Druhá študijná cesta v Ázii! Alebo ako môže vyzerať dobrovoľníctvo v Kambodži?

16. May 2018 | Naše aktivity |
1,691 videní

Rovnako ako v Thajsku (viď článok), kde sme minulý mesiac navštívili vďaka projektu Erasmus+ KA2 EuroAsia Capacity Building potenciálne hostiteľské organizácie, sme sa koncom apríla vybrali na našu druhú študijnú cestu do hlavného mesta Kambodže, Phnom Penh.  Tím Mladiinfo Slovensko, Ondrej, Ivka, Petra, sa opäť stretol s partnermi z Mladiino International, Mladiinfo Czech republicADICE. Tentoraz nás hostila kambodžská partnerská organizácia Cambodian Youth Action Organization (CYA), ktorej veľmi pekne ďakujeme za skvelý program.

Dali sme si dali za úlohu navštíviť organizácie v Kambodži, ktoré sa venujú dobrovoľníctvu a ktoré budú hosťovať dobrovoľníkov zo Slovenska, Macedónska a Francúzska v rámci programu Európska dobrovoľnícka služba po dobu 65 dní.

Počas našich návštev sme sa pýtali na všeličo, kde budú dobrovoľníci bývať, aký bude ich harmonogram, práca s miestnou komunitou, hlavné činnosti ale aj to akým situáciami bude musieť čeliť počas doby jeho pobytu ako bude zabezpečená podpora a oveľa viac. Môžeme zodpovedne povedať, že sme sa snažili pokryť čo najviac aby sme Vás, dobrovoľníkov, vedeli dostatočne dobre pripraviť na pobyt v Ázii.

Ako teda vyzeral náš program?

Na úvod prvého dňa nás privítal zakladateľ hostiteľskej organizácie, Cambodian Youth Action Organization (CYA), ktorý nám predstavil hodnoty, manažment práce a celkové ciele organizácie. Thangdy,  koordinátor CYA, ktorý nás mal na starosti, sme sa taktiež dozvedeli o histórii krajiny, naučili sa počítať aj pozdraviť či poďakovať.

Naša návšteva organizácie CYA Learning Center sa niesla vo veselom duchu. Deti z okolitých dedín vo veku 6 – 15 chodia každý deň pooobede do tohto centra na bicykloch za každého počasia, kde sa učia angličtinu vďaka dobrovoľníkom nielen z Kambodže, ale aj z Európy a Ázie. V týždni našej návštevy tu boli niekoľkí dobrovoľníci z Japonska. Sami sme zasadli do detských lavíc.

Deti nám veľmi milou lámanou angličtinou povedali koľko majú rokov, odkiaľ sú, aké knihy čítajú a ako sa im tam páči v anglickom jazyku. Dobrovoľníci z Japonska, ktorých sme v tomto centre spoznali nás pre zmenu naučili počítať na počítadle Soroban a prezradili ich motiváciu prísť práve sem, napriek tomu, že je to v čase ich osobného pracovného voľna.

 

Butterfly Tours sme sa náhle ocitli na prednáške hodnej TEDx videa! Zakladateľ Butterfly Tours, centra, ktoré ponúka prehliadky na bicykloch a skútroch na juhu Kambodže, sa s nami podelil o inšpiratívny príbeh, v ktorom napriek skrachovaniu prvého pokusu o vlastný podnik, nespočítateľným problémom, ktorým čelí dodnes, neprestal veriť v úspech svojho sociálneho biznisu.

Prehliadky, ktoré sú ponúknutú turistom majú na starosti študenti zo sociálno znevýhodneného prostredia z miestnej univerzity. Títo študenti sa vzdelávajú nielen ohľadne histórie krajiny a jednotlivých miest ale aj vďaka pravidelným týždňovým stretnutiam celého tímu si skúšajú rôzne modelové situácie, ktoré musia vyriešiť.

Ďalšia zastávka našej skupinky bola v Trapang Sangke Fishing Community. Stretli sme sa s lídrom tohto spoločenstva Himom a vďaka jeho rozvážnemu rozprávaniu sme si pripomenuli, že je dôležité veriť svojim princípom a  nenechať sa odradiť a zastrašiť. Dobrovoľníci spolu s Himom sadia madrovníky, rozširujú tak pevnú pôdu, starajú sa ecosystém vďaka výrobe kyslíka a chránia vodné zvieratá pred pytliakmi. Už ich nasadili vyše 200 000!

Youth Star organizácia sa venuje dobrovoľníkom a  vzdelávaniu v rurárnej oblasti. Za svoj vznik vďačí dobrovoľníčke z American Peace Corps. Mladí ľudia, ktorí sa prihlásia do programu dostanú školenie, vzdelávací tréning a následne sú vyslaní na jeden rok do oblasti, v ktorých nie je škola, poprípade tam žije mnoho detí, ktoré školu zanechajú. Títo dobrovoľníci ich vzdelávajú a ukazujú im hodnotu a prínos vzdelávania, snažia sa o to, aby sa do školy vrátili. Princípy, ktorými sa organizácia riadi je veľmi podobná aj programu Teach for Slovakia (America).

V posledný deň našej študijnej cesty sme navštívili ešte dve organizácie. Centrum pre jógu, meditáciu a mierovú komunikáciu Azahar Foundation ešte doposiaľ nehostilo žiadneho dobrovoľníka cez podobný program, avšak niekoľko študentov a pod. sem rado zavíta a pomáha s aktivitami.

Našou poslednou zastávkou bola Khmer Youth and Social Development Organization (KYSD), ktorá už niekoľko rokov spolupracuje s  vynikajúcou slovenskou organizáciou KERIC, ktorá má dlhodobé skúsenosti s projektami na budovanie kapacít organizácií 🙂

Symbolické. Sme radi, že aj na Slovensku, v spolupráci práve so skúsenými koordinátorkami a trénerkami z KERIC budeme začiatkom septembra na Kysuciach organizovať tréning pre vysielajúce (európske) a hosťujúce (ázijské) organizácie a následne vysielame prvých dobrovoľníkov do Ázie už v októbri až decembri tohto roku! Huráá! 🙂 Prihlásite sa?

1,691 videní