Dobrovoľníctvo v Maďarsku – SZATYOR

24. May 2023 | Archív |
436 videní

Zaujímajú ťa témy týkajúce sa udržateľného štýlu života, či ekológie? Poď dobrovoľničiť do maďarskej organizácie SZATYOR goes abroad, ktorá ponúka niekoľko zaujímavých projektov. Vycestovať môžeš na tri týždne, šesť mesiacov, či na rok. 

Tímové dobrovoľníctvo

O PROJEKTE

NÁZOV: Let’s touch the ground! 

KDE: Nyim

KEDY:  1.jún – 21.jún 2023

DEADLINE PRIHLÁŠOK: asap

VEK: 18 – 30 rokov

VIAC INFO: 2023 Group volunteering in Nyim Eco Community / Come to Hungary! / Volunteering | szatyor goes abroad

STRÁNKA ORGANIZÁCIE:  Facebook

PRIHLÁŠKA:  LINK

Cieľom komunity je nájsť ekologicky, sociálne a ekonomicky vyvážený spôsob života. V rámci svojich aktivít spolupracuje s organizáciou GEN Europe. V súčasnosti taktiež pracuje na posilnení miestnych a regionálnych sietí. Tento projekt ponúka aj možnosť zapojiť sa do spolupráce s Maďarskou asociáciou staviteľov zo slamených dosiek.

Ekokomunitu Nyim tvorí 10 dospelých a 6 detí z obce Nyim, ďalší 3 dospelí členovia sú z Budapešti. Väčšina členov hovorí po anglicky. Komunita v súčasnosti pracuje so 4 dlhodobými dobrovoľníkmi ESC, ktorí sa taktiež budú podieľať na tomto projekte.

Tvoja úloha

Ako skupina dobrovoľníkov v rámci tímového dobrovoľníctva sa budete venovať:

  • Ekoarchitektúre
  • Regeneračnému obhospodarovaniu pôdy
  • Ekologickému záhradníctvu: 
  • Etickému umeniu
  • Vareniu

O PROJEKTE

NÁZOV: Muddy hands make the world a better place II.

KDE: Pécsely

KEDY:  26.júna – 16.júla

DEADLINE PRIHLÁŠOK: 31.mája 2023

VEK: 18 – 30 rokov

VIAC INFO: 2023 Group volunteering at Hideghegy Eco Community / Come to Hungary! / Volunteering | szatyor goes abroad

STRÁNKA ORGANIZÁCIE:  Facebook

PRIHLÁŠKA:  LINK

Hlavnou víziou organizácie a projektu je vytvoriť prirodzený, udržateľný a šťastný svet ako opak dnešného neudržateľného a nešetrného životného štýlu.

Tvoja úloha

Ako skupina dobrovoľníkov sa budete venovať:

  • Eko-architektúre: stavba kamenného oporného múru, tkanie plotov a stavba drevených konštrukcií. Projekt tak ponúka možnosť oboznámiť sa s prácou s drevom, kameňom, hlinou, a pod.
  • Obnove opusteného vinohradu
  • Vareniu: vrátane vlastného pečenia chleba, prípravy obeda z čerstvých surovín a pod.

UBYTOVANIE

Účastníci sú ubytovaní vo vlastnom stane (v prípade ak to nie je možné, poskytne organizácia). Využívané sú kompostové toalety a vonkajšie sprchy, ktoré účastníci spoločne vybudujú.

STRAVOVANIE

Strava je pripravovaná spoločne z vypestovaných surovín a ingrediencií, ktoré poskytne komunita. Jedná sa o zdravé, ekologické, väčšinou vegetariánske a vegánske možnosti.

VRECKOVÉ A CESTOVNÉ NÁKLADY

Cestovné náklady sú hradené z programu Európskeho zboru solidarity do výšky 275 EUR. Vreckové predstavuje 5 eur na deň. Dobrovoľníci sú poistení v rámci programu ESC Henner. 

Dlhodobé dobrovoľníctvo

O PROJEKTE

KDE: Etyek

DĹŽKA: 6 alebo 12 mesiacov

KEDY: od júla 2023

DEADLINE PRIHLÁŠOK: ASAP

VEK: 18 – 30 rokov

VIAC INFO: Szatyor Etyek / Come to Hungary! / Volunteering | szatyor goes abroad

STRÁNKA ORGANIZÁCIE:  Facebook

PRIHLÁŠKA:LINK

  • poskytovanie podpory pri organizovaní workshopov, návštev fariem, detských medzinárodných táborov a školení
  • zapájanie sa do praktického záhradkárčenia s komunitným prístupom a kompostovania
  • podpora udržateľných riešení pre miestnych obyvateľov v Etyeku, tiež pre miestnu školu a materskú školu
  • vytváranie plagátov, fotografií a rôznych vizuálnych materiálov týkajúcich sa tvojej práce a zdieľanie vedomostí o súvisiacich témach
  • účasť na posilňovaní medzikultúrnych komunitných aktivít 

Ubytovanie, strava a doprava

UBYTOVANIE: Dobrovoľníci sú ubytovaní v dvojlôžkových izbách v spoločnom dome. Dom je vybavený veľkou obývacou izbou, spoločnou kuchyňou a kúpeľňou. Dom má záhradu, ktorá pre dobrovoľníkov poskytuje chutnú a ekologickú zeleninu. Na pestovaní surovín sa zároveň podieľajú aj samotní dobrovoľníci. 

VRECKOVÉ A STRAVNÉ: V rámci ESC je dobrovoľníkom poskytovaný mesačný finančný príspevok na stravu a vreckové podľa oficiálnej výšky stanovenej Európskou komisiou (konkrétna výška vreckového v  Maďarsko je 150 €/mesiac a peniaze na stravu sú 150 €/mesiac.)

DOPRAVA: Dobrovoľníci majú hradené cestovné náklady do konkrétnej výšky v závislosti od dopravného prostriedku a krajiny, z ktorej cestujú (od 180 € do 410 € za spiatočnú cestu). Dopravu v mieste projektu, ktorá je spojená s dobrovoľníckymi aktivitami hradí a pokrýva hosťujúca organizácia. Pre dobrovoľníkov je k dispozícii aj možnosť využívania bicykla.

POISTENIE: Všetci dobrovoľníci sú poistení a evidovaní v systéme Henner spadajúci pod Európsku komisiu.

JAZYKOVÝ KURZ: Súčasťou Európskeho zboru solidarity je aj poskytovanie kurzov jazyka krajiny, v ktorej je projekt realizovaný. 

O PROJEKTE

KDE: Pécsely

DĹŽKA: 6 alebo 12 mesiacov

KEDY: od júla 2023

DEADLINE PRIHLÁŠOK: ASAP

VEK: 18 – 30 rokov

VIAC INFO: Hideghegy Eco Community / Come to Hungary! / Volunteering | szatyor goes abroad

STRÁNKA ORGANIZÁCIE:  Facebook

PRIHLÁŠKA:  LINK

Pécsely je malebná dedinka na severe od Balatonu s 560 obyvateľmi. Komunita sa nachádza nad obcou na ploche 6 hektárov s výhľadom na jazero Balaton. Združenie Mindenegyüttmegy v Pécsely je komunita ľudí, ktorí zmenili mestský život za život na vidieku, ktorý podporuje udržateľný svet prostredníctvom výroby ekologických potravín, ekoarchitektúry, dialógu medzi vidiekom a mestom, festivalu a komunitných priestorov.

Tvoja úloha

  • vonkajšie práce (práca v záhrade, starostlivosť o zvieratá atď.)
  • plánovanie miestnych komunitných a dobrovoľníckych iniciatív
  • účasť na projektoch ekoarchitektúry, najmä na tvorbe prístrešku “Hideg-hegy”, komunitného priestoru na vzdelávanie, liečenie, kultúru a workshopy
  • účasť na táboroch a ekologických podujatiach organizovaných komunitou
  • varenie na podujatiach a spoločné varenie každý deň
  • zber a konzervovanie produktov zo záhrady
  • tvorba plagátov, fotografií a rôznych vizuálov, vytváranie príspevkov a udržiavanie platforiem sociálnych médií

Ubytovanie, strava a doprava

UBYTOVANIE: Dobrovoľníci budú ubytovaní v prenajatom, zariadenom a zrekonštruovanom vinohradníckom dome, ktorý disponuje veľkou záhradou. Dobrovoľníci môžu záhradu využívať na staranie sa a pestovanie vlastného ovocného sadu. Dom je vybavený všetkým potrebným vďaka ekologickým a minimalistickým riešeniam. (napr.: elektrina je zabezpečená solárnymi panelmi) V rámci komunity je zriadená aj záhradná sprcha, ktorá využíva zozbieranú dažďovú vodu možnú použiť na sprchovanie a pranie oblečenia. Lokalita komunity je vzdialená 3 km od prvej dediny a životné podmienky sú veľmi jednoduché. 

VRECKOVÉ A STRAVNÉ: V rámci ESC je dobrovoľníkom poskytovaný mesačný finančný príspevok na stravu a vreckové podľa oficiálnej výšky stanovenej Európskou komisiou (konkrétna výška vreckového v  Maďarsko je 150 €/mesiac. Výška príspevku na stravu je  50 EUR za mesiac, pričom dve jedlá/deň sú spoločné s členmi komunity (zvyčajne obedy a večere), o zvyšok sa starajú individuálne, k čomu je možné použiť suroviny z komunitnej kuchyne.

DOPRAVA: Väčšina dobrovoľníckych aktivít je realizovaných v blízkosti ubytovania, v pešej vzdialenosti. Na kopec sa dá ísť pešo alebo na bicykli, v prípade potreby však členovia komunity ponúkajú odvoz. Verejná doprava je dostupná z neďalekej obce Barnag, odkiaľ sa do Veszprému, najbližšieho mesta, dostanete za 30 minút. Dobrovoľníci majú hradené cestovné náklady do konkrétnej výšky v závislosti od dopravného prostriedku a krajiny, z ktorej cestujú (od 180 € do 410 € za spiatočnú cestu). Dopravu v mieste projektu, ktorá je spojená s dobrovoľníckymi aktivitami hradí a pokrýva hosťujúca organizácia.

POISTENIE: Všetci dobrovoľníci sú poistení a evidovaní v systéme Henner spadajúci pod Európsku komisiu.

JAZYKOVÝ KURZ: Súčasťou Európskeho zboru solidarity je aj poskytovanie kurzov jazyka krajiny, v ktorej sa nachádzajú na projekte. 

 

436 videní