KLIK II. bol o dobrovoľníctve na Slovensku a v zahraničí

8. June 2022 | Archív |
947 videní

Na májovom KLIKu sme diskutovali o dobrovoľníctve, prečo ho robiť, čo človeku dáva a ako si ho vybrať. Účastníkom sme predstavili možnosti dobrovoľníctva v rôznych organizáciách. Ak si si ešte nenaKLIKal leto, šup do toho! V článku ti prinášame zhrnutie KLIKu a v závere aj brožúrku s početnými príležitosťami dobrovoľníctva na toto leto.

Na začiatku KLIKu sme v krátkosti predstavili účastníkom našu organizáciu Mladiinfo Slovensko. KLIK neorganizujeme len tak náhodou, dobrovoľníctvom doslova žijeme. Okrem toho, že väčšina našich členov sú dobrovoľníci, medzi naše aktivity patrí práve sprostredkovanie obrovoľníctva v zahraničí pre mladých ľudí. Našou misiou je pomocou dobrovoľníctva poskytovať mladým ľuďom neformálne vzdelanie a praktické skúsenosti v rôznych oblastiach, akými sú napríklad marketing či pedagogika.
 
Nasledovala diskusia s organizáciami Mareena a Bystriny, ktoré v mnohom inšpirujú aj nás.
 
Mareena je občianske združenie, ktoré sa venuje integrácii ľudí s udelenou medzinárodnou ochranou do slovenskej spoločnosti. Robí to cez štyri programy, jedným z ktorých je aj dobrovoľníctvo. A aj samotná organizácia vznikla práve vďaka dobrovoľníckemu programu, ktorý bol reakciou na migračnú krízu v roku 2015. Dnes Mareenini dobrovoľníci pôsobia na hraniciach s Ukrajinou, pomáhajú s prípravou a realizáciou komunitných aktivít, stretávajú sa s ľuďmi, ktorým bol na Slovensku udelený azyl arobia množstvo ďalších aktivít prospešných pre spoločnosť.

Bystriny sú organizáciou, ktorá spája, a robia to naozaj komplexne. Rovnako ako Mareena, aj Bystriny pomáhajú súčasne Ukrajincom, vedú vzdelávacie programy na rôzne témy, majú na starosti organizáciu a odovzdávanie ocenenia Biela vrana. Takou perličkou sú noviny „O krajine“, ktoré momentálne vydali. Bystriny ponúkajú dlhodobé dobrovoľníctvo mladým ľuďom a možnosť stať sa súčasťou ich tímu.
 
Čo dáva dobrovoľníctvo mladým ľuďom? Podľa koordinátorky dobrovoľníkov Mišky z Mareena a projektového manažér Jana z Bystriny je to v prvom rade niečo praktické do života. Ďalej je takáto skúsenosť veľkým plus v CVčku. Dobrovoľničiť znamená zmysluplne tráviť voľný čas a v neposlednom rade nadviazať nové vzťahy, kamarátstva a užiť si kopec zábavy. Naši rečníci sa zhodli, že dobrovoľničiť sa každopádne oplatí!
 
 
Peter Cagala nám potom predstavil pomerne mladý projekt Zaži v Trnave, ktorý zastrešuje množstvo relevantných kultúrnych podujatí. Svojím nadšením pre dobrovoľníctvo a skúsenosťami, ktoré sám získal na ročnom dobrovoľníctve v Taliansku a u Saleziánov nás dostal. Dobrovoľníctvo ho ovplyvnilo natoľko, že dnes sa snaží posúvať jeho posolstvo.
„…ja som chodil k saleziánom a vôbec som si neuvedomoval, že to čo sa tam deje, je dobrovoľníctvo. Vtedy to slovo ešte nebolo moderné alebo vôbec používané. Bola to partia, energia mladých ľudí, ktorí tam fungovali, boli to všetky tie možnosti, ktoré sme mohli na vlastnej koži otestovať.“

Po Peťovom vstupe sme prepli do angličtiny. V úvode anglickej časti nám Bridget z Veľkej Británie porozprávala osvojom dobrovoľníctve na Slovensku. Bridget absolvovala svoje jedenásťmesačné dobrovoľníctvo v organizácii Dom Rafael cez Európsky zbor solidarity. Primárne sa venovala mladým ľuďom so zdravotným postihnutím. Dobrovoľníctvo na Slovensku ju nadchlo natoľko, že sa po ňom rozhodla absolvovať ďalší dobrovoľnícky program vo Virgínii v USA.
„Je úžasné ísť sama do zahraničia, stretla som ľudí, ktorých by som inak nikdy nespoznala. Je skvelé mať komunitu v cudzej krajine a stať sa súčasťou tejto komunity.“
 
 
Posledným bodom na našom programe bola diskusia o dobrovoľníctve cez Európsky zbor solidarity (ESC) s organizáciami Associazione Vicolocorto z Talianska, Mladiinfo ČR, Iuventa a Impact Hub Vienna. Ivka z Iuventa nám vysvetlila, že dobrovoľníctvo cez ESC môže byť krátkodobé, do dvoch mesiacov a dlhodobé, do jedného roka. Ide oprogram cezhraničného dobrovoľníctva pre ľudí vo veku od 18 do 30 rokov. Projekty sú zamerané na širokú škálu otázok a problémov, napr. životné prostredie, digitálne technológie a kultúru. Účastníci diskusie tiež predstavili svoje organizácie a aj konkrétne príležitosti, ktoré možno cez ESC absolvovať. Niektoré z nich nájdeš aj v publikácií TU.
 
 
Tak neváhaj a naKLIKaj si svoje leto teraz! Nechaj sa nakopnúť svedectvami od mladých ľudí, ktorí absolvovali dobrovoľníctvo cez ESC.

„Vždy buď proaktívny, aj krátka skúsenosť môže zmeniť tvoj život!“
Gianluca, dobrovoľník z Talianska po absolvovaní dobrovoľníctva v Turecku

„Jednoducho to urob, nemaj očakávania a nepremýšľaj nad tým priveľa.“
Bridget Lynch z Veľkej Británie po absolvovaní dobrovoľníctva na Slovensku

„Je tak jednoduché ísť na ESC.“
Eliška z Česka po absolvovaní dobrovoľníctva v Turecku

Ak si zvedavý, očom sa ešte na KLIKu diskutovalo, nezabudni si pozrieť nahrávku z podujatia, ktorú nájdeš TU.
 
947 videní