Láka ťa zahraničie? Dobrovoľníctvo? Pozri si náš manuál k vycestovaniu

5. July 2020 | Experience Valuable Sharing |
2,247 videní

Určite si už počul/a o dobrovoľníctve v zahraničí. Dennodenne ti na našej webovej stránke a  sociálnych sieťach prinášame množstvo ponúk na vycestovanie mimo Slovenska. Vyberať si môžeš z rôznych aktivít, ktoré budeš vykonávať v rámci svojho dobrovoľníčenia. Ak však chceš byť dobrovoľníkom/dobrovoľníčkou, musíš vedieť pár základných vecí: 

  1. Dobrovoľníctvo je činnosť, pri ktorej venuješ svoj voľný čas v prospech spoločnosti, prostredníctvom vykonávania dobrovoľníckych činností v rámci komunity alebo nejakej organizácie.
  2. Dobrovoľníctvo je neplatená aktivita, ktorá ti však prinesie množstvo nezabudnuteľných zážitkov na nezaplatenie.
  3. Dobrovoľníctvo by si mal robiť nielen pre radosť iných, ale aj pre radosť vlastnú. 

Dobrovoľníctvo samotné by ťa malo naučiť vidieť svet inými očami. Dať ti príležitosť spoznávať nových ľudí, krajiny a nazrieť do systému fungovania iných organizácií v zahraničí. Dobrovoľníctvo by ti malo tiež ukázať pridanú hodnotu tejto činnosti a mal by si ho brať ako pozitívum. 

Ale kde táto cesta za dobrovoľníctvom vlastne začína? Čo všetko musíš spraviť, aby si sa stal/a dobrovoľníkom/dobrovoľníčkou? 

Prvým krokom je návšteva webovej stránky Európskeho zboru solidarity (ESC) https://europa.eu/youth/solidarity_sk. Táto iniciatíva je financovaná Európskou úniou. Poskytuje príležitosti mladým ľuďom v podobe dobrovoľníckych projektov. Účasť na projekte Európskeho zboru solidarity sa  považuje za významný prospech pre každého mladého človeka.

Druhým krokom je zaregistrovanie sa na už spomínanej stránke ESC a vytvorenie si vlastného ESC profilu, na základe ktorého, budeš môcť hľadať a zároveň dostávať ponuky. 

Tretím krokom, a snáď aj tým najzábavnejším, je hľadanie ponúk na dobrovoľníctvo v zahraničí. Vybrať si môžeš z krajín Európskej únie alebo priamo Island, Turecko či Severné Macedónsko. Ak náhodou nenájdeš ponuku, ktorá by ťa zaujala priamo na stránke ESC, jednoducho sa pridaj do našej facebookovej skupiny, kde pre teba pridávame tie najlákavejšie ponuky: https://www.facebook.com/groups/MladiinfoPONUKY.

Štvrtým krokom je kontaktovanie nás – Mladiinfo Slovensko, ako tvoju vysielajúcu organizáciu na projekt v zahraničí, ktorý si si vybral. My sa postaráme o všetko ostatné. Za 10 rokov nášho pôsobenia sme vyslali už viac ako 260 dobrovoľníkov, do viac ako 38 krajín sveta. Prostredníctvom nás sa môžeš prihlásiť na dlhodobé alebo krátkodobé dobrovoľníctvo v trvaní od 2 do 12 mesiacov. Všetko závisí od teba, od tvojho voľného času a chuti dobrovoľníčiť. 

Ako dobrovoľník/dobrovoľníčka neplatíš žiadne poplatky. Z grantu ESC je pre teba zabezpečená strava, ubytovanie, poistenie, vreckové, cestovné a často aj jazykový kurz. Navyše, ak sa zúčastníš projektu, budeš mať nárok na osvedčenie potvrdzujúce tvoju účasť. Môžeš ho použiť pri uchádzaní sa o prácu alebo o ďalšie vzdelávanie. Zlepšíš si teda svoje jazykové zručnosti a stane sa z teba vycibrený tímový hráč. Toto všetko si môžeš uviesť do životopisu a stať sa tak pre zamestnávateľa výnimočnejším oproti ostatným uchádzačom. 

Piatym a posledným krokom je už len svedomito sa zbaliť, vyraziť na cestu a užiť si dobrovoľníctvo naplno! 

AUTORKA: Patrícia Repáňová

2,247 videní