Ako efektívne prežiť posledné mesiace roka 2021

26. November 2021 | Archív |
908 videní

Pri prechode z jesene do zimy na nás mnohých dopadne vyčerpanie, únava či neobvyklý stres. Myslíme si, že nič poriadne nestíhame, nechce sa nám do vymýšľania a nakupovania vianočných darčekov a počasie nám vôbec nepridáva do nálady. Ťažko sa vstáva z postele a ešte ťažšie funguje bez kávy či iného energetického drinku. Hľadanie motivácie do každodenných činností je ešte namáhavejšie ako vystúpiť na Mount Everest. Pochmúrne dni sa vlečú a v duchu len odpočítavame, kedy toto obdobie už skončí.

Pristihol si sa aj ty pri týchto myšlienkach? Pri všetkých povinnostiach do školy či práce sa nevieš naladiť na vianočnú atmosféru? Potrebuješ nejaké nápady ako zmysluplne tráviť tieto dni?

Prinášame ti pár možností, ako aj počas tejto ponurej sezóny roka môžeš zo života vyťažiť toho čo najviac. Je len na tebe či sa zameriaš na seba alebo sa rozhodneš spríjemniť chvíle iným.

Nezabudni na čerstvý vzduch!

Dni sú krátke a preto mnoho ľudí má tendenciu tráviť väčšinu času doma či už čítaním knihy pod lampou, zabalením v deke pozeraním seriálov alebo len bezzmyselným scrollovaním sociálnych sietí. Hlavne teraz, v období pretrvávajúcej pandémie, kedy mnohí z nás pracujú a študujú z domu. Ak si si všimol/a, v zimných mesiacoch máme vo zvyku obmedziť fyzický pohyb najmä kvôli zime, ktorá pobyt vonku sprevádza. Príroda v tomto období neprekypuje nádherou, ktorá by lahodila našim očiam, ale myslím si, že má tiež svoje veľké čaro!

Napríklad taká prechádzka hmlou zaliatym mestom vie vyčarovať úžasnú atmosféru. Prechádzku s tvojím domácim miláčikom môžeš predĺžiť o pár kilometrov a ver mi, tvoje telo sa ti poďakuje. Nikdy si neskúsil/a otužovanie ale stále nad ním rozmýšľaš? Teraz je tvoj čas. Začni s prípravami a možno ešte tento rok sa dočkáš! Alebo skús ranný beh, pri ktorom sa pod tvojimi nohami bude lámať mrazivá pokrývka a zažiješ tak veľmi slastný pocit.

Možností je mnoho. Verím, že si nájdeš to svoje!

Oddýchni si od tlaku sociálnych sietí

Mnohí z nás to dôverne poznáme. Každý deň sme obklopení elektronikou, ktorá nie vždy vplýva pozitívne na naše fyzické ale najmä psychické zdravie. Porovnávanie, závisť či neefektívne využitie času. Je dobré využiť tieto dni aj na „vypnutie“ od sociálnych sietí. Zresetovať. Pustiť sa do čítania knihy, ktorú máš odloženú na poličke už nejaký ten polrok, alebo ešte ako darček z minulých Vianoc? 

A čo tak vytiahnuť tisícové puzzle, ktoré ti ležia pod posteľou v krabici a začať skladať? Alebo si zahrať spoločenské hry, na ktoré si nevieš nájsť čas a stráviť tak plnohodnotný čas s rodinou a priateľmi. Tento čas oddychu môžeš tiež stráviť zhotovovaním vlastnoručne vytvorených vianočných darčekov, pri ktorých zrelaxuje tvoja myseľ a spojíš tým príjemné s užitočným. Forma odreagovania sa a oddychu, je len na tebe. Hlavne vypni hlavu a nezabúdaj na staranie sa o svoje psychické zdravie!

Zhodnoť rok 2021

Možno si povieš, tak skoro? Veď je iba november. Čas predvianočných príprav a zhonu prebieha veľmi rýchlo. Ani sa nenazdáš a budeš mať pred sebou štedrú večeru či silvestrovské jednohubky.  Tieto pochmúrne dni sú ako stvorené na rekapituláciu mesiacov tohto roka. Otvor galériu v mobile, poprezeraj fotky či videá… Ktoré nové miesta si objavil a chceš sa tam vrátiť? Pospomínaj na ľudí, ktorých si stretol či spoznal a ktorí majú špeciálne miesto v tvojom srdci. Dávanie vianočných darčekov týmto ľudom, sa pre teba môže stať rituálom vďačnosti a lásky, ktoré vytvárajú atmosféru Vianoc.

Rekapitulácia minulých časov prináša aj zamyslenie nad budúcnosťou. Stanovenie si nových osobných, pracovných či študijných cieľov do nasledujúceho roka. Na druhú stranu sa nám aj ponúka možnosť porozmýšľať, čo všetko by sme ešte radi stihli v roku 2021 a nepremárnili zostávajúci čas. Vianočné trhy či maratón vianočných filmov? Stále máš šancu si to efektívne naplánovať a zrealizovať!

Urob niečo nápomocné pre svoje okolie!

S blížiacou sa zimou pre mnohých ľudí prichádza aj zhoršenie ich doterajších problémov. Nedostatok peňazí na kúrenie, bezpečné miesto na spanie či teplá strava. Ako prví nám napadnú ľudia bez domova, ale týka sa to aj starších ľudí či rodín v núdzi. Určite sa v tvojom blízkom okolí nachádza mnoho iniciatív rôznych organizácií či miest na podporu ľudí, ktorí to v týchto mesiacoch ešte viac potrebujú.

Aj keď už o tom niekedy neradi rozprávame, stále sa nachádzame v pandémií a každá pomoc sa v týchto časoch počíta. Darovanie krvi je jedným z dobrých skutkov, ktoré môžu zachrániť ľudský život a stojí nás to iba chvíľku času. Takéto skutky nás častokrát stoja oveľa viac námahy, ale o to viac sú cennejšie.

Existuje ešte veľa iných tipov a nápadov, ktoré by si mohol zrealizovať. Je len na tebe, ktoré si vyberieš.  V týchto dňoch je rovnako dôležité uvedomenie, že v tom nie si sám! Koľkí z nás dnes vstali ľavou nohou, nedarí sa im alebo zistili, že im niečo nevyšlo podľa predstáv. Hlavné je neklesať na duchu a užívať si aj tieto pochmúrne dni naplno!

Ak by si chcel/a v roku 2022 zažiť nové dobrodružstvo v podobe dobrovoľníctva v inej krajine, pozri naše aktuálne ponuky tu a neváhaj sa nám ozvať! 🙂

908 videní