Rumunsko – krajina dvoch národov

12. January 2021 | Experience Valuable Sharing |
1,274 videní

Nebolo to až tak dávno, keď na území Rumunska žili obyvatelia dvoch krajín Uhorska a Rumunska. V roku 1920 prišlo k rozdeleniu Uhorska a časť Sedmohradsko pridelili k Rumunsku. Odvtedy sa obyvatelia tohto regiónu stali nedobrovoľne súčasťou Rumunska a napätie medzi občanmi Sedmohradska a Rumunska je dodnes citeľné.

Ja som sa vďaka Mladiinfo Slovensko a Európskej únii dostal ako dobrovoľník do mesta Cristuru SecuiescSedmohradsku, kde trávim moje 6 mesačné pôsobenie na poste dobrovoľníka – žurnalistu.  S hostiteľskou organizáciou a zároveň aj s obyvateľmi tohto malého mesta vychádzam od prvého momentu veľmi priateľsky. A dôvodom nie je to, že ovládam maďarský jazyk ako domáci, ale to, že obyvatelia a ich viera je veľmi otvorená a pohostinná ku každému.

Napriek tomu, že pandémia zasiahla aj túto oblasť a nebolo veľa možností vytvoriť podujatie, ktoré by som ako žurnalista mohol spracovať, som zažil veľa krásnych chvíľ.

Prvý mesiac bol hlavne o spoznávaní mesta a jeho okolia. Jedno je isté -krajšiu prírodu som nevidel a to máme na Slovensku tej prírody habadej. V rámci teambuildingu sme navštívili dedinu Siklód, ktorá mi pozitívne vyrazila dych. Presvedčte sa sami na fotke.

Nasledujúce mesiace som sa venoval práce žurnalistu a pomáhal pri písaní článkov na miestnu webovú stránku.  Takto som mal príležitosť spoznať skvelých ľudí zo školstva, miestnych reštaurácií či prácu polície a dobrovoľných hasičov.

Práve hasiči ma pozvali na tradičnú oslavu Mikuláša v meste. Tento zážitok sa mi zaryl tak hlboko do pamäti, že ešte aj na dôchodku naň budem pozitívne spomínať. Jazda na vyzdobenom hasičskom aute,  radosť v očiach detí, keď dostali salónku od Mikuláša či pomocníkov. Jednoducho niečo nádherné.

Okrem týchto činností sme viacerí dobrovoľníci pomáhali priateľskej organizácií na záhrade, či už pri zbere úrody alebo okopávaní. Podobným zážitkom bol maliarsky workshop, kde sme sa mohli naučiť čo to o maľovaní, či návšteva rodinného podniku na výrobu ovocnej šťavy. LINK na video.

Keď mám hodnotiť moje doterajšie pôsobenie, využijem frázu zo známej pesničky „Neľutujem, ani jedinú chvíľu“ čo som strávil v tomto meste.

Na koniec vám chcem zaželať šťastný nový rok 2021 a ak rozmýšľate vyskúšať dobrovoľníctvo neváhajte a prihláste sa cez Mladiinfo Slovensko.

1,274 videní