Portugalsko: Krajina Osláv

27. June 2018 | Experience Valuable Sharing |
1,305 videní

“Naše vzťahy s hostiteľskou organizáciou sú skvelé, Raquel a José sú tu ako naša portugalská rodina. Po ukončení Bragy Romany sme začali pracovať na prípave projektu, ktorý Adoc vyhral.  Stále pracujeme na projekte SenGarden. Prácu na škole s hendikepovanými ďeťmi rozbiehame v septembri”, takto zatiaľ hodnotia projekt Lucka, Miška a Lenka, ktoré sme v marci vyslali do Portugalska v rámci strategickej EDS.

Estamos à procura de voluntários com vontade de ter uma experiência única na vida.Precisamos de ti para nos ajudares na Braga RomanaDias: 23 a 27 de maio 2018 (dias a combinar)Horário: 10h às 24h (horário a combinar)Tarefas: apoio na tenda da Adoc Braga com a divulgação da Associação e venda de produtosMais informações: enviar mail para info@adocpt.org ou contacte 968221574

Uverejnil používateľ Adoc Braga Streda 9. máj 2018

 

O Portugalsku hovoria ako o krajine plnej osláv 

Braga Romana je päť dní trvajúci festival, ktorý sa každoročne odohráva v Portugalskom meste Braga. Ulice v centre mesta sú zaplnené stánkami s jedlom, bižutériou, domácimi likérmi, džemami, syrmi a rôznymi predmetmi a výrobkami od výmislu sveta. Ľudia chodia oblečení ako pred 2000 rokmi za čias starovekého Ríma. Keď sa prechádzaš mestom môžeš stretnúť starovekých Rimanov, rytierov (aj vo vojenskom tábore), pastierov aj so zvieratkami, nosičov starodávnej latríny a podobne.

Počas festivalu Braga Romana sú ulice mesta plné umelcov, na každom rohu tanečné predstavenia, ohňové show, gladiátorské zápasy, pouličné divadlá, a hudobné predstavenia starovekej rímskej hudby, pri ktorej sme mali pocit akoby sme sa vrátili v čase a ocitli sa v úplne inej dobe. Braga Romana je nádherný festival, ktorý obohatí každého, kto sa zúčastní, pretože vidieť vedľa seba dva kontrastné svety (moderný svet miliónov možností vs. svet z pred dvoch tisíc rokov, kedy sa ľudia tešili z každej maličkosti a užívali si prítomný moment), vedie k zamysleniu sa nad samým sebou a nad dnešným svetom v ktorom žijeme. Portugalsko je krajina osláv a Portugalci si oslavy naozaj užívajú!

Svetojánske oslavy v Portugalsku trvajú celý týždeň a vrcholia v noci z 23. na 24 júna, kedy sa celé mesto premenilo na jednu obrovskú oslavu. Ulice sú vyzdobené nádhernými svietiacimi dekoráciami, ktoré dodávajú mestu nezabudnuteľné čaro.

Z každého kúta mesta, z každého podniku a z každého voľného priestranstva v centre sa ozývala hudba a ulice sa hmýrili tancujúcimi ľuďmi. K tejto bláznivej oslave patrí pár zaujímavých tradícií – ľudia chodia po uliciach s veľkými gumenými kladivami, ktorými búchajú po hlave všetkých okoloidúcich. Vždy, keď niekoho “ťukneš” kladivom po hlave, kladivo zapíska ako hračky pre deti. A tiež si strkajú pod nos kvety cibule (alebo cesnaku) a utekajú pred smradom.  Ľudia púšťajú ohňostroje pred domami, aj v centre mesta, ako na Nový rok a oslavy trvajú až do samotného rána. São João (Svätý Ján) je pre Portugalcov čas zdieľania s rodinou a priateľmi, čas zábavy, uvoľnenosti a radosti.

These girls, Slovak volunteers from Adoc Braga, are absolutely amazing, wonderful!!! Joana Gil
1,305 videní