O význame Európy! Ako bolo na mládežníckej výmene v Berlíne?

7. May 2018 | Experience Valuable Sharing |
1,420 videní

V apríli som sa spolu s piatimi spolužiačkami a pani učiteľkou zúčastnil na
medzinárodnom projekte mládežníckej výmeny, ktorá sa konala v hlavnom meste Nemecka, v Berlíne.

Do projektu sa zapojilo celkovo 30 študentov a 6 lídrov zo 6
krajín. Hlavným cieľom tejto výmeny bol dialóg o význame Európy a o jej histórií v anglickom jazyku. Každá krajina mala v programe vyčlenený svoj čas na
prezentáciu jednotlivých historických udalostí, po ktorej nasledovala diskusia o danej téme.

Do priebehu celého programu boli zapojené rozličné metódy spoločenských diskusií, ale aj rôzne druhy aktivít či hry LARP zameranej na históriu. LARP alebo ‘‘Live Action Role Play‘‘ využíva prostriedky divadla a diskusie, takže herci alebo teda hráči, si môžu vyskúšať priebeh rôznych situácií.

Časť programu prebiehala aj priamo v meste, kde sme v skupinách navštevovali dôležité miesta spojené s rozdelením Berlína a berlínskym múrom. Všetky spomínané aktivity boli organizované spôsobom, aby sa študenti zo všetkých zúčastnených krajín lepšie spoznali a nebáli sa spolu komunikovať. Súčasťou bol aj voľný program, ktorý sme mohli využiť či už na spoločnú zábavu alebo na nacvičenie prezentácií.

Počas celého týždňa som neustále trénoval svoje jazykové zručnosti a tak som sa naučil veľa o histórii Európy ako celku, ale aj o histórii jednotlivých krajín. Podobný projekt môžem len odporúčať, je to určite skvelá skúsenosť a veľké plus do budúcnosti!

Autor: Tibor Grísa

1,420 videní