Dobrovoľníčka Anka:“Nemám sa kam ponáhľať so školou, dať si GAP YEAR nie je na škodu.”

11. November 2021 | Archív |
1,029 videní

Naša kolegyňa Anka sa nedávno vrátila z dobrovoľníckeho projektu v Taliansku. V Mladiinfo Slovensko sa  venovala sociálnym sieťam a webu, kde informovala o dobrovoľníckych ponukách a príležitostiach pre mladých ľudí. Tak dlho o dobrovoľníctve písala, až sa ho rozhodla zažiť na vlastnej koži.

Prečítaj si rozhovor o skúsenostiach Anky, ktorá vďaka Mladiinfo Slovensko vycestovala do zahraničia prežiť vlastné talianske dobrodružstvo.
______________________________________________________________________________________

Čo predchádzalo tvojmu rozhodnutiu vycestovať na dobrovoľnícky projekt? Ako dlho si sa rozhodovala?

Keď sa nad tým zamyslím, pri každom jednom projekte či článku o dobrovoľníctve, ktorý sme nahodili na web Mladiinfo, mi preletelo hlavou: “Hm, Anna, možno aj ty by si mala skúsiť to dobrovoľníctvo.” No prvé kroky k tomu, aby som reálne vycestovala, som podnikla paradoxne až keď mi prišla správa, že ma prijali na magisterský stupeň štúdia. Došlo mi, že sa nemám kam ponáhľať so školou, dať si GAP YEAR nie je na škodu a môže mi to priniesť omnoho viac. Po tom, čo som to zistila, som aj hneď začala hľadať projekt.

Vycestovať do zahraničia počas korony môže byť pre mnoho mladých ľudí strašiakom. Čo bol pre teba bod zlomu, kedy si sa rozhodla prihlásiť sa?

S mojim dobrovoľníctvom to bolo veľmi špeci. Pôvodne som hľadala dobrovoľníctvo na rok v Taliansku. Keďže som vedela, že to nemusí  vyjsť na prvýkrát (organizácia sa ti neozve, nevyberú si ťa alebo môžu nastať iné komplikácie..) a treba mať plán B,C,D.. rozoslala som MNOHO prihlášok. Našťastie som sa pomýlila a poslala som prihlášku aj na krátkodobé dobrovoľníctvo, z ktorého sa mi aj rýchlo ozvali. Na pohovore som zistila, že ide o mesačný projekt a organizácia mi sama navrhla prísť a vyskúšať si ho na mesiac, aby som sa vžila s kultúrou a skutočne zistila, či si viem predstaviť dobrovoľníčiť na rok. Prijala som túto ponuku a potom to šlo už veľmi rýchlo. Nájsť letenky, vybaviť papiere, pobaliť sa… 

Prečo si sa rozhodla pre tento projekt a čo bolo tvojou náplňou práce?

Projekt, na ktorý som vycestovala bol zameraný na ekológiu, klimatické zmeny a manuálnu prácu. Pomáhali sme pri oberaní mandľovníkov, trávili sme kopec času vonku, na farme, sadili sme nové rastliny v komunitnej záhrade, pomáhali sme pri eventoch v meste a pod. Avšak hlavným cieľom tohto projektu bolo spojiť mladých ľudí z EÚ, aby sa vytvoril multikultúrny priestor, aby sme si vylepšili angličtinu a zažili, aké to je fungovať s ľuďmi s odlišnou kultúrou.

Pravdou je, že v InfoPacku o projekte stálo, že okrem práce v záhrade budeme pracovať aj s mládežou a nahrávať podcasty, no nakoniec sa tieto aktivity neuskutočnili. Píšem to preto, lebo ak sa chystáš na projekt, mal by si rátať s tým, že veci sa môžu meniť a je dobré byť otvorený pre zmeny, lebo môže prísť ešte niečo lepšie. 🙂

Prezraď našim čitateľom, do akej oblasti Talianska si vycestovala a prečo si si vybrala práve toto miesto.

Keď som sa rozhodovala, kam vycestujem za dobrovoľníctvom, iná krajina ako Taliansko ani neprichádzala do úvahy. V Taliansku som pred týmto projektom bola 2-krát, raz počas strednej školy a neskôr na road tripe po Toskánsku. Jednoducho som sa do Talianska zaľúbila a trvá to dodnes. Tento konkrétny projekt sa konal v meste Altamura, na juhovýchode Talianska, hodinu a pol od prímorského mesta Bari. Pri hľadaní projektu som nemala konkrétne požiadavky, kde by to malo byť a vôbec to neľutujem, že to bola práve Altamura. Počas projektu sme mali dostatok voľného času a tak sme navštívili všetky blízke, historické mestá, pláže a more. 

Prečo dobrovoľníctvo, a nie štúdium či práca?

Zistila som, že na seba ako mladí ľudia dosť tlačíme. Chceme už na strednej škole vedieť, čo budeme v živote robiť, aké povolanie budeme mať. Jednoducho mi došlo, že nemusím na seba tlačiť a hneď po bakalárovi ísť na magistra. Najmä momentálne počas pandémie, kedy nevieme kedy sa škola opäť presunie na online režim mi prišlo štúdium môjho humanitárneho odboru trochu strata času. A keďže som sa ešte nechcela hodiť do pracovného stereotypu, rozhodla som sa pre dobrodružstvo v podobe dobrovoľníctva. Skúsiť si žiť s ľuďmi z rôznych krajín, zlepšiť si jazyk, darovať si čas robiť chyby v jazyku a objaviť možno niečo viac. 

Vzhľadom na okolnosti, bolo pre teba vybavenie všetkých náležitostí komplikované?

V Mladiinfo som pracovala v marketing tíme a nevidela som detailne do všetkých povinností dobrovoľníkov, no vďaka našej skvelej koordinátorke Sime som mala fullservis v podobe vysvetlenia všetkých byrokratických náležitostí. Popravde, nie je to nič zložité. V celku som strávila jeden pracovný deň vybavovaním vecí na úrade práce (počas dobrovoľníctva nemôžeš byť zamestnaný/ná a musíš sa hlásiť na úrade práce) a zdravotnej poisťovni. Čo bolo mierne stresujúce bola komunikácia s mojou hosťujúcou organizáciou, ktorá nie vždy odpovedala, no napokon sme zistili, že ide len o Talianov a netreba sa zbytočne strachovať.

Ako je to s cestovaním na projekt počas Covidu podľa tvojej skúsenosti?

Momentálne cestovanie počas Covidu je úplne jednoduché a takmer rovnaké ako predtým, ak si zaočkovaný/ná. Letecká spoločnosť ťa upozorní na aktuálne zmeny v cestovaní a na potrebné dokumenty, ktorými sa máš preukázať na letisku. Rúško, CovidPass a lokátor o tom, kam letíš, ti umožnia úplne bezproblémovo cestovať. Takže ak aj ty chceš zažiť niečo podobné, povzbudzujem ťa – ZAOČKUJ SA 🙂

Sme veľmi radi, že si vycestovaním na dobrovoľníctvo získala mnoho skvelých zážitkov a skúseností.  Aké sú tvoje ďalšie plány?

Momentálne sa nachádzam v Bratislave, kde pracujem a šetrím si peniaze, aby som mala nejaké peniaze navyše počas dlhodobého dobrovoľníctva, ktoré neprestajne hľadám na portály ESC. Mesiac v Taliansku bola taká skúška, či naozaj chcem dobrovoľníčiť aj dlhodobo. Presvedčila som sa o tom, že áno a už teraz sa teším, keď sa vrátila naspäť do Talianska. 

Plniť sny isa dá, nech sa situácia zdá akokoľvek komplikovaná. Ak aj ty túžiš skúsiť dobrovoľníctvo v zahraničí, spoznať skvelých ľudí, naučiť sa jazyk a zároveň pomáhať, prihlás sa a vycestuj na dobrovoľníctvo s nami. Ako tvoja vysielajúca organizácia ti budeme asistovať a podporovať ťa od podania prihlášky po bezpečný návrat domov. 

Pozri si naše aktuálne ponuky, ozvi sa nám a zaži neopakovateľnú etapu svojho života!

1,029 videní