Mladiinfo oslavuje Európsky týždeň mládeže!

26. May 2021 | Archív |
845 videní

„Budúcnosť máme vo svojich rukách“, tak znie tohtoročná téma Európskeho týždňa mládeže 2021, ktorá prináša diskusie zamerané na rôzne témy, ktoré sú pre mladých ľudí mimoriadne dôležité.

V rámci osláv sme však túžili dať priestor aj našim zahraničným dobrovoľníkom, ktorých sme sa spýtali zopár otázok ohľadom ich vzťahu k Európe. Ake boli ich odpovede?

Čo pre teba znamená byť mladým Európanom?

Marcia: Byť mladým človekom v Európe pre mňa znamená cítiť sa podporená, mať množstvo príležitostí, benefitov a slobôd.

Maria:  Sloboda cestovať a disponovať možnosťami vďaka EÚ ako napríklad Erasmus+.

Zsanett: Môžem slobodne cestovať po rôznych krajinách a spoznávať rôzne kultúry.

Bridget: Príležitosť prístupne preskúmať rozsiahle kultúrne bohatstvo v Európe prostredníctvom širokej škály cenovo dostupných druhov dopravy, vďaka ktorým je ľahké (pred covid situáciou) naskočiť na vlak alebo lietadlo v rámci Európy a preskúmať úplne novú kultúru životného štýlu.

Ljupco: Byť mladým v Európe sa dá rozdeliť do niekoľkých kapitol: sloboda, bezpečnosť, zdravie, šťastie, byť produktívny, kooperatívny a mať možnosť vzdelávať sa.

Hristina: Byť mladým človekom v dnešnej Európe je trochu ťažké. Ale celkovo máme slobodu žiť, ako chceme, a slobodu voľby. Máme dobré vzdelanie a vynikajúce príklady, z ktorých sa môžeme poučiť.

Čo znamená pre teba byť európskym občanom v jednom slove?

Marcia: Výhoda.

Zsanett: Bezpečnosť.

Maria: Privilégium.

Bridget: Zodpovednosť.

Ljupco: Príležitosť.

Hristina: Bezpečnosť.

Myslíš si, že by mladí mali byť aktívnejší a zainteresovanejší? Ak áno, tak prečo?

Marcia: Áno, pretože vízia a nápady mladých ľudí môžu dať sviežosť pre zmenu starých metód, dať hlas potrebám a vytvoriť lepšie prostredie pre ďalšie generácie.

Zsanett: Áno, pretože zapojenie a aktívnejšia účasť mladých ľudí nás môže priviesť k súdržnejšej spoločnosti a tiež je to veľká zábava.

Maria: Áno, pretože kolektívny rast a získavanie vedomostí je spôsob, akým sa ľudstvo môže rozvíjať!

Bridget: Určite! Len nedávno som objavila rozsiahle príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe so zameraním na hodnoty ako solidarita, jednota a sociálna integrácia.

Ljupco: Áno! Myslím si, že do týchto aktivít by malo byť zapojených viac mladých ľudí, ktorí by mali spoločne pracovať na lepšej budúcnosti a budovaní veľkej komunity, pretože budúcnosť je v ich rukách.

Hristina: Myslím si, že budúcnosť závisí od nás a všetci by sme sa mali zhromaždiť a bojovať za lepšie zajtrajšky. A ak chceme niečo zmeniť, mali by sme mať jednotný hlas a bojovať za túto zmenu. Mali by sme sa navzájom podporovať a pomáhať niekomu, kto potrebuje pomoc a podporu.

Ak ťa téma zaujala, viac informácií o Európskom týždni mládeže sa dozvieš na oficiálnej stránke tohto podujatia, ktoré organizuje IUVENTA a informačná sieť EURODESK Slovensko.

845 videní