Arife: Práca v Edulienke sa mi natoľko zapáčila, že som sa rozhodla ostať na Slovensku dlhšie

15. January 2021 | Archív |
1,037 videní

NIEČO O MNE…

Ahojte všetci! Moje meno je Arife, mám 24 rokov a pochádzam z Turecka. Na Slovensko som pricestovala vďaka Mladiinfo a jeden rok som pôsobila ako dobrovoľníčka (program EÚ Erasmus+) vo vzdelávacej neziskovej organizácii Edulienka.

Začala som v novembri 2019. Vtedy som plánovala zostať iba tri mesiace, avšak v prvom mesiaci môjho pobytu mi bola ponúknutá možnosť po skončení projektu zostať a pracovať ako zamestnanec v škole. Bol to pre mňa skvelý okamih, pretože to znamenalo, že sa im moja práca páčila.

Po troch mesiacoch sa mi práca natoľko zapáčila, že som chcela zostať dlhšie. Predĺžila som teda svoj projekt až do novembra 2020, a tak nakoniec trval jeden celý rok. Môj projekt sa nedávno skončil. Teraz v Edulienke pracujem ako učiteľka na plný úväzok.

NIEČO O MOJOM PROJEKTE…

Mám vyštudované učiteľstvo anglického jazyka. Bola som veľmi rada, že ma vybrali na túto dobrovoľnícku pozíciu, pretože súvisela s mojím vzdelaním. Pracovala som s deťmi od 6 do 14 rokov a bola to skvelá skúsenosť. Spravidla som robila dozor nad deťmi počas vyučovania, obeda a hier. Rozprávali sme sa po anglicky, hrávali hry, kreslili si, žonglovali s loptami či tancovali. Prvé mesiace môjho dobrovoľníctva boli pre mňa predovšetkým zábavné a poučné. Môj koordinátor mi vždy pomáhal so všetkým, čo som potrebovala. Na projekte som dostala príležitosť využiť svoju tvorivosť a učiteľské schopnosti. Navštívila som tiež rôzne miestne výstavy a múzeá.

Po pár mesiacoch od začatia projektu však prišiel COVID-19 a my sme začali pracovať online. Takto sme fungovali tri mesiace. Potom sme sa vrátili naspäť do škôl, ale aktivity boli obmedzenejšie v porovnaní s tými pred pandémiou. Stále to však bola zábava. Vedela som, že tým čo robím, som nápomocná. A veľmi som si obľúbila svojich kolegov! Sú priateľskí, veselí a zábavní. Som vďačná za každý moment, ktorý som s nimi strávila.

Mladiinfo Slovensko bola moja koordinačná organizácia pre dobrovoľnícky projekt. Tiež sú milí a nápomocní ľudia. Pomohli mne aj ďalším dobrovoľníkom. Bola som pozvaná na ich teambuildingy, koučove stretnutia a víkendové výlety s nimi. Bola to fakt zábava a veľmi sa mi tím Mladiinfo páči. Ďakujem im za príležitosť, ktorú mi poskytli.

A POSLEDNÁ VEC, O KTOREJ CHCEM HOVORIŤ, JE SAMOTNÁ KRAJINA…

Slovensko je malá a pekná krajina s príjemnými ľuďmi, dobrou polohou a primeranými cenami. Žila som v Bratislave, hlavnom meste, a stretla som veľa príjemných ľudí. Bola som na rôznych skvelých udalostiach, vďaka čomu som precestovala krajinu a navštívila mnoho miest. Poloha Slovenska je praktická, ak radi cestujete. Koná sa tu veľa milých eventov, len nie počas pandémie. Stále sa však môžeme prechádzať sa po Starom meste, popíjať varené víno v historických uličkách a športovať v krásnej prírode.

Keď to zhrniem, som naozaj rada, že som prišla na Slovensko a že som sa tu rozhodla zostať aj  po skončení projektu.

Viem, že nie som ten istý človek, ako keď som sem prišla po prvýkrát. Cítim, že som získala veľa nových zručností.

1,037 videní