Nekončiaci lockdown? 5 tipov ako byť šťastnejším počas pandémie

11. March 2021 | Archív |
926 videní

My, mladí, sme sa často od starších ľudí napočúvali, ako sme stále zavesení na internete a nepúšťame telefón z rúk. Pripomínali nám, že tým prichádzame o vzácne chvíle. V súčasnosti sa však pre nás internet stal záchranou a zároveň aj nevyhnutnosťou. Čo mohlo sa prenieslo na digitálne obrazovky a nám ostal len smútok v očiach pri pomyslení na stretnutia s kamošmi v časoch predlockdownových.

Väčšina z nás prežíva podobné časy po prvýkrát, a síce kolotoč opatrení, uvoľňovaní a spätnom sprísňovaní, zatváraní a testovaní trvá už rok, stále sme si nezvykli a s krutou realitou sa odmietame zmieriť. Naše nádeje dokáže oživiť aj maličkosť, ale zas ich dokáže aj pochovať a tak sa bežne stáva, že skáčeme medzi radosťou a smútkom.

Nie je to situácia, ktorú sme si želali a ani s vytúženým novým rokom neprišiel zázrak, ktorý by sa o koronu nejako postaral. Takto to asi nefunguje, všakže. Musíme byť teda ešte nejaký čas trpezliví. Postupne si asi väčšina z nás na sebe všíma, že prichádzame o energiu a chuť tešiť sa zo života.

Preto, ak nechceš chátrať na duchu, vyskúšaj týchto päť Mladiinfo rád, ktoré ti, ako pevne veríme, pomôžu nezblázniť sa a vytrvať do dní, aké sme spolu prežívali pred pandémiou – ideálne s úsmevom!

Rozprávaj, počúvaj...

Nervozita doma u každého narastá a pohádať sa je možné úplne na všetkom. Príklady dávať nemusíme, všakže. Vyhrotené dialógy, zbrklé reakcie a útek od problémov  však  samotné problémy nevyriešia. Musíme sa naučiť rozprávať a počúvať. A predvídať! Väčšina problémov začína omnoho skôr, než vyplávajú na povrch v podobe konfliktu. Preto sa dopredu priprav. Nie však na víťazné argumenty, ktorými protistranu potopíš, ale na racionálne body, ktorých sa budeš držať, aby sa konflikt skutočne vyrozprával a vyriešil. Vyskúšaj si rolu moderátora. Asertívne povedz, čo máš na srdci, kontroluj pritom svoje emócie, formuluj argumenty a hlavne počúvaj. Dôsledným počúvaním a kompromismi sa určite v budúcnosti vyhneš mnohým hádkam.

Niekedy nejde všetko hneď, preto je úplne v poriadku, ak si na to potrebuješ vziať svoj čas. No pamätaj, že provokácia a odkladanie riešení ešte nikdy nikomu nepomohli.

Nájdi východisko pre svoj stres…

Nečakaj návod, vďaka ktorému budeš o dve hodiny vyrovnaným človekom, ktorého netrápi, že väčšina jeho hobby sa skrátka v čase zavretých služieb zavrela tiež.

Múdre príslovie však hovorí: ,,ak ťa vyhodia dverami, vráť sa oknom“. Tak čo keby si začal pátrať po nových spôsoboch, kde sa vyžiť? Online cvičenie, maľovanie, čítanie tej hŕby kníh, čo sa ti na poličke nazbierala od Vianoc 2018. Porozmýšľaj, čo by ťa bavilo? Do čoho si sa chcel/-a pred koronou pustiť, no nenašiel/-la si si čas? Latte art? Nech sa páči. Hlavne sa rozvíjaj a bojuj aj s často prítomnou nechuťou.

Pre skutočný oddych z novej činnosti však potrebuješ oddeliť svoj pracovný/študentský čas od voľného času. Zadeľ si deň a povinnosti približne rovnako, ako oddych a relax – ak ti to okolnosti dovolia. Ak ti napriek veľkým snahám a výpočtom vychádza, že čas na relax je kratší ako „čas povinností“, nauč sa oddychovať efektívne. Odlož rušivé prvky a minimalizuj sociálne siete.

Prehodnoť pomer spravodajských noviniek…

Toto nie je rada o tom, aby si si prestal všímať svet okolo seba. Byť v obraze a relevantne informovaným je dôležité. Avšak neustále scrollovanie spravodajských webov, sociálnych sietí a portálov neraz dostáva tvoju psychiku do úzkych.

Nastav si,  kedy budeš dostávať notifikácie. Neustále upozornenia na telefóne ti kradnú tak pozornosť, ako aj čas a energiu. Ak ťa zaujíma, čo je nové, sleduj dôveryhodné zdroje vo vytýčený čas. A čítaj aj dobré správy, nech neprepadneš ilúzii, že je všetko nanič. Niekedy stačí len vydržať a dobro sa ukáže.

Porozmýšľaj aj nad obmedzením sociálnych sietí. Čo tak vytýčiť si konkrétne hodiny z dňa? Veď s kamošmi si vieš 100 správ nahradiť jedným telefonátom. A určite ti to aj lepšie padne.

Pomáhaj druhým…

Obzri sa pozorne okolo seba. Nie je tam niekto, kto vyzerá, že má problém a uvítal by pomoc? Môže ísť o osoby v tvojej komunite, ktoré sú zraniteľné v dôsledku životnej situácie a možno im budeš vedieť pomôcť aspoň časť ich problémov vyriešiť.

Možno pomoc potrebujú aj tvoji blízki, s ktorými sa stretnúť nemôžeš. Veľa z nás sa cíti osamelo a emocionálna podpora prostredníctvom telefonátov môže smútok zahnať. Poskytnúť podporu vieš aj takýmto jednoduchým aktom.

Pamätaj však na bezpečnosť a hygienické odporúčania, aby si neohrozil seba, ani druhých.

Nechci byť dokonalý/-á…

Spoločnosť nás naučila, že nie je v poriadku cítiť sa zle. Avšak, cítiť sa občas nanič je súčasťou našej existencie, aj keď sa jej snažíme vyhýbať. Realita je taká, že momentálne zažívame stresujúce obdobie. Je normálne cítiť sa vystrašený, nahnevaný a zraniteľný. Máš nárok na všetky svoje emócie, nielen na radosť a hrdosť. Najskôr pochop samého/-mu seba, potom začni na riešení pracovať.

Nesnaž sa byť dokonalý/á vo svojich očiach, v očiach druhých, ani na sociálnych sieťach. Neprehlbuj v sebe pocit, že musíš spĺňať všetky očakávania a povinnosti hneď. Nájdi si vlastné tempo a pracuj na sebe spôsobom, ktorý ti neškodí. A vyhýbaj sa samodeštrukcii!

A na záver…

NEBOJ SA POŽIADAŤ O POMOC. Nejde o tvoje zlyhanie, práve naopak. Je to prejavom sily a odvahy. Ak sa ti zdá, že je toho všetkého príliš priveľa, neboj sa o tom podeliť s tvojimi blízkymi alebo vyhľadať pomoc odborníkov. Fyzické zdravie je tesne späté s psychickým. Dbajme o ne rovnako zodpovedne.

Tím Mladiinfo Slovensko ti drží palce! Predsa len sme v tom spolu 😉

926 videní