KLIK – zhrnutie projektu pre mladých

27. June 2021 | Archív |
1,026 videní

You can find English version of the article here.

Vo štvrtok 17. júna 2021 sa uskutočnil projekt KLIK z dielne Mladiinfo Slovensko. Šlo o online udalosť pre študentov končiacich ročníkov vysokých aj stredných škôl a mal za cieľ inšpirovať mladých ľudí k tomu, aby blížiace sa letné prázdniny strávili aktívne. Študentov sme nabádali, aby práve v tomto čase využili možnosti vzdelávania a budovania zručností, ktoré slovenské a zahraničné organizácie ponúkajú. Mladiinfo Slovensko sa už viac ako 10 rokov venuje neformálnemu vzdelávaniu mladých ľudí u nás i v zahraničí, na čo bol projekt KLIK zameraný.

Výstupy z podujatia a súhrn najdôležitejších informácií o organizáciách, ich ponukách a možnostiach rozvoja, ktoré mladým ľuďom ponúkajú, si môžete pozrieť tu.  

Počas dvoch hodín prostredníctvom ZOOM-u sme študentov zadarmo prepojili s organizáciami SAIA, INEX, NEXTERIA, Za hranie s hudbou, AIESEC, AJ ty v IT!, ktoré pracujú v oblasti spomenutého neformálneho vzdelávania. Účastníci tak získali možnosť porozprávať sa s koordinátormi programov a organizácie im odovzdali užitočné tipy, ako sa úspešne dostať do leadership programov či získať štipendium. Tiež im boli predstavené ponuky sebarozvoja na leto 2021, ako aj benefity, ktoré absolvovaním získajú.

Na hlavných workshopoch vystúpili hostia KLIK-u, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti nadobudnuté neformálnym vzdelávaním a dopadom na ich kvalitu života a kariéry. Vystúpili Emma Miklášová, študentka posledného ročníka LEAF Academy a organizátorka TEDxYouth@Bratislava, Michaela Eliášová, cestovateľka, instagramerka a blogerka známa ako JAšterka Menny, Dominik Hamaj, spoluzakladateľ Slovenskej asociácie pre rozvoj inovácii vo vzdelávaní, študentka Paulína Vicenová, ktorá hovorila o svojom Oxfordskom sne a naša Lucia Dutková, ktorá reprezentovala Mladiinfo Slovensko a jeho ponuku. Ich prednášky si môžeš pozrieť na našom YouTube kanáli tu.

Súčasťou projektu boli aj súťaže o ceny zamerané na rozvoj mladých ľudí. Ponúkali sme účasť na Online Nexteria Lab a Mladiinfo Slovensko Leadership Academy, či 1-to-1 meeting s projektovou manažérkou INEX Miroslavou Zváčovou, jazzovou flautistkou Máriou Rehákovou, skladateľkou a speváčkou Ester Wiesnerovou a s projektovou manažérkou Mladiinfo Slovensko Ivanou Petriskovou.

Myšlienky, ktoré spíkri KLIK-u chcú, aby si vedel/vedela:

Uvedom si svoj sen a snívaj. Vytýč si ciele. Zostav si plán a stratégiu. Zvoľ si spôsob, ktorý ťa obohatí aj inak, ako iba taký, čo ťa dostane k  cieľu. Realizuj svoj plán a neboj sa vnímať prekážky ako výzvy.

Zachovaj si pozitívny mindset. Neboj sa niekedy spraviť „drzé kroky“. Vyťaž zo zlej situácie čo najviac, aby si ju premenil/a na tu najlepšiu.“

Aj keď som nikdy predtým nerobila na tak veľkom podujatí (TEDx), prihlásila som sa a chcela som to vyskúšať. Prekonať sa a ísť je tá správna stratégia. Veľa aktivít ťa dostane k zaujímavým príležitostiam. Obklopuj sa aktívnymi ľuďmi, ktorí ťa inšpirujú a posunú ďalej. Nájdi si mentora z odboru, ktorý ťa zaujíma – je to prínosné. Neboj sa, hľadaj si príležitosti, pýtaj sa (aj učiteľov). Aj neplatená stáž ti môže veľa dať a uvedomíš si, či to v budúcnosti chceš robiť alebo nie. Dobrovoľníctvo vylepší aj tvoj životopis.“

Kamaráti sa pýtajú, prečo robím niekde zadarmo a nenájdem si prácu, ale tu ide o viac. Dobrovoľníctvo nie je len o manuálnej práci, ide o rôzne formy. Vďaka dobrovoľníctvu mi boli poskytnuté stáže, a namiesto brigády mám rovno stáž vo firme, kde pracujem na tom, čo ma baví.“

Aj vďaka dobrovoľníctvu môžeme zlepšovať svet okolo nás. Dobrovoľníctvo ťa vie odlíšiť. Budeš o krok napred, pretože tvoje CV nezostane prázdne.“

KLIK vznikol ako reakcia na online akadémiu, ktorú sme realizovali v rámci projektu Social Innovators Network (SIN). Tiež vnímame potrebu odlíšenia sa pre mladých absolventov pri hľadaní novej práce, čo potvrdili aj hostia predošlých LIVE TALK-ov Mladiinfo Slovensko. Negatívne dôsledky a dopady korony neminuli nijakého študenta, preto sa KLIK snažil o ľahšie sprostredkovanie skúseností pre mladých ľudí doma a v zahraničí, a tak podporili ich sebarozvoj.

Ďakujeme všetkým spíkrom, organizáciám a študentom, ktorí sa zúčastnili!

1,026 videní