Čím ma vie Poľsko príjemne prekvapiť?

6. July 2020 | Experience Valuable Sharing |
2,095 videní

,,Za wolność Naszą i Waszą.“

Za Vašu i našu slobodu.

Tak znie motto Poľska a je neobyčajne pravdivé. Tento národ si počas svojej histórie veľa prežil a nie vždy šlo o príjemné míľniky. Poľsko bolo v minulosti viackrát vymazané z mapy silnejšími mocnosťami. Medzi najprelomovejšie momenty patrila nacistická prítomnosť v Poľsku a vybudovanie koncentračného tábora Osvienčim. Poliaci sú však oddávna silný a odolný národ, preto sa napriek neľahkej minulosti prepracovali do slobody a demokracie, a dnes patria medzi vyspelé štáty. Presvedčiť sa o tom môžeš aj sám, pretože Mladiinfo ti  ponúka dobrovoľníctvo v jeho hlavnom meste, vo Varšave. Neminieš pri tom takmer nič, pretože stravu, cestovné, ubytovanie aj vreckové budeš mať hradené z grantu.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

  •  hlavné mesto: Varšava
  •  mena: poľský zlotý (PLN)
  •  počet obyvateľov: 38 433 600 
  •  jazyk: poľština 

ĽUDIA

Poliaci sú potomkovia slovanských kmeňov a považujú sa za veľmi hrdý národ. Sú tiež ambiciózni, odvážni a vo všeobecnosti sa pokladajú za lepších obchodníkov ako sme my, Slováci. Hriechy minulosti sa podvedome generačne posúvajú a kvôli neľahkej národnej minulosti si udržujú od cudzincov odstup. Sú veľmi zdvorilí, ale keď si získate ich priazeň, budú vás brať ako člena rodiny. Milujú zábavu a diskotéky, takže ak sa s nimi spriatelíte, nuda nehrozí.

Zdroj: howfarfromhome

Zdroj: howfarfromhome

KUCHYŇA

Poľská kuchyňa je známa používaním kôpru. Poliaci ho pridávajú všade, kde sa dá. Nájsť ho môžete v šalátoch, na prílohách a aj v omáčke, ktorá zrovna nie je kôprová. Jedným z národných jedál Poliakov sú pirohy. Veľkej obľube sa tešia aj šišky. Typickou polievkou je tzv. žurekMedzi typický poľský alkohol patrí nepochybne Soplica s príchuťou lieskových orechov.

VOĽNÝ ČAS

Prvému miestu určite dominuje hlavné mesto Varšava. Toto moderné mesto vybilo dych nejednému skúsenému cestovateľovi. Druhé miesto drží nemenej slávny historický Krakov, tiež známy svojimi krivolakými farebnými uličkami. Príroda v Poľsku je vďaka neuveriteľne rozmanitému povrchu priam dych berúca. Známymi sú Veľké mazúrske jazerá s piesočnatými plážami, rozľahlé nížiny vhodné pre jazdu na koni, majestátne pohoria ako Tatry, Beskydy, Karpaty, Krkonoše a dokonca aj morské pobrežie. V Poľsku môžete nájsť európsku púšť aj prales.

Zdroj: encyclopaedia britannica

ZAUJÍMAVOSTI

  • Poľsko bolo jedinou európskou krajinou, ktorá nikdy oficiálne nespolupracovala s nacistami.
  • Poliaci majú v porovnaní s nami opačný systém hodnotenia – kým najhoršia známka je jednotka, najlepšia je päťka.
  • Poľsko je najväčším vývozcom jantáru na svete.

Kontaktuj nás a zisti viac o dobrovoľníckych ponukách a možnostiach vycestovania do jednej z najväčších krajín Európy – Poľska. Potrebovať budeš len odvahu. 

Cestu, ubytovanie, stravovanie či vreckové budeš mať hradené z grantu ESC.

info@mladiinfo.sk

FB: Mladiinfo Slovensko

IG: mladiinfo_slovensko

AUTORKA: Dominika Boková

2,095 videní