STAŇ SA HRDINOM TÝCHTO DNÍ

28. March 2020 | Experience Valuable Sharing |
1,330 videní

Prinášame ti osem tipov, ako môžeš byť v aktuálnej kríze spôsobenej koronavírusom užitočný 

Nosenie rúška, zdržiavanie sa doma a zvýšená hygienická starostlivosť doteraz síce neboli samozrejmosťou, no momentálne ich už ani nepovažujeme za niečo neprirodzené. Lenže sedenie doma a priveľa voľného času nás privedie k úvahám nad vlastnou existenciou, svetom plným nespravodlivosti či katastrofickými scenármi o konci sveta. Avšak, neupadajme do depresie.

Ak už máš dosť pasivity a chceš byť v tieto dni užitočnejší nielen pre seba, ale aj svet, tak čítaj pozorne. Prinášame ti zopár typov, vďaka ktorým môžeš pomôcť viac než kedykoľvek predtým.

  • Kto pomôže Slovensku

Ide o iniciatívu zameranú na pomoc slovenským zdravotníckym zariadeniam, ktoré momentálne riešia problémy pandémie spôsobenej koronavírusom. Sú to prevažne zariadenia s nakazenými pacientami, domovy sociálnych služieb, zariadenia pre seniorov, či organizácie poskytujúce starostlivosť rizikovým skupinám obyvateľstva. Prostredníctvom finančnej alebo materiálnej pomoci, ktorú môže poskytnúť ktokoľvek, sa tak zariadenia dostanú omnoho skôr k chýbajúcemu zdravotníckemu materiálu. Pre viac info klikni tu.

  • Šijeme rúška

Otvorená facebookova skupina Šijeme rúška je skupinou dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli nezištne pomáhať práve šitím rúšok. V spolupráci s @Kto pomôže Slovensku tak vyrábajú rúška pre nemocnice, zdravotnícke zariadenia a iné neziskové organizácie, ktoré toto vybavenie nevyhnutne potrebujú. Vďaka pribúdajúcemu počtu členov si tak navzájom zdieľajú nápady či užitočné „vychytávky“ a zároveň podávajú pomocnú ruku ľuďom v núdzi. Pridať sa a k ním môžeš aj ty, stačí kliknúť tu.

  • Spolupracuj s Červeným krížom Slovensko

Červený kríž je známy tým, že pomáha kde môže. A momentálne potrebuje pomoc on. Práve teraz máš možnosť stať sa jedným z jeho dobrovoľníkov – úplne jednoducho. Hľadá totiž posily na jednoduché úkony (distribúcia materiálnej pomoci, vyzdvihnutie liekov v lekárni, nákup pre seniorov či ľudí v karanténe,…). Jedinou podmienkou je vek 18-50 rokov. Spolupracuj s Červeným krížom Slovensko a pomôž zmierniť následky COVID-19. Pre viac informácii klikni tu.

  • Spoj hlavy dokopy s hackvirus.sk

HackVirus je občianskou iniciatívou, ktorá hľadá a zbiera podnety od občanov v boji proti COVID-19, pričom najlepšie nápady budú zrealizované. Po spracovaní IT expertmi počas virtuálneho hackatonu sa odovzdajú Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky. Takže ak máš nejakú ideu, ktorá môže prispieť k zlepšeniu situácie, určite choď do toho. Viac sa dočítaš tu.

  • Študenti sú doma

Verejná udalosť trvajúca (zatiaľ) do 29. marca  je iniciatívou Študentskej rady vysokých škôl a má za cieľ študentov vzdelávať, sprostredkovať zábavu či informovať o krízových postupoch jednotlivých vysokých škôl. Členovia organizácie vyzývajú v podstate kohokoľvek v udalosti, aby zdieľal čo doma robí a tak bol inšpiráciou pre iných. Príspevky stačí označiť hastagom #studentisudoma. Zároveň vyzývajú účastníkov ochotných s čímkoľvek ,,pomôcť, zorganizovať niečo v meste alebo inak spolupracovať,“ aby sa im ozvali na studenti@srvs.sk. Takže ak ťa práve kopla múza, a napadá ti spôsob, ako študentom pomôcť, určite využi príležitosť. Pre viac informácii klikni tu.

A AK SI FARMACEUT, ZBYSTRI POZORNOSŤ !

  • Si študent farmácie na Slovensku alebo Slovák študujúci farmáciu v Česku? 

Tak určite neprehliadni príležitosť podať pomocnú ruku našim odvážnym zdravotníkom. Iniciatíva ŠTUDENTI FARMÁCIE POMÁHAJÚ LEKÁRŇAM je projekt, ktorý pripravil Slovenský spolok študentov farmácie, ktorý ho aj koordinuje. Slovenská lekárnická komora eviduje lekárne, ktoré sa do projektu chcú zapojiť. Komora poskytne Slovenskému spolku študentov farmácie ich zoznam a následne študentov párujú. V prípade, že ti je takýto spôsob pomoci blízky, vyplň tento formulár. Ak chceš vedieť viac, klikni tu.

  • Máš vzdelanie v zdravotníckom sektore a chceš sa podieľať na aktívnom boji proti COVID-19?

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v spolupráci s Úradom hlavného hygienika súrne hľadá dobrovoľníkov v oblasti psychológie, sociálnej práce, verejného zdravotníctva a laborantov pri pomoci v boji proti koronavírusu. S rastúcim percentom nakazených ľudí rastie aj počet telefonátov na linku poučujúcu ľudí s príznakmi koronavírusu. Rovnako sú potrební aj študenti či absolventi so špecializáciou na laboratórne vyšetrovacie metódy na diagnostiku COVID-19 v mobilných a iných laboratóriách. Preto ak spĺňaš podmienky, môžeš sa stať vítanou a nenahraditeľnou posilou. Pozor, ide o zodpovednú, no veľmi užitočnú pomoc. Preto pre viac podrobností klikni sem.

  •  Biológovia, mikrobiológovia, virológovia, genetici a molekulárni genetici!

Ak si sa našiel medzi spomenutými a máš skúsenosti s praxou s REAL – time PCR, čítaj pozorne ďalej. Ústav mikrobiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského hľadá posilu do novo-otvoreného mobilného testovacieho laboratória. Ozvať sa môžeš priamo pánovi Prof. Ivanovi Vargovi na email ivan.varga@fmed.uniba.sk. Možno práve vďaka tebe sa im podarí prevádzku naplno spojazdniť a tým zvýšiť naše šance v boji s koronavírusom. Vopred veľká vďaka!

No a ak ťa žiadna zo spomenutých ponúk neoslovila alebo si chceš pozrieť ďalšie alternatívy, klikni tu.

Budúcnosť je aj v tvojich rukách, preto pomôž ako sa len dá. Sme v tom spoločne, a síce väčšine z nás neostáva nič iné ako počkať, môžeme sa situáciu pokúsiť aspoň zlepšiť a pomôcť si navzájom. Lebo ochota konať dobro nezištne, je dobrým signálom prečo nestrácať dôveru v ľudstvo.Nezabudni tiež tento článok zdieľať, nech sa o možnostiach, ako pomôcť, dozvedia aj kamaráti tvojich kamarátov. V kolektivite je sila!

1,330 videní