List venovaný roku 2020

30. December 2020 | Experience Valuable Sharing |
1,030 videní

,,Šťastné a pokojné sviatky”… Toto prianie skôr želáme druhým, než prežívame. Pred Vianocami prepadáme panike z preplnených obchodov a nedostatku času, a kuriérom sľubujeme modré z neba, len nech balík doručia do Vianoc.

Čas chaosu však pominie. Po tanieri koláčov a fľaši vína si líhame do postelí a získavame chvíľu pre seba – konečne! Myšlienky sa upokoja, vedomie ukľudní, svet spomalí. Nastáva moment, ktorému sa možno úmyselne vyhýbame. 

Rok 2020, ty si teda predviedol premiéru! Hneď na začiatku si priniesol covid a pekne si ma tým naštval! Skúšam si zvyknúť na svet v jeho tieni – neúspešne. Minca má však dve strany a musím sa priznať, že nedobrovoľným návratom z mesta na dedinu si mi dal príležitosť oživiť staré priateľstvá a pripomenul mi, že o medziľudské vzťahy sa treba starať, nie ich nechať v minulosti. (Dominika

Nebyť teba, nenaučím sa používať toľko digitálnych nástrojov, o ktorých som ani netušila, že existujú! Ale teraz vážne. Naučil si ma žiť v prítomnom momente a nespoliehať sa na to, že ľudia, príležitosti, alebo aj život tak, ako ho poznáme, je tu bežne. Tak ako sa zmenil náš život kvôli pandémii, všetko sa môže zmeniť zo dňa na deň, z minúty na minútu. Preto sa po tvojej tohtoročnej príručke snažím vážiť a vychutnávať prítomný moment a neriešiť niekedy nepodstatné drobnosti. (Karolína)

Ukázal si, že toho znesieme viac, ako sme si mysleli. Naučil si ma byť viac vďačnou za maličkosti a nebrať ich ako samozrejmosť. Vďaka tebe som si uvedomila, že je dôležité žiť život, ktorý považujem za správny ja, a nie ostatní. (Simona) Vďaka tebe dnes viem, že povedať ,,nie” neznamená niečo negatívne, ale možnosť vybrať si inú cestu. (Michaela Anna)

Tento „korona rok“, ako som ťa nazvala, ma naučil byť viac vďačnou za všetko, čo mám a nebrať nič ako samozrejmosť. Dal si mi viac pokory pri vytváraní si vlastných plánov a možnosť tešiť sa z maličkostí. V Mladiinfo som našla ďalšie smerovanie, akým oblastiam sa chcem venovať. Aj vďaka tebe som v sebe objavila staro-nové silné stránky. (Terézia) Dnes viem, že mám najprv rozmýšľať, až potom hovoriť. Teda aspoň myslím. Kým zas nepoviem nejakú blbosť… (Miška) 

Bol si pre mňa rokom lepšieho sebapoznania, prekonávania vlastných limitov a adaptácie. Naučil si ma, že nie vždy dokážem ovplyvniť to, čo sa okolo mňa deje, a preto tomu nemám venovať priveľa svojej energie a myšlienok. Začala som sa sústrediť na svoj well-being. Každú situáciu som využila pre seba a na to, aby som z nej vyšla ako víťaz. A tak, vďaka sebe aj tebe, dnes viac ako inokedy, rátam moje každodenné požehnania. (Dajana)

Naučil si ma, ako dôležité je vedieť spomaliť, nenaháňať sa za ďalšími vecami, a občas si nájsť čas pre seba a svojich blízkych. Pretože mnoho ľudí na to zabúda. (Lucia) Naučil si ma, že je úplne zbytočné si niečo plánovať. Naučil si ma, že nič netrvá večne a treba sa starať o rodinu a vzťahy v nej. Naučil si ma oddychovať a viac počúvať svoje telo. (Lenka

Bol si pre mňa najnestálejší, ale aj najzaujímavejší rok doposiaľ. Pozitívne vnímam svoj osobný aj profesionálny rozvoj. Učila som sa jazdiť na koni. Užila si vzácne chvíle s rodinou počas pol roka v rodnom meste. Rozvíjala disciplínu a flexibilitu cvičením jogy. Presťahovala sa do inej krajiny. Učila sa krízovému manažmentu. Zistila, že skvelý tím môže pracovať odvšadiaľ. Uvoľnila sa do neistoty. A spomalila. (Ivana)

Niečo si ma však naučil, milý rok 2O2O. Naučil si ma nemať už viac očakávania. Nelipnúť na veciach, plánoch, na tom, ako by čo malo vyzerať, a čo by malo vyjsť a nevyjsť. Tento rok si zmenil plány asi každému, ale za to mňa si priviedol do situácií a k ľuďom, ku ktorým by som sa inak nedostala. Na poslednú chvíľu som sa rozhodovala o práci, našla si nový kolektív, spoznala ľudí, ktorí ma nepriamo učili a učia nemať tie spomínané očakávania! A som rada. Zisťujem, že ako ľudia, sme maličkí a obmedzení, no v roku 2020 sme boli viac ako inokedy donútení zamýšľať sa nad tým, čo skutočne dáva zmysel, a na čom záleží. (Anna)

Myslím, že si bol špecifický pre každého z nás. Ako si veľa priniesol, tak aj vzal. Vzal si nám osobný kontakt s našimi blízkymi a niektorým zmenil miesto práce z kancelárie domov. Dal si nám však pocítiť silu súdržnosti a zomknutia sa v dobe, keď je to naozaj potrebné. Ukázal si, ako môžeme dokázať aj nemožné, keď sme v tom spolu. (Patrícia

Tak, ako veľa iných ľudí, aj ja som v prvom rade spomalila v životnom zhone. Vďaka tebe som zistila, že si naozaj treba užívať každý moment. Zistila som, že ak ma nebaví spôsob akým žijem, zmena príde jedine odo mňa a nikto iný ju neovplyvní v takej miere, ako ja. Preto by som rada vyzvala aj ostatných ľudí – buďme vďační, pokorní a pomáhajme si navzájom. No zároveň skúšajme nové veci, nezostaňme uspokojení s priemerom či vecami, ktoré sú dané. Veď nakoniec, aj tak sme si strojcami vlastného šťastia sami (Kristína).

Bol si rokom, ktorý sme nechceli, ale potrebovali. Touto cestou sa ti chceme my, tím Mladiinfo Slovensko, poďakovať. A sme pripravení na pokračovanie!

Autorka článku: Dominika Boková

1,030 videní