Usporiadali sme webinár pre všetkých nadšencov dobrovoľníctva!

5. December 2021 | Archív |
781 videní

V utorok, 9.11.2021, sme zorganizovali po prvýkrát v živote Mladiinfo Slovensko Webinár o dobrovoľníctve. Základnou ideou bolo priblížiť záujemcom, čo to vlastne dobrovoľníctvo je, ako prebieha, alebo aj ako sa zapojiť do projektu. Taktiež sme pozvali bývalých dobrovoľníkov, aby nám odprezentovali a priblížili skúsenosti a zážitky z ich ESC dobrodružstiev.

Na úvod sme sa pokúsili účastníkom webináru odhaliť fungovanie sveta dobrovoľníka, a preto sme najprv predstavili našu organizáciu a jej hlavné aktivity, nakoľko Sending organizácia je v živote dobrovoľníka veľmi dôležitým aspektom. Následne sme sa dozvedeli niečo o dobrovoľníctve vo všeobecnosti, kde sme rozoberali napríklad základné pojmy, s ktorými treba rátať ako budúci dobrovoľník, hlavnú myšlienku Európskeho zboru solidarity, či ako vie projekt ovplyvniť zmýšľanie človeka a jeho pohľad na svet. Načrtli sme aj otázku ‘Ako si nájsť projekt?’, ktorá je jednou z hlavných otázok, ktorou sa v Mladiinfo zaoberáme a vám na ňu pomáhame efektívne odpovedať či reálne uskutočniť jej ideu.

Následne sme sa presunuli k predstaveniu aktuálnych projektov. Ako prvé bolo na rade Estónsko. Projekt v Estónsku sa koná v meste Väike-Maarja. Jedná sa v ňom o prácu v mládežníckej organizácii, kde je možné vypomáhať s aktivitami a podujatiami pre členov i nečlenov. Ďalej sme rozprávali o projektoch v Španielsku, konkrétne v meste Alzira. Tieto projekty sú dlhodobé a prebiehajú od januára do septembra. Jeden z nich sa zaoberá politikou a hodnotami EÚ, v druhom sa jedná o zdravý životný štýl a tretím projektom je projekt o kultúre a umení. A ak sa účastníkovi tento španielsky projekt nepozdával, mohol si neskôr vybrať projekt tentokrát v meste Pesaro. Okrem mesta sú iné aj idey projektu, a preto tu máš možnosť sa zapájať do aktivít v miestnom výbore Červeného kríža, alebo organizovať edukačné aktivity pre deti od 3 do 10 rokov. V poradí ako tretí nasledoval projekt v Maďarsku, konkrétne v dedinke Nagyvázsony. Tu si účastník mohol vybrať medzi krátkodobým (2 mesiace) alebo dlhodobým projektom (na 6 až 12 mesiacov). Je tiež možné sa rozhodnúť medzi viacerými aktivitami, ktorými sa dobrovoľník rozhodne stráviť svoj čas. Do týchto patrili práca v škôlke, mediálna práca (foto/video dokumentácia), umelecké ručné práce, organizácia aktivít v škole či všeobecná pomoc v organizácii, ktorá tento projekt zastrešuje. Ako jedny z posledných sme predstavili projekty v Rakúsku, ktoré sa zaoberajú prácou v mládežníckej organizácii s mladými ľuďmi vo veku 16-21 rokov a aktivitami v detskej dedinke s deťmi vo veku 7-18 rokov. Posledný projekt bol projekt pochádzajúci z Talianska, kde je možnosťou buď pracovať na sociálnej farme, alebo v dennom centre s mentálne znevýhodnenými osobami.

webinar

Najbližší webinár o dobrovoľníctve sa bude konať 7. decembra o 18:00. Môžeš sa pripojiť tu.

A pre ešte lepšie pochopenie, čo také ESC projekty pre človeka znamenajú, nám o nich prišli porozprávať naši alumnis. Tak sa u nás nazývajú bývalí dobrovoľníci, ktorí si už ESC projekt zažili a vedia, čo všetko tento zážitok obnáša. Ich bohaté opisy plnohodnotne strávených chvíľ nám vždy ponúkajú náhľad do ich skúseností a umožňujú živo a autenticky si predstaviť cestu ESC dobrodružstvom. Inak tomu nebolo ani teraz a rozprávanie alumnis sme si veľmi užili, nakoľko toľko entuziazmu na jednom mieste sa len tak nevidí :). A tu je jeden pro tip: Alumnim sa môžeš pokojne stať aj práve ty, ak sa s nami zapojíš do projektu!

Na záver len dúfame, že všetkým zúčastneným sa webinár páčil a budeme radi, keď sa zapoja aj nabudúce, nakoľko Webináre o dobrovoľníctve pre vás odteraz chystáme každý mesiac. Ale samozrejme, viac než vítané sú aj nové tváre! Ako vždy sme šťastní, keď vám môžeme pomôcť s akoukoľvek otázkou, ktorá vás trápi.

Ešte viac ale šťastím bez seba budeme, ak sa rozhodneš ísť na dobrovoľníctvo s našou organizáciou. Takže neváhaj a prihlás sa na najbližší webinár čo najskôr, nech sa sám presvedčíš, či je dobrovoľníctvo niečo pre teba!

Vidíme sa 7. decembra o 18:00 na Facebooku. Tešíme sa na teba!

781 videní