Uži si Medzinárodný deň múzeí s Mladiinfo!

18. May 2020 | Experience Valuable Sharing |
1,500 videní

Za Medzinárodný deň múzeí (International Museum Day) sa už od roku 1977 považuje 18. máj. Vo svete si dôležitý význam múzeí pripomínajú nielen zamestnanci múzeí, ale aj návštevníci a nadšenci umenia. Tento deň zdôrazňuje poslanie múzeí ako inštitúcií, ktoré slúžia verejnosti a v jej záujme zhromažďujú a chránia dedičstvo minulosti. Najmä v tento deň je cieľom prilákať čo najviac ľudí a ukázať im, že kultúra a história nám pomáhajú orientovať sa v súčasnom svete pri hľadaní toho, kto sme, odkiaľ pochádzame a kam smerujeme. 

Aj na Slovensku sa v tento deň koná celoeurópsky projekt Noc múzeí a galérií. Podujatie dovoľuje záujemcom nazrieť do inak neprístupných častí kultúrnych pamiatok a zároveň prezentuje význam kultúrneho dedičstva a dôležitosť jeho záchrany. Avšak kvôli súčasnej pandémii sa tohtoročná Noc múzeí a galérii presúva z 18. mája na 14. novembra 2020.

Ale ako sú na tom múzeá v zahraničí?

Ako sa hovorí: ,,všetko zlé je na niečo dobré…“ Technologický pokrok a schopnosť využiť ho efektívne, spolu dokážu veľké veci. Mnohé z najlepších svetových múzeí to vedia, a keďže situácia v zahraničí zatiaľ neumožňuje návštevu múzeí osobne, vydali diela zo svojich zbierok online a ponúkli virtuálne prehliadky priestorov. Vďaka tomu máš tie najobľúbenejšie múzeá vzdialené iba na jeden klik a rozšíriť obzory si tak vieš rovno z pohodlia domova. Prehliadky využívajú technológiu Google Street Wiew a navyše, sú bezplatné!

Ktoré to sú?

Britské múzeum

V jeho virtuálnej prehliadke nájdeš interaktívny zoznam predmetov od praveku, zoradených podľa miesta nálezu, či obdobia z ktorého pochádzajú. Každý predmet je doplnený o krátky informačný text. Pozrieť si ich vieš tu.

Múzeum moderného umenia MoMA

Známe Múzeum moderného umenia MoMA v Manhattane je prvé múzeum venované modernému umeniu a ročne ho navštívia približne 3 milióny zvedavcov. Sálami tohto múzea sa však môžeš prejsť aj virtuálne. Ak tak chceš urobiť, klikni tu.

Smithsonov inštitút

Americká výskumná a vzdelávacia inštitúcia Smithsonov inštitút spravujúca viaceré múzeá, sprístupnila 360-stupňové panoramatické prehliadky sálami Prírodovedného múzea a ďalších. 

Cieľom je sprístupniť záujemcom o prírodnú históriu informácie, ktoré by sa kvôli uzavretým bránam dozvedali ťažšie. Prehliadky si môžeš pozrieť tu.

 

Louvre

Toto francúzske múzeum je jedným z najznámejších a najnavštevovanejších múzeí vôbec. A síce jeho online ponuka nepatrí k tým najobsiahlejším, stále je možné si preskúmať areál múzea, kde sa nachádza niekoľko sôch a umeleckých diel. Pre panoramatický výhľad na interiér múzea a bezplatné virtuálne prehliadky klikni sem.

Zdroj: tiqets.com

Metropolitné múzeum umenia The MET

Metropolitnom múzeu umenia môžeš nájsť viaceré virtuálne prehliadky, ktoré ti umožnia prechádzať sa sálami, akoby si tam bol. Natrafiť môžeš aj na stovky vystavených predmetov (vrátane obrazov), ktoré zahŕňajú zvukové popisy. Klikni tu.

Guggenheimovo múzeum

Toto múzeum síce neponúka veľké množstvo virtuálnych prehliadok priestorov a historických kusov, zato tie, ktoré k dispozícii sú, majú excelentné prepracovanie. Pomocou dostupných externých odkazov sa vieš dostať k obrovskému množstvu informácii. O tom, čo ďalšie múzeum ponúka, vieš nájsť viac tu.

Galéria Uffizi

Virtuálna prehliadka tejto talianskej galérie je snom pre milovníkov renesančného umenia. Prehliadka je veľmi prehľadná a zaujímavá, pretože chodby galérie sú lemované sochami a obrazmi prevažne renesančného obdobia. Predmety, ktoré uvidíte počas tejto prehliadky patria medzi najznámejšie diela na svete. Pozrieť si ich môžeš tu

Rijksmuseum

Ak ťa zaujíma všetko okolo holandského zlatého veku, určite navštív virtuálnu prehliadku národného múzea Rijksmuseum. Okrem neho si tu vieš nájsť aj informácie o dielach Rembrandta či Vermeera. Toto múzeum je zatiaľ hodnotené ako najlepšie online múzeum služby Google Arts & Culture. Klikni sem.

Múzeum Getty

Virtuálny prieskum tohto múzea v Los Angeles je zdanlivo nekonečný. Obsahuje viac ako 15 000 položiek a ku každej osobitný popis. Vďaka vysokému prepracovaniu je tak 360-stupňová prehliadka naozaj rozsiahla. Pozrieť si ju môžeš tu.

Múzeum Van Gogha

V tomto múzeu v Amsterdame sa nachádza najväčšia zbierka diel post-impresionistického majstra Van Gogha. Prehliadka s panoramatickým výhľadom na múzeum ponúka aj prehliadku jeho obrazov, informačné popisy sú však minimálne. Virtuálne spracovanie múzea však bude pravdepodobne bližšie tým, ktorí sú jeho prácou oboznámení, pretože o technike a histórii veľa neprezrádza. Pre viac informácii klikni tu

AUTORKA: Dominika Boková

Zdroj: Top10.com. (Dostupné online: https://www.top10.com/virtual-museum-tours?fbclid=IwAR3FETnDfgw7_lCCMtSHcM3yJqFbAm29bb_jzVbUDRhlHnfLhUXrQA1VwgU).

1,500 videní