Dobrovoľníci v Mladiinfo: Kto pomáha so slovenčinou našim zahraničným dobrovoľníkom?

16. February 2021 | Archív |
1,093 videní

Súčasťou tímu Mladiinfo Slovensko nie sú len interní pracovníci, ale aj naše doučovateľky a mentori. Preto by sme ti chceli predstaviť naše dievčatá, ktoré doučujú zahraničných dobrovoľníkov slovenčinu.

Gabriela Bušová

Volám sa Gabriela Bušová, mám tesne pred dvadsiatkou a bývam v bratislavskom Starom Meste. Som maturantka na hotelovej akadémii. Mojím snom je štúdium alebo práca v zahraničí. Milujem objavovanie a skúšanie všetkého nového, či už sú to mestá a krajiny, životné skúsenosti alebo skvelé jedlá. Preto k mojim najväčším koníčkom patria cestovanie, amatérske fotografovanie, rada tvorím a skúšam nové recepty v kuchyni. K ďalším láskam musím určite zaradiť hudbu, zvieratká a víno. Mojou najnovšou vášňou sú hory a taliančina. Cudzie jazyky ma všeobecne veľmi bavia a aj v spoločnosti cudzincov sa cítim naozaj dobre. Človek sa pri nich vždy naučí niečo nové, rozšíri si obzory a navyše sú to väčšinou veľmi milí ľudia.

Dominika Dobošová

Ahoj, volám sa Dominika, mám 25 rokov a tento rok ma čaká záver mojich univerzitných štúdií. Na výučbu slovenčiny pre cudzincov som natrafila akosi náhodne, dalo by sa povedať, že sa to ku mne dostalo v ten správny čas. Venujem sa hlavne slovenčine v kombinácii so španielčinou a taliančinou, pretože je to aj odbor mojich štúdií. Podľa mňa je veľmi zaujímavé porovnávať navzájom tieto jazyky, v čom sú si podobné a v čom sú úplne odlišné. Tiež si myslím, že jazyky a práca s ľuďmi musia človeka baviť a potom to ide ľahko a prirodzene.

Romana Lakomčíková

Volám sa Romana a pochádzam zo stredného Slovenska. Vždy som sa zaujímala o cudzie krajiny a kultúry, čo ma po strednej škole priviedlo k štúdiu prekladateľstva a tlmočníctva na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Počas štúdia a krátko po jeho ukončení sa mi naskytla príležitosť vyskúšať si život v Brne, Varšave a vo Frankfurte. Okrem toho rada čítam, chodím do prírody a ponáram sa do tajov psychológie. S dobrovoľníctvom som začala v čase, keď sa v dôsledku koronakrízy stalo cestovanie do zahraničia veľmi náročným. O to viac ma teší, že pri stretnutiach so zahraničnými dobrovoľníkmi sa môžem niečo dozvedieť aj o ich krajine a kultúre. Naše hodiny slovenčiny momentálne prebiehajú online, vďaka čomu môžem „cestovať“ bez toho, aby som musela opustiť pohodlie svojej obývačky. Okrem toho sú pre mňa spoločné stretnutia aj jedinečnou príležitosťou pozrieť sa na vlastný jazyk a kultúru inými očami, za čo som veľmi vďačná.

Janka Fabianová

Volám sa Jana, milujem program Erasmus a kávu. Ako študentka slovenského jazyka som zatiaľ učila iba Slovákov, čiže vysvetľovať gramatiku cudzincom je pre mňa úplne nová, ale super challenge. Napriek momentálnej situácii som nesmierne rada, že som dostala od Mladiinfo príležitosť dávať lekcie slovenčiny dobrovoľníkom.

1,093 videní