Belgické dobrodružstvá s dobrovoľníčkou Jankou

22. January 2021 | Experience Valuable Sharing |
1,508 videní

Ahojte,

moje meno je Jana a momentálne som už 6. mesiac v belgickom meste Oudenaarde na mojom ESC projekte. Som dobrovoľníčka v organizácii The Outsider. Ide o poskytovateľa rôznych športových aktivít a podujatí. Spolu s ďalšími dvomi dobrovoľníkmi a zároveň mojimi spolubývajúcimi (zo Španielska a Portugalska) pracujeme v areáli, v ktorom sa nachádzajú rozličné športové atrakcie pre návštevníkov.

Počas letnej sezóny sme jedni z inštruktorov napr. na lezeckej veži (tzv. Blue Diamond) prípadne pri kajakoch, kde ľudom vysvetľujeme ako vykonávať jednotlivé aktivity a dozeráme na ich bezpečnosť. Naopak teraz počas zimy, keď je areál zatvorený, pracujeme na obnove a zlepšení služieb a prostredia pre návštevníkov.

Vďaka dobrovoľníckej ,,práci“ som sa naučila množstvo nových športov. Vyskúšala som si lezenie, ktoré som dovtedy nikdy nerobila (ale v Belgicku je to pomerne obľúbený šport). Ďalším pre mňa doteraz nepoznaným športom bol wakeboarding, ktorý máme tiež v rámci areálu, keďže sa nachádzame vedľa jazera. Tiež som vyskúšala kajak, vodné lyže, lesný parkour etc. Keďže som milovníčkou športu, tieto možnosti si dosť užívam.

Belgicko je krajinou piva a čokolády ?. Čo sa piva týka, mám zoznam, kde si zapisujem značky, ktoré som už vyskúšala. Musím povedať, že za tých 6 mesiacov sme stihli spolu s ostatnými dobrovoľníkmi ochutnať 25 rôznych druhov piva. A to ešte nie je ani zďaleka všetko. Ani samotní Belgičania nemajú šajnu koľko druhov piva vlastne Belgicko produkuje. POZOR! Belgické pivo je omnoho silnejšie než tie naše. Nie je nič nezvyčajné, ak má také pivo aj 10 %. Tento fakt si uvedomíte väčšinou až po dopití (smiech).

Belgická čokoláda je kapitola sama o sebe. Akonáhle nájdete tú pravú čokoládu pre vás, ktorá vám najviac chutí (garantujem, že ju nájdete), tak je veľmi ťažké prestať. Ja osobne som ochotná cestovať do Gentu (cca 30min od môjho mesta), len aby som si kúpila moju obľúbenú čokoládu.

A samozrejme nemôžem vynechať belgické wafle. Existujú dva druhy waflí (Liège and Brussels wafle). Rozdiel spočíva v ich príprave. Wafle z Liège obsahujú viac cukru a sú jemnejšie naopak Brussels wafles sú chrumkavejšie a do cesta sa pridáva minerálna voda. Nájdete ich na každom rohu a ak ich náhodou neviete nájsť, jednoducho choďte za nosom – doslova. Rozvoniavajú totiž po celom meste.

V rámci dobrovoľníctva máte tiež možnosť spoznávať krajinu, v ktorej dobrovoľníčite. Cez leto sme takmer každý víkend boli niekde na výlete. Navštívili sme pre mňa najkrajšie mesto Belgicka – Gent, hlavné mesto Brusel, ktorý dýcha medzinárodnou atmosférou, najväčšie mesto Belgicka – Antverpy príp. Ardeny, ktoré sú kontrastom veľkomiest a predstavujú úplne iný svet – zelené lúky s pasúcim sa dobytkom, domčeky z minulých storočí a miestni, ktorí majú stále úsmev na tvári a zakaždým vás milo pozdravia. A samozrejme množstvo prírodných lokalít.

Čo mi však ako Slovenke žijúcej v blízkosti Nízkych Tatier v Belgicku najviac chýba, sú hory. Belgicko je pomerne rovinatá krajina. Najvyšší bod krajiny má necelých 700 m.n.m. Ale aspoň sa vám dobre jazdí na bicykli, ktoré sú tu dopravným prostriedkom číslo 1. Belgicko podobne ako všetky krajiny Beneluxu má vynikajúcu sieť cyklociest a nemáte problém sa na bicykli dostať takmer kamkoľvek.

Dobrovoľníctvo vám okrem množstva zážitkov dá aj nové priateľstvá. Spoznáte ľudí z celého sveta a vďaka tomu spoznáte zvyky a kultúru cudzích krajín z úplne inej perspektívy. Veď kto iný vám priblíži inú krajinu lepšie než miestni.

Týchto 6 mesiacov som si nesmierne užila a ďalších 6 mesiacov ma ešte len čaká. Nepochybujem, že budú rovnako zaujímavé, vzrušujúce a plné nových skúseností, ktoré ma žiadna škola na svete nedokáže naučiť. Stráviť dlhší čas v cudzej krajine vás spraví duševne silnejšími (príp. tiež fyzicky, ak si vyberiete projekt podobný tomu môjmu ?), stanete sa nezávislejšími a otvorený všetkému novému a nepoznanému.

Janka bola hosťkou v našom prvom MLADIINFO LIVE TALK, kde čo to prezradila aj o svojom dobrovoľníctve v Belgicku – LIVE TALK.

1,508 videní