,,BYŤ ČI NEBYŤ“ DOBROVOĽNÍKOM ?

4. May 2020 | Experience Valuable Sharing |
4,036 videní

Podobná myšlienka z času na čas vŕta v hlave snáď každému. Čo to vlastne dobrovoľníctvo je? Čo zahŕňa? Hodím sa naň vôbec? Poďme sa teda pozrieť na jeho zmysel spoločne.

,,Dobrovoľníctvo je neplatená aktivita, ktorú dobrovoľník vykonáva slobodne vo svojom voľnom čase v prospech druhých mimo svojej rodiny, či blízkych a mimo svojich pracovných povinností.“ Nejde vždy o nenáročnú činnosť. No oblasť, v ktorej chceš pôsobiť, si vyberáš sám. Možností je viacero – pomocná ruka sa dá podať pri práci s mládežou a menšinami, osobnou participáciou v neziskových organizáciách, podporou zariadení sociálnych služieb, či zvieratkám v útulku.

Napríklad my v Mladiinfo (okrem iného) vysielame slovenských dobrovoľníkov do zahraničia, a naopak koordinujeme zahraničných dobrovoľníkov na Slovensku. A práve vďaka naším dobrovoľníkom vieme spoločne pomáhať na školách, či v neziskových organizáciách. Ďalšími organizáciami, s ktorými na Slovensku dlhodobo spolupracujeme sú Rada mládeže Slovenska, Centrum rodiny, či Iuventa a mnoho ďalších (viac tu).

IDE O NEUSTÁLE RASTÚCI TREND…

Dobrovoľníctvu sa venuje čoraz viac ľudí a jeho význam narastá. Vďaka tomu je možné viac pomáhať tam, kde je to nevyhnuté a postupne pridávať ďalšie oblasti. Ale keďže dobra nie je nikdy dosť, stále platí pravidlo: čím viac rúk, tým viac pomoci. Dobrovoľníctvo by si mal v živote skúsiť aspoň raz, pretože okrem nezištnej pomoci, ktorú poskytneš, ti prinesie v spoločnosti určitý status a prestíž. 

PREČO JE DÔLEŽITÉ VYBUDOVAŤ SI VLASTNOSŤ NEZIŠTNÉHO POMÁHANIA… 

Pretože keby každý človek venoval 10% svojho času dobrovoľníctvu, bolo by z nášho sveta omnoho krajšie miesto na žitie. A to už rozhodne za zváženie stojí. Dobrovoľníctvo posilňuje ľudskú solidaritu a zlepšuje medziľudské, či medzinárodné vzťahy. Aktivizovaním sa v tejto oblasti vysielaš signál do spoločnosti, že ti záleží na budovaní lepšieho a pokojnejšieho sveta.

AK SA TEDA SÁM SEBA PÝTAŠ, ČI PRE TEBA DOBROVOĽNÍCTVO JE, ALEBO NIE JE…

Odpovedáme  – určite JE. Ver nám, hovoríme za všetkých mladých ľudí, ktorí dobrovoľníctvo cez nás skúsili. Vieš ním veľa získať. Okrem skúseností, nových poznatkov a prehlbovaní vedomostí, môžeš nadviazať skvelé kontakty do súkromného aj pracovného života. A navyše si obohatíš životopis! 

A NA ZÁVER ODPORÚČANIE OD NÁS

Ak nad akýmkoľvek spôsobom dobrovoľníctva uvažuješ, choď do toho. Premysli si, ktorý smer ti je blízky, začni hľadať spôsoby, popozeraj sa po ponukách, ozvi sa kompetentným a vychutnaj si všetko, čo bude nasledovať. Dobrovoľníctvo je milé, užitočné a zvyšuje kvalitu každodenného života každému z nás!

Nateraz sme kvôli pretrvávajúcej situácii všetky ponuky pozastavili. O to viac sa však pripravujeme a chystáme nové príležitosti pre mladých. Odoberaním nášho newsletteru, či sledovaním sociálnych sietí ti neunikne žiadna ponuka. No a ak máš ďalšie otázky, či nejasnosti, určite ozvi – sme tu pre teba! 

FB: Mladiinfo Slovensko

IG: mladiinfo_slovensko

NEWSLETTER: https://www.subscribepage.com/mladiinfonewsletter

 Zdroj: Researchgate, 2013 (dostupné online: https://www.researchgate.net/publication/259882074_ Dobrovolnictvo_ako_nastroj_socialnej_inkluzie_a_formovania_obcianskej_spolocnosti)

AUTORKA: Dominika Boková

4,036 videní