Využi štipendiá počas vysokej školy

24. August 2011 | Archív |
1,531 videní

Ako chceš stráviť svojich 5 rokov na vysokej škole? Je jasné, že sa musíš učiť a že treba zažiť chodbovice a študentký život. Ale aké máš ďalšie možnosti?

http://www.youtube.com/watch?v=WDNrEqdcpwo

Ak si zvedavý a zaujímaš sa o svet okolo seba určite vyskúšaj štipendiá na štúdium a prax v zahraničí. Základom je mať oči otvorené, sledovať nástenky na škole a pozerať web stránky fakulty respektíve univerzity na ktorej študuješ.

Keď objavíš zaujímavú ponuku treba sa pýtať, pýtať a pýtať. Spolužiakov, vyučujúcich, oddelenia zahraničných vzťahov. A hlavne sa netreba báť, nenechať odradiť byrokraciou, vybavovačkami alebo znechutiť spolužiakmi. Na konci tvoje úsilie bude stáť zato!

Veľmi dôležité je mať pekne napísané CV a motivačne napísaný motivačný list. Ak nevieš ako má pekný životopis vyzerať, inšpirovať sa môžeš európskym formátom Europass CV, ale aj svojou fantáziou, práve individualita sa pri životopise cení. O tom ako napísať dobrý motivačný list si môžeš vygooglyť celé knihy. Snaž sa písať konkrétne, stručne, otvorene, opísať svoje skutočné pocity a motiváciu a zaujať niečím výnimočným.

Netreba zabudnúť, že jedna vydarené aplikácia otvára dvere k ďalším a ďalším možnostiam. Zachviľu už nik nebude chápať ako to všetko robíš 🙂 To je ale v poriadku, lebo sa ti otvorí celkom nový svet možností a ty spoznáš veľa nových ľudí, ktorí sú aktívni ako ty.

Je tiež normálne, že sa študenti chcú podeliť so svojimi skúsenosťami a inšpirovať ostatných. Výsledkom môže byť aj takýto video počin 🙂

Autor: Ondrej Mäsiar, spoluzakladateľ Mladiinfo na Slovensku

1,531 videní