LIVE TALK V: zhrnutie a hlavné body

30. March 2021 | Archív |
1,040 videní


You can find the English version of the article “Mladiinfo Live Talk V.” here.
Anglickú verziu článku o Mladiinfo Live Talku V. nájdeš tu.

Štvrtok 25. marca sme zorganizovali náš prvý Live talk po anglicky. Live talk V. bol už tretím v poradí na tému sociálne inovácie a sociálne podnikanie.  Našimi hosťami boli predstaviteľky dvoch projektov s pozitívnym sociálnym dopadom z Maďarska. Ak si Live talk V. nestihol, záznam si môžeš pozrieť na Facebooku Mladiinfo Slovensko.

V tomto článku sme si pre teba pripravili výber zaujímavých informácií a tipov z Live talk V., ktorého anglickú verziu nájdeš tu.  Našimi hostkami boli Emese Pólya a Zsanett Szaboó, ktoré sme si predstavili v predošlom článku.

Live talks na tému sociálne podnikanie začíname už tradične otázkou čo evokuje slovo „sociálny“. Okrem už známych významov sme odhalili počas posledného Live talku aj nové: zmysel pre zodpovednosť a pocit bezpečia. Emese rozvinula zmysel pre zodpovednosť o zameranie na zodpovednosť za naše činy v komunite, čo priamo súvisí s pocitom bezpečia v komunite. 

Toto hľadisko zdôrazňuje jadro slova sociálny – zodpovednosť za vlastné správanie a pochopenie dôsledkov, ktoré vyplývajú z našich činov, či už majú pozitívny alebo negatívny vplyv na naše životné prostredie a komunitu. Keď si to uvedomíme pochopíme, že byť láskavý a snažiť sa o pozitívny vplyv znamená vytvoriť si vlastné bezpečné miesto. Keď sa nabudúce zamyslíš nad tým, čo môžeš urobiť, zameraj sa na to, ako môžeš vytvoriť bezpečné miesto pre seba, svojich priateľov, rodinu.

Alternatívna stredná škola, mentoringové programy, univerzita

Cieľom nášho Live talk bolo inšpirovať mladých ľudí k začatiu vlastných projektov a dozvedieť sa viac o podporných programoch v regióne V4. Naše hostky nám poskytli niekoľko cenných tipov, počnúc podpornými programami, webovými stránkami alebo oceneniami. 

Mladiinfo Slovensko podporuje sociálne podnikanie prostredníctvom projektu Social Innovators Network a jeho stránky, kde môžete nájsť aktivity zamerané na rozvoj nápadov v oblasti sociálneho podnikania, ako napríklad social innovators bootcamp, ktorý spomenula aj Emese. Minulý rok sme organizovali online bootcamp a druhé pokračovanie plánujeme zorganizovať na konci leta 2021. Okrem siete Social Innovators Network vás môžu nakopnúť aj aktivity Impact Hub v Budapešti alebo v Prahe, ktoré ponúkajú mentorské programy a spravujú program SIA – Social Impact Awards.

Naše hostky hovorili aj o ďalších možnostiach, ako získať potrebné vedomosti na podporu podnikateľského nápadu: napríklad vzdelávací program Junior Achievement pre študentov stredných škôl, alebo účasť na celouniverzitných predmetoch, kde môžete spoznať študentov iných špecializácií.

Ďalšou možnosťou je využiť príležitosť byť dobrovoľníkom v rámci programu Európskeho zboru solidarity, ktorý ponúka široké spektrum aktivít po celom svete. Ak si si myslel/a, že koronavírus zastaví tieto aktivity, nie je tomu tak. Po splnení podmienok na vycestovanie do zahraničia ako korona test či karanténa môžeš kedykoľvek vycestovať. Vynikajúcim príkladom dobrovoľníctva v časoch korony je Zsanett, ktorá v súčasnosti pracuje ako dobrovoľníčka v Bratislave.

Pozri si aktuálne dobrovoľnícke ponuky Mladiinfo Slovensko.

Inšpiruj sa 

Niekedy nevieme, ako sa pohnúť z miesta, alebo čo by mal byť náš ďalší krok. Emese a Zsanett sa s nami podelili o niektoré zo svojich tipov pre mentálne zdravie. Pre mňa bol najzaujímavejší nápad začať ráno zdieľaním nápadov so svojím partnerom alebo spolubývajúcimi. Často sme zaneprázdnení a neuvedomujeme si, ako čas doslova letí. Aby sme zostali v kontakte s realitou a ľuďmi, ktorí sú pre nás dôležití, je skvelé podeliť sa s nimi o naše nápady a požiadať o spätnú väzbu. Ak si na to urobíš čas ráno, umožní ti to presmerovať energiu na dôležité veci počas dňa.

Objavujú sa u teba pochybnosti, ako: „nemôžem to urobiť.“ alebo „bojím sa opýtať.“ Pravdou však je, že nemáš čo stratiť, no máš čo získať. Zsanett zdôrazňuje:

“Ak sa opýtate ľudí a požiadate ich o pomoc, takmer nikdy neodmietnu.” 

Výzvy na podnikateľskej ceste

Keď prehliadneme súčasnú celosvetovú krízu Covid-19, narazíme na tradičné podnikateľské problémy. Emese sa zamerala na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, pričom zdôraznila, že udržiavanie rovnováhy je základom zdravej mysle a zdravého podnikania. 

Ďalšou výzvou pre mladých podnikateľov je samozrejme financovanie. Ako povedala Zsanett, nemáš čo stratiť, ale práve preto máš menej zdrojov, ktoré môžeš investovať do svojho rozvíjajúceho sa podnikania. Existuje niekoľko riešení, ako začať podnikať prostredníctvom grantového financovania alebo pomocou malej bankovej pôžičky. Tu odporúčame byť opatrní a nemať veľké očakávania: zvoľ skôr pomalý a stabilný rast ako rýchlu expanziu.

Sociálne podnikanie v Maďarsku 

Maďarsko s počtom obyvateľov takmer 9,7 milióna má viac ako 836 000 registrovaných podnikov všetkých veľkostí, ale koľko z nich je skutočne spoločensky prospešných? Definíciu sociálneho podniku podľa Európskej únie spĺňa približne 3 360 sociálnych podnikov. Podľa maďarského práva však existuje viac ako 6 000 registrovaných podnikov považovaných za sociálne podniky.

Ako sú na tom ostatné krajiny EÚ v sociálnom podnikaní? Pozri si správu Európskej Únie o sociálnych podnikoch a ich ekosystémoch v Európe podľa jednotlivých krajín.

Emesin projekt Metamorf

Začať podnikať nie je ľahká úloha, avšak začať podnikanie ako hru ti môže pomôcť odhaliť možné prekážky a vyriešiť ich skôr, ako spoločnosť skutočne založíš. To bol aj prípad Metamorfu. Emese so svojimi spolužiakmi založili Metamorf ako hru pod vedením Junior Achievement. Ako však dostali taký úžasný nápad?

Metamorf sa inšpiroval samotnou Budapešťou. Jedna členka Metamorf tímu spomenula, že do autobusu nastupuje každý deň s rovnakými ľuďmi: „Poznáte ich tváre, ale nikdy s nimi nehovoríte. Máte priateľov v autobuse, ale nemáte možnosť sa k nim priblížiť a začať rozhovor. “ Táto myšlienka sa stala ústrednou v projekte Metamorf.

Tím Metamorf túto myšlienku rozpracoval a hľadal najlepší spôsob, ako posilniť interakciu medzi zúčastnenými stranami, a tak sa zrodila kartová hra Metamorf. Aj keď sa momentálne karty nepoužívajú v autobuse, Metamorf tím si rád hru zahrá s účastníkmi veľtrhov alebo iných podujatí, ktoré navštevujú. Emese nám opísala túto skúsenosť: „Ľudia prídu k nášmu stánku a hneď začneme sa rozprávať. Je to výborná skúsenosť.“

Zdroj: METAMORF (@metamorfco)

Spoznajte sa lepšie 

Metamorf je možné hrať online aj offline. Momentálne existujú tri sady kariet pre rôzne príležitosti a v rôznych jazykoch. Hru sme si počas Live talk V sami vyskúšali. V online priestore si vieme položiť otázky a odpovedať na ne, ale nenechajte sa pomýliť: v offline kartách nejde len o odpovedanie na otázky, existujú aj interaktívne úlohy vrátane dotýkania sa, objatia inej osoby alebo úlohy pre jednotlivcov umožňujúce hráčom venovať pozornosť jednej osobe.

Zdroj: METAMORF (@metamorfco)

Ako vyzerajú otázky?

  1. Kam by si cestovali, keby si mal neobmedzené časové a rozpočtové podmienky?
  2. Čo by si odkázali ľuďom, keby ťa celú minútu poslúchal celý svet?

Metamorf teraz pripravuje aj digitálnu sadu kariet, takže ak máš záujem vylepšiť stretnutia s priateľmi, sleduj Metamorf na facebooku alebo instagrame

Zsanettin projekt Tente

Počas štúdia vytvorila Zsanett so svojimi kolegami projekt Tente pochádzajúci z odpadu vytvoreného z festivalových stanov. Stany sú častokrát lacné a ľudia ich nechávajú priamo na festivaloch. Väčšina veľkých eventov dlhodobo zápasí s podobným problémom. Tu na scénu vstupuje projekt Tente so svojím unikátnym riešením.

Pokiaľ ide o výrobnú surovinu, recyklovaný materiál stanu maximálne vyhovuje potrebnému zaťaženiu pre hojdacie siete. Zsanettin tím navrhol výrobu hojdacích sietí recykláciou stanov a založenie rekreačného parku z hotových sietí v areáli festivalu Sziget. Sziget festival dal projektu zelenú a pri najbližšom festivale sa Tente pustí do realizácie projektu.

Tente sa nenechal zastaviť koronou  a snažil sa nájsť alternatívne spôsoby rastu do skončenia pandémie: tímu sa podarilo dosiahnuť dohodu so športovým obchodom o zriadení zberných boxov na stany priamo v obchode. 

Čo by ste povedali, keby vás minútu celý svet počával?

Naše podujatie sme uzavreli otázkou z hry Metamorf. Aké boli naše odpovede? Povzbudili sme publikum k trpezlivosti a láskavosti. Čo by si odkázal ty svetu? Aká by znela tvoja správa? Skús si odpovedať na túto otázku a možno práve toto bude moment, v ktorom objavíš nový nápad s pozitívnym dopadom pre tvoju komunitu.

1,040 videní