Ako bolo na mládežníckej výmene?

23. November 2021 | Archív |
719 videní

Od 18. do 24. októbra objavovali Dolný Kubín a jeho dobrovoľnícke pozadie. V rámci projektu Euroasia vol. II sa účastníci zo Slovenska, Česka, Francúzska a Talianska venovali  benefitom dobrovoľníctva, sebarozvoju či návšteve lokálnych hosťujúcich organizácií.  Čo robili a kam ich zaviedli stopy dobrovoľníctva v Dolnom Kubíne? Prečítaj si viac o výmene v článku. Check the English version here.

 

Dobrovoľníctvo v horách

Čo priviedlo na jeden októbrový týždeň skupinu mladých ľudí zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Talianska, Francúzska a Španielska do nádherných hôr v severozápadnej časti Slovenska? Mali sme úžasnú príležitosť zúčastniť sa mládežníckeho výmenného pobytu a dozvedieť sa o dobrovoľníckych možnostiach v Ázii. Taktiež to bolo zamerané na našu prípravu na dobrovoľnícku mobilitu v rámci projektu Euroasia vol. II

Začali sme v pondelok 18. októbra 2021, keď sme sa stretli v Dolnom Kubíne pripravení spoznávať iné kultúry, porozumieť úlohám dobrovoľníkov a dobrovoľníckych hodnôt, dozvedieť sa o sebarozvoji a technikách samosledovania, ako aj riešiť problémy v našich vlastných komunitách, či ako sa prihlásiť na dobrovoľníctvo cez Európsky zbor solidarity (ESC). Aby sme sa lepšie spoznali, naše utorkové ráno začalo so zoznamovaním a hrami – tvorbou odznakov a zápisníkov. Diskutovali sme o očakávaniach od nasledujúcich dní,  obavách a prispievaní k rozvoju spoločnosti. Naše poobedie pokračovalo v duchu hier zameraných na teambuilding, aby sme sa lepšie spoznali. Neskôr sme sa zhovárali o našich životopisoch. 

V stredu ráno sme mali hovory s hosťujúcimi organizáciami a dozvedali sme sa všetko o základoch dobrovoľníctva. Následne sme spoznali pojem “voluntourism” (dobrovoľnícky turizmus). Všetci sme sa zhodli na názore, že táto téma nie je veľmi známa a je dôležité šíriť osvetu o negatívnom vplyve “voluntourism-u”. Neskôr sme sa vydali preskúmať Dolný Kubín s Ondrejom z Mladiinfo Slovensko, ktorý nám ukázal zaujímavé zákutia a porozprával nám o histórii mesta. Taktiež sme navštívili lokálne coworkingové centrum STREDCO. Na záver dňa sme si dopriali trochu voľného času v meste, či už na nejaké nákupy alebo len prebádanie uličiek osamote. 

Vo štvrtok ráno sme reflektovali na film o “voluntourism-e” z predošlého dňa a rozoberali tému “na drobné”. Tiež sme debatovali o potrebách v našich vlastných lokálnych komunitách a o tipoch pre prichádzajúcich zahraničných dobrovoľníkov na  Slovensko. Pred obedom sme sa zhovárali o manuáloch dobrovoľníctva a  sebeckosti v dobrovoľníctve. Poobede sme si vychutnali návštevu knižnice a stretnutie s jej novým riaditeľom, ktorý nám prezradil svoj pohľad na ňu ako na mládežnícke centrum. Po stretnutí sme sa oboznámili s plánovaním aktivít, vyskúšali sme si príkladný workshop a pripravili skupinové tréningy pre ďalších účastníkov výmeny.

Náš piatok sa niesol v duchu kurzov – začali sme brainstormingom, ako spraviť dobrý digitálny workshop, pokračovali sme jedným workshopom ráno a ďalšími tromi v poobedňajších hodinách. Týždeň sa pomaly chýlil ku koncu a my sme sa v sobotu stretli s Ivanou Novákovou, regionálnou riaditeľkou slovenského mládežníckeho inštitútu IUVENTA, ktorá si pre nás pripravila krátku prezentáciu.

Aby sme si trochu oddýchli od vzdelávania a mali možnosť objavovať krásy Slovenska, v sobotu poobede sme si vyrazili na výlet na Oravský hrad. Pred večerou sme si ešte prebrali, ako sa prihlásiť na mobilitu a ako prebieha výber dobrovoľníkov. Taktiež sme dostali informácie o projekte REACH, ktorý sa zameriava na dobrovoľníctvo v Afrike. 

Tento týždeň ubehol a ani sme sa nenazdali, už tu bola nedeľa, náš posledný deň. Ráno sme strávili získavaním tipov pre naše CV, napísali sme list adresovaný sebe a reflektovali sme na uplynulý spoločne strávený týždeň a to, čo všetko sme sa naučili. Všetci sme prišli plný rôznych očakávaní a mali rôzne motivácie pre svoju účasť, či už to bolo získavanie nových priateľov, zlepšenie našej angličtiny alebo túžba po osobnom rozvoji. S radosťou môžem povedať, že všetci sme odišli spokojní a naše očakávania boli naplnené, ak nie prekonané. 

Dúfame, že sa jedného dňa znovu stretneme a že priateľstvá, ktoré vznikli tento týždeň, budú dlhodobé. Pre každého, kto zvažuje, že by sa v budúcnosti pridal k nám – neváhajte a spravte to. Ako povedala Kristýna, jedna zo zúčastnených:  

Skúšajte nové veci a vystúpte zo svojej komfortnej zóny. Objavíte mnoho zaujímavých a nečakaných vecí v živote.

Kristýna

Tento týždeň kultúrnej výmeny nám rozhodne pomohol pripraviť sa na dobrovoľníctvo v Ázii, čo bolo jeho hlavným cieľom. A ktovie, možno sa niekto z nás rozhodne aj pre dobrovoľníctvo v Afrike po tom, čo sme sa dozvedeli o projekte REACH

719 videní