Fiesty v Španielsku

4. August 2019 | Experience Valuable Sharing |
2,818 videní

Cestovanie neodmysliteľne patrí k ESC a tak isto aj fiesty v Španielsku. Nakoľko má človek, ktorý žije v zahraničí, najlepšie info z prvej ruky, kde ísť a čo zažiť, pri honbe za zážitkami sa oplatí absolvovať tieto akcie: 

(Upozornenie: ak nemáte radi preplnené ulice, hlasnú hudbu, rachot a podobne, je lepšie sa naopak, v týchto termínoch vyhnúť cestovaniu do Španielska)

Fallas, Valencia. 17.-19. marec

Fallas (čítaj: Fajas) boli pre mňa jeden z TOP zážitkov v Španielsku. Nielen kvôli fieste ako takej, ale atmosfére, hudbe a vďaka miestnym, ktorí ma dostali tam, kde sa bežne turista nedostane: 

V polovici marca mestá v regióne Valencia pripomínajú jednu veľkú párty. Fiestu, karneval a oslavu nového roka – všetko v jednom. A dokonca to patrí medzi kultúrne pamiatky UNESCO. Deti, mladí, starí – všetci sú von v uliciach a pozorujú kráčajúcich Španielov v krásnych barokových kostýmoch, ktorých doprevádza pouličný orchester (volajú ho xaranga /čaranga/). Ďalej nesmieme vynechať ohňostroje, rachot, tanec na uliciach, obrovské monumenty všade po meste a, samozrejme, zábavu celú noc. 

Takto nejako v kocke vyzerajú španielske trojtýždňové oslavy Las Fallas. Tieto sviatky sa končia 19. marca ohňostrojom a zapálením monumentu, ktorý volajú falla. Je to drevená postava, ktorá väčšinou znázorňuje kritiku alebo výsmech. Vo Valencii sa dajú vidieť karikatúry amerických prezidentov, rôznych známych osobností, a podobne. Pôvodne jednorázovú záležitosť, akou je symbolické zapálenie 5 metrovej “falle” (faje) sa Španielom podarilo natiahnuť na takmer mesačnú fiestu. Hlavné oslavy trvajú 3 dni v čase od 17. do 19.marca.

Populácia v mestách, (hlavne vo Valencii) sa cez tieto dni zdvoj-strojnásobuje a úplne chápem miestnych, ktorí počas týchto dní odcestujú do inej časti Španielska.    

Tento festival nájdete iba v oblasti Valencie. 

Podrobnejšie info o fallas očami cudzinca, ale zato v angličtine nájdete tu: https://idealmobility.wordpress.com/2019/04/08/las-fallas-in-the-eyes-of-a-foreigner/

Semana Santa a.k.a. Veľká noc (Andalúzia)

Španieli berú Veľkú noc veľmi vážne. Školy sú zavreté na 2 týždne a veľa miestnych sa aktívne zapája do sprievodov v meste.  Aj keď sa už dávno Španieli nevyhlasujú za katolícku krajinu (soy católico,), kresťanské tradície pretrvávajú stále. Mnoho veľkých miest zaplavia turisti, (hlavne Andalúziu) nakoľko je v Španielsku preslávená svojimi veľkolepými procesiami.

Za pochodu stovky bubnov tisíce ľudí kráčajú cez celé mesto. Sprievod okrem orchestra, prípadne iného hudobného zoskupenia (v niektorých častiach Španielska sú to čisto bubeníci) tvoria ľudia, ktorí nesú na pleciach kríže, každý si nesie ten svoj. Všetci majú zahalené tváre a niektorí sú dokonca bosí. 

Procesie sa líšia v závislosti od regiónu, v meste Seville sú napríklad na začiatku sprievodu deti, ktoré rozdávali sladkosti a obrázky. Traduje sa, že najlepšie, resp. najveľkolepejšie prevedenie „semany santa“ je v oblasti Andalúzie. 

Fiesta de la Primavera, Murcia. 18. – 27. apríl  

Murcia je sympatické mestečko v južnejšej časti Španielska. Okrem katedrály či centra sa miestni chvália festivalom jari, ktorý trvá týždeň. Kuriózne je to, že mesto je okrem kvetov dekorované aj zeleninou. Po večeroch sa v meste konajú sprievody, v ktorých Španieli rozdávajú ostatným zeleninu, hádžu kvety či rozdávajú víno. V posledný deň festivalu, ktorý pripomína brazílsky karneval sa z kamiónov vyhadzujú hračky (verte či nie, ľudia sa o ne trhajú). 

V závere sa spáli obrovský monument sardinky. Samozrejme nesmie chýbať dobrá hudba, stánky s miestnym jedlom či ohňostroj.



San Juan Night, 24. jún

V noci z 23. na 24. júna sa miestni vyberú na pláž. Okrem toho, že je to sviatok (čiže je voľno), je to jediný deň (resp. noc), kedy je povolené zakladať ohne na pláži. Pláže na večer, prípadne v noci majú svoju neopakovateľnú atmosféru aj vďaka množstvom táborákov, okolo ktorých sedia veľké skupiny a družne debatujú. O polnoci idú všetci do mora a 3 krát sa preskakujú vlny, pri každom skoku si niečo treba želať.
(Poznámka pod čiarou: Toto sa robí aj na Nový Rok v Brazílii, ale vlny sa preskakujú 7 krát)

San Fermín, Pamplona, začiatok júla 

Býky, všetci v bielom, pouličná hudba, stánky, koncerty, párty do rána. Zabehnúť si s býkmi mnohí považujú za šialenstvo a napriek tomu sa stále nájdu mnohí, ktorí holdujú tomuto „športu“. Ak sa chystáte na sever Španielska na túto fiestu, netreba zabudnúť na dress code a pribaliť si niečo biele. Takisto by som chcela upozorniť na fakt, že zažiť takýchto adrenalínových bežcov sa dá ráno o 8:00.  

Samozrejme, osláv a festivalov je v Španielsku omnoho viac, mnohé sú lokálne.  Vyššie uvedené sú tie, ktoré som si zažila ja počas svojho 9 mesačného ESC projektu.

Text: Terézia Paňková, ESC Španielsko

2,818 videní