Stáž v Nemecku cez Erasmus

26. February 2011 | Archív |
2,344 videní

Štipendium: najmenej 430 €/mesiac
Pre koho:
všetci študenti VŠ už od 1. ročníka
Trvanie:
minimálne 3 mesiace – maximálne 1 rok
Uzávierka:
koniec februára

Už ti na škole všetci lezú na nervy? Stále tí istí spolužiaci, prednášky, cviká, stereotyp každodennej rutiny a nekonečné more zbytočných teoretických prác, ktoré čakajú len na svoju premenu v zberni druhotných surovín na kuchynské utierky. Nuda, nuda, nuda! Daj si pauzu a choď von zažiť svet na vlastnej koži! Načo si sa učil toľké hodiny tú anglinu, či neminu alebo iné jazyky. Neboj sa vykročiť na vlastných a svojou cestou na miesta, o ktorých sa ti ani nesnívalo. A hlavne, zisti ako to v zahraničných firmách funguje, že sa im tak darí 🙂 A popritom všade so štatútom študenta, využívajúc zľavy na každom kroku.

Čo preto musíš urobiť:
– zaujímať sa o ponuky na tvojej škole a získať všetky infošky od koordinátora
– nájsť si zahraničnú firmu, ktorá Ťa príjme na stáž/internship/Praktikum
– splniť administratívu – životopis, motivačný list, výpis známok
– nenechať sa tým všetkým odradiť! a čakať či Ťa vyberú

Čo môžeš získať:
– grant na pokrytie časti nákladov (často stačí na všetky náklady)
– pracovnú skúsenosť v zahraničnej firme a zdokonalenie sa v cudzom jazyku (aj v Nemecku rozumejú po anglicky!)
– kopec nových kamošov spolu-praktikantov s ktorými pochodíš kopu miest
– nový pohľad na seba, čo dokážeš a v čom musíš ešte riadne pridať

Môj príbeh zo Žilinskej univerzity:
V treťom ročníku VŠ som bola v zimnom semestri na Erasmus štúdiu na FH Wien v Rakúsku. Páčilo sa mi a tak som sa rozhodla využiť v 1. ročníku Ing. aj šancu pre Erasmus praktickú stáž. Podala som si teda prihlášku, napísala som motivačný list a životopis a popritom som si hľadala firmu vo vybranej krajine v zahraničí, ktorá by ma prijala. Kvôli nízkemu rozpočtu a môjmu nie najoslnivejšiemu priemeru ma bohužial nevybrali a šance na získanie grantu sa razom rozplynuli. No čuduj sa svete, peniaze sa nakoniec našli a každý kto splnil požadované minimum bol nominovaný.  Tak som sa ešte viac zahĺbila do hľadania firmy, prečekovala som celý net, písala som žiadosti do rôznych firiem, no nikde ma nechceli. Nakoniec som reagovala na ponuku, ktorú poslala nemecká firma Amphenol Tuchel Electronics na Bratislavskú uni. Miesto, na ktoré som sa hlásila, už bolo obsadené, ale ponúkli mi iné. Bolo rozhodnuté. Vďaka individuálnemu študijnému plánu som mala už všetky skúšky hotové, takže neostávalo nič, len si nájsť ubytovanie a od 1. apríla som mohla začať stážovať. Skvelý polrok môjho života, kopec zážitkov, nové priateľstvá, nové skúsenosti. Nebolo to ľahké. No nezabudnite, že aj keď si všetko musíte tvrdo vybojovať sami, určite to bude stáť zato!

Praktické info ak chceš stážovať v Amphenole v Nemecku:
– miesto: Heilbronn, Deutschland
– jazyk
: nemecký, anglický!
– trvanie: min. 6 mesiacov – 2 roky
– praktikanti: z Dánska, Fínska, Ruska, Grécka, Švajčiarska, Brazílie.. na oddeleniach zákazníckeho servisu, marketingu, vývoja, skladu, automotive, mobile..
– odmena: áno
– dovolenka: áno ( 1 rok = 40 dní dovolenky)
– náklady: ubytovanie od 250 – 350 € , obed: 3,10 – 6,00 €, električka: 2,50 €/jazda, lekár: 10 € za štvrťrok, (celkovo mesačne spolu od ca 700 €),
– byrokracia: prihlásenie o pobyte na radnici, bankový účet

Držím Vám palce!

Amphenol_1CS-ASSAutorka: Júlia Beňadiková

2,344 videní