Týždeň dobrovoľníctva: Ako vyzerá týždenný program na projekte?

16. September 2021 | Archív |
1,139 videní

Zaujíma ťa dobrovoľníctvo? Váhaš, či ho skúsiť, no chýba ti viac informácií? Teraz máš možnosť pozrieť sa na dobrovoľníctvo očami dobrovoľníka. Ako taký týždeň na projekte vyzerá? So svojimi skúsenosťami sa podelil dobrovoľník Nikolas, ktorý sa zúčastnil dobrovoľníctva v Transylvánii v Rumunsku.

Dobrovoľníctvo, Transylvánia, Rumunsko. Učíme sa celý život. Po dlhom snažení, uvažovaní a prehodnocovaní som veľmi vďačný, že som sa mohol zúčastniť projektu v Rumunsku. Dobrodružstvo, spoznávanie inšpiratívnych ľudí, získavanie nových skúseností a pomoc druhým je to, čo ma vždy lákalo. Iná kultúra, noví ľudia, známy aj neznámy jazyk.

Zvedavosť, túžba pomáhať a učiť sa ma priviedli na dobrovoľníctvo. Svoju prácu som zbožňoval. Počas pracovných dní som vstaval ráno a chodil do officu plného skvelých ľudí. Písal a pracoval som na článkoch, ktoré som napísal na základe interview, ktoré som robieval so zaujímavými ľuďmi. Každý týždeň som pracoval na inom zadaní, vďaka čomu som získal prehľad a veľa sa toho naučil.

Na začiatku týždňa som si vybral osobnosť/človeka, s ktorým by som chcel viesť interview a následne som si pripravil otázky. O deň neskôr sme si všetko potrebné dohodli. V stredu bol väčšinou každý v práci a preto bolo najjednoduchšie spraviť interview v tento deň. Bolo to úžasné. Najviac inšpiratívne boli pre mňa rozhovory s primátormi, policajtmi, dobrovoľnými hasičmi a riaditeľmi školy, pretože som sa dozvedel mnoho o ich spôsobe života. 

Nasledujúci deň som spracoval odpovede a spísal do článku. Komunikoval som veľa s kolegami, ktorí boli zakaždým veľmi nápomocní a skontrolovali mi článok. Piatok bol deň uverejňovania článkov a tak, keď som už mal článok hotový a skontrolovaný, zverejnil som ho na webe spolu so zaujímavými fotografiami. 

Víkend bol vždy plný oddychu, cestovania, výletov a spoznávania krás Rumunska. Vo voľnom čase a po práci som spoznával mesto a chodil na prechádzky do okolitej prírody. Často som sa stretával aj s ostatnými dobrovoľníkmi, vďaka čomu som spoznal ľudí z rôznych kútov sveta a získal skvelých priateľov. Zlepšil som sa aj v angličtine a už sa cítim komfortne, keď rozprávam po anglicky. 

Dobrovoľníctvo je veľká a jedinečná príležitosť naučiť sa veľa nových vecí, spoznať skvelých ľudí z rôznych kútov sveta, o kúsok viac spoznať svet.

Blíži sa Týždeň dobrovoľníctva, keď sa budeš môcť dozvedieť viac o dobrovoľníctve a vyskúšať si ho na vlastnej koži. Pri tejto príležitosti sme zorganizovali KULTÚRNY VEČER s Mladiinfo Slovensko, na ktorom sa dozvieš veľa užitočných informácií ako vycestovať na dobrovoľníctvo. Čaká na teba veľa inšpiratívnych príbehov od zahraničných dobrovoľníčok a o ich vlastných zážitkoch a skúsenostiach. Viac o evente si môžeš pozrieť aj na našom Facebooku.

Neváhaj a príď. Tešíme sa na teba! 

1,139 videní