznám sa s ponukami čo najskôr! Kontaktuj nás alebo SAIA support, sleduj webináre, kde sa dozvieš všetky potrebné info, otázky napr. ohľadom zmluvy atď… 

Máš nejaké otázky? Napíš nám!

Ak máš nejaké otázky, neváhaj nás kontaktovať, nájdeš nás na našej FB stránke aj na Instagrame.

518 videní