EVS: Prečo začať robiť veci, ktoré si nikdy nerobil?

29. March 2018 | Experience Valuable Sharing |
1,391 videní

Už dlhší čas som uvažovala nad cestovaním do Španielska. Chcela som cestovať, naučiť sa niečo z ich kultúry, žiť tam a zdokonaliť sa v španielskom jazyku. Všetky možnosti ktoré boli dostupné na internete ohľadom práce a brigády tam boli nevyhovujúce a potrebovala som peniaze pre vycestovanie. Taktiež som túžila po tom robiť tam niečo užitočné a nie len sa hnať za vidinou peňazí a cestovaním.

Keď som bola na návšteve, na internátoch v Mlynskej doline pri mojej kamarátke povedala mi, že existuje organizácia ktorá pomáha mladým ľudom vycestovať do zahraničia za účelom dobrovoľníckej činnosti. Tak som sa chopila šance a hľadala projekt kde by som mohla byť užitočná!

Albacete- mesto kde aktuálne pôsobím som pred tým vôbec nepoznala no zamilovala som si ho. Nie je malé, nie je veľké a je tu všetko čo potrebujete. V blízko sú mnohé známe veľké mestá ako napríklad Valencia či Alicante.

Prečo AFAEPS? Pravdou je , že som nevedela do čoho idem. Všetci vraveli, že to tam budem mať ťažké. Bála som sa áno, ale nechcela som sa vzdať. Nikdy pred tým som nemala skúsenosť s sociálnou prácou, teda so starostlivosťou o ľudí s mentalnymi chorobami. Prišla som tam s malou dušičkou a s očakavánim, že to bude naozaj dobrá skúsenosť a oplatilo sa! Som tu už 5ti mesiac a páči sa mi to. Mám naozaj milých a ochotných kolegov ktorí za každú tvoju malinkú pomoc poďakujú a pomôžu vo všetkom čo môžu. Predstava ľudí s kým pracujem je , že sú to ľudia ktorí neustále kričia a vyžadujú 24 starostlivosť. Čo ak Vám poviem, že si vedia ustlať posteľ, upratať izbu, triediť bielizeň a krásne kresliť? Sú to ľudia ako my, s pocitmi a s vďačnosťou v tvári. Môj celkový dojem naozaj pozitívny. Veľmi mi pomáhajú aj súkromné hodiny španielskeho jazyka ktoré mám každý týždeň pretožev Afaeps, nie je nikto kto by rozprával iným jazykom ako je španielčina. No nieje sa čoho báť!

Tak by som na záver mohla povedať, že na začiatku nie je nič ľahké a človek si musí zvyknúť.  Nikdy nevieme čo príde, lebo rok, je naozaj dlhá doba. No všetko sa dá ľahšie zvládnuť ak človek vie, že nie je sám. Ak máš rád prechádzky, kavičkovanie a prácu s ľudmi, určite neváhaj a prihlás sa na tento projekt !

PS: Očakávame práve TEBA a tešíme sa na nové dobrodružstvo ktoré spolu zažijeme.

1,391 videní