Ako som vycestovala na Island

23. January 2022 | Archív |
1,458 videní

Je dobrodružstvo to, čo ťa láka? Študuješ, ale chceš aj niečo nové zažiť a nazbierať skúsenosti?  Iná krajina, iné prostredie, nové výzvy, nové príležitosti a možnosť zažiť kopec nových vecí. Toto všetko Ti ponúka program Erasmus+ stáž. V tomto článku sa dočítaš ako Mirka vycestovala na ERASMUS+ stáž na Island. Čo všetko potrebovala a ako si stáž zohnala? To všetko sa dozvieš v článku.

Taký krásny ostrov je ten Island. Čo keby som si tam našla Erasmus+ stáž? Akurát končím štúdium na UKF v Nitre a keď ukončím štúdium, ísť na stáž znie moc skvelo. Pozriem si stránku https://erasmusintern.org/ a dúfam, že niečo nájdem. Aj na univerzitnej stránke majú ponuky na stáže a existujú aj iné stránky s ponukami na stáže  Áno, super našla som. Hm… ale čo ak ma nezoberú? Tak pozriem aj Španielsko, Portugalsko a veď vlastne koordinátor mi povedal, že môžem ísť aj do hociktorej inej spoločnosti na Erasmus+ stáž. Stačí im napísať a ak budú súhlasiť, tak môžem ísť. 

Super, jedna spoločnosť mi odsúhlasila Erasmus+ stáž u nich na Islande a keďže som písala viacerým spoločnostiam, zobrali ma ešte inde na normálnu stáž. Skvelé, veľmi sa teším. Mám dve stáže na Islande… a už mi treba len vybaviť všetko potrebné a nájsť ubytko. Treba mi akceptačný list že ma daná spoločnosť prijíma, vyplniť Learning agreement for traineeship, uzatvoriť poistenie, dať potvrdenie o ukončení štúdia a ak som na niečo zabudla, ľahko to nájdem na stránke univerzity v časti Medzinárodné vzťahy s Erasmus+ stáž. Ubytovanie sa dá v pohodičke nájsť na Facebooku v skupinách na to určených. Všimla som si, že ďalšia Slovenka ide na Erasmus+ stáž tam kde ja a akurát odcestuje domov keď ja budem prichádzať na Island. Super, tak mám ubytko kde bola ona a už len sa mi treba začať baliť.

S nadšením a radosťou som vkročila do lietadla… Milujem cestovanie. Cesta bola super, počas letu som pozorovala zapadajúce slnko, ktoré sme akoby doháňali. Prvýkrát na Islande, zmätená čo a ako. Po príchode do Reykjavíku s troma kuframi ma veľmi milý pán vodič MHD o 1 ráno zobral zadarmo na cieľovú zastávku, ktorú som predtým vôbec nepoznala. Celú cestu sme sa rozprávali a nakoniec ma na zastávke čakala moja nová spolubývajúca. Bola moc milá a priateľská a pochádzala z Nemecka a tiež na Island prišla za Erasmus+ stážou.

Celý môj čas na Islande bol nesmierne úžasný. Krásne prechádzky v centre Reykjavíku, pri pobreží, krásne zasnežené vrchy, pozorovanie vĺn aj polárnej žiary. Boli však aj pochmúrne dni, s ktorými som zápasila a nie vždy len najlepšie zvládla. Stres, cudzí jazyk, nátlak a očakávania z každej strany. Avšak veľa som sa naučila na stážach, spoznala som nových ľudí, zažila kopec úžasných momentov, cítila som sa veľmi šťastná.  Možno sa mi zdalo, že dve stáže budú náročné, 3 dni v týždni na jednej stáži a 3 dni na druhej stáži, no nie je to až také náročné. Mala som aj čas na cestovanie s kamošmi. Navštívili sme Gejzír, Vodopády, Black beach, Katla ice cave, Lava cave, jazdili sme na islandských koňoch… Pretože kone milujem, neskôr sa mi podarilo si vybaviť 3 týždne na farme s islandskými koňmi. Bol to úžasný zážitok, síce troška silovo náročný ale s islandskými koňmi, ktoré sa nechajú hladkať a objímať takmer celý čas, bolo hneď všetko lepšie. Najlepšie boli však vychádzky na koňoch v krásnej prírode obklopenej kopcami.

Nové skúsenosti, zábava, výzvy aj úžasné pocity. To všetko zažiješ na Erasmus+ stáži. Využi čas najlepšie ako sa dá a zlepši sa v čom sa chceš zlepšiť. Ak si študent a túžiš niekam vycestovať za získaním skúseností a spoznávaním sveta, mať to zaplatené a zlepšiť sa v jazyku tak neváhaj a prihlás sa na Erasmus+ stáž na svojej univerzite. Akvšak aj nie si študent na vysokej škole a chceš cestovať a spoznávať svet, tak nezúfaj. Stále môžeš vycestovať ako dobrovoľník. V Mladiinfo dobrovoľnícke ponuky pridávame každý utorok, z ktorých si vyberie určite každý.

1,458 videní