LIVE TALK IV: Podnikanie v krajinách V4

3. March 2021 | Experience Valuable Sharing |
1,471 videní

Štvrtok 25. februára sme zorganizovali prvý medzinárodný Live Talk na tému sociálne podnikanie v krajinách V4. Ak si Mladiinfo Live Talk IV. nestihol/a, nevadí. Celú diskusiu si môžeš pozrieť na našom Facebooku, zatiaľ čo výber toho najdôležitejšieho nájdeš tu.  

Našimi hosťmi boli traja mladí sociálni podnikatelia a zároveň účastníci programu Social Impact Awards Julián Gerhart zo Zmudri.sk, Karolína Krejčová za Indiánky a Anna Kmecová z RescueRoom. Našich hostí sme si predstavili v predošlom článku. Počas Live Talku nám predstavili svoje projekty a prezradili zopár rád pre úspešný projekt. Príjemné čítanie!

Nezisková spoločnosť a podnikanie

Sociálne podnikanie sa zameriava na dosiahnutie pozitívneho dopadu na spoločnosť, čo však ale zahŕňa aj schopnosť podporovať tento nápad finančne, keďže ako ste si už domysleli „z lásky človek nevyžije“. Naši hostia vyzdvihli finančný aspekt najmä kvôli rozsiahlym časovým kapacitám, ktoré projektu venujú a ak sa chce človek venovať naplno dosahovaniu stanoveného cieľa potrebuje zabezpečiť minimálne pokrytie vlastných nákladov.

Česko vs Slovensko

Sociálne podnikanie si vyžaduje väčšiu mieru podpory ako bežný typ podnikov. Česko a Slovensko sa rozlišuje vo veľkosti, čo priamo nadväzuje na rozsiahlosť podporného systému. Slovensko teda mierne zaostáva za Českou republikou, avšak aj vďaka projektom ako Social Innovators Network či Social impact Award postupne doháňame medzery v sociálnom podnikaní.

„Na konci inkubačného programu sme už mali hotovú vec, ktorú sme mohli na ďalší deň začať robiť.“

Anna Kmecová

Kája z Indiánok rovno ponúkla príklady viacerých podporných systémov v Česku ako napríklad podpora cez Impact Hub Praha, Česko Digital či dmStart. Na druhej strane Anka z RescueRoom vyzdvihla dôležitosť networkingu v podobe panelov pre neziskové organizácie a pravidelnej účasti na akceleračných a mentoringových programoch. Obe by vám určite poradili prihlásiť sa do akejkoľvek súťaže či programu:

„… i keď sa tam nedostaneme, bude o jedného človek viac, ktorý si prečíta prihlášku a bude vedieť o našej neziskovke.“

Karolína Krejčová

Kam smerovať s prosociálnymi myšlienkami počas krízy?

Keďže sa nachádzame v pandemickej situácii, kedy je ohrozené zdravie veľkého počtu ľudí, naši hostia by smerovali ich ďalšie nápady práve do tohto sektoru. Anna, ako záchranárka, má jednoznačne s touto oblasťou veľa skúseností, a preto by smerovala svoj ďalší problém práve na objasnenie hygienických opatrení v podobe dezinfekčného plánu či informačnej kampane ohľadom ochranných pomôcok. Vplyvom pandémie trpí aj mentálne zdravie. Ako naznačil Julián táto téma bola odtabuizovaná a práve v nej vidí ďalší potenciálny sociálne orientovaný projekt. 

Ako veľmi osobné sú online stretnutia?

Mnohí z nás sú pripútaný k svojmu počítaču a snažia sa tak počas pandémie nahradiť fyzické stretnutia. „Zoomovanie“ síce nenahrádza stopercentne obyčajné stretnutie, ale zároveň ponúka ľuďom nové možnosti. Ako naznačila Kája, mnohé „indiánky“ sa otvorili oveľa viac, boli v pohodlí svojho domova, mohli sa kedykoľvek odpojiť a znovu pripojiť či odbehnúť si zobrať čaj. Aj vďaka tejto situácii zistila Kája, že práve online forma môže byť pre ich publikum komfortnejšia a zvýši pozitívny dopad na ďalšie „indiánky“.

„Možno to bolo pre ne v určitom zmysle príjemnejšie. Takže nám to prinieslo poznanie, že to nebolo tak ako sme si mysleli.“

Karolína Krejčová

Presun do online priestoru

Uponáhľať sa nie je dobré. Anna Kmecová mala viacero nápadov ako robiť veci online. Nakoniec sa rozhodla počať a pripravila so svojím tímom 30-dňovú Rescue Challenge, ktorú onedlho spustí. Druhú myšlienku tvorí interaktívna učebnica doplnená o rozšírenú a virtuálnu realitu, vďaka ktorej si budete môcť pozrieť napríklad popáleniny aj na vlastnej ruke.

Učiteľ – youtuber

Tieto pojmy takmer nejdú dohromady a predsa počas pandémie sa z mnohých učiteľov stali experti na videá a tvorbu interaktívneho obsahu. K tomuto im dopomohol aj samotnú Julián vďaka vytvoreniu niekoľkých učebných modulov pre učiteľov. Keďže Zmudri.sk bol od začiatku online projekt, Julián skôr zápasil počas korony s nedostatkom času a s prioritizáciou ako s nedostatkom práce.

„Mám pocit, že to horí všade a neviem, kde skôr skočiť a kde tá pomoc je najakútnejšia, keď sa bavíme o školstve.“

Julián Gerhart

Dobrovoľníctvo či stáž?

Mladiinfo Slovensko pravidelne zverejňuje nové ponuky na dobrovoľníctvo v zahraničí avšak nové skúsenosti môžeš nabrať aj priamo u našich hostí. Julián, Anka a Kája radi privítajú medzi sebou nových členov. AK máš chuť zapojiť sa a podporiť dobrú vec či zlepšiť svoje zručnosti určite im napíš!

„Bez ďalšieho tímu len ťažko človek zorganizuje svoju myšlienku.“

Julián Gerhart

1,471 videní