10 najčastejších otázok o dobrovoľníctve

22. July 2020 | Experience Valuable Sharing |
1,720 videní

Prednedávnom sme si pre vás pripravili článok s názvom: „Láka ťa zahraničie? Dobrovoľníctvo? Pozri si náš manuál k vycestovaniu“, ktorý zahŕňa všetky typy, triky a dôležité informácie o tom, ako sa stať dobrovoľníkom v zahraničí. Je to manuál pre tých, ktorí sú nerozhodní, stále váhajú a chýba im poriadna motivácia k vycestovaniu. Nájdu sa v ňom aj tí, ktorým odvaha síce nechýba, ale nemajú k dispozícií dostatok potrebných informácií pred vycestovaním.

Ako doplnenie k tomuto článku sme pre vás spísali 10 najviac kladených otázok, ktoré sa týkajú samotného dobrovoľníctva prostredníctvom Európskeho zboru solidarity (ESC). Na webovej stránke ESC si môžete po vytvorení profilu vyhľadávať ponuky na rôzne projekty v zahraničí. ESC je program, ktorý vám hradí cestovné, náklady spojené s ubytovaním a tiež vreckové.

1. Kto sa môže zapojiť do dobrovoľníctva cez ESC?

Do Európskeho zboru solidarity sa môžete zaregistrovať, ak máte 17 rokov, ale do činnosti sa nebudete môcť zapojiť, kým nedosiahnete 18 rokov. K dátumu začatia činnosti nesmiete mať viac ako 30 rokov. Musíte byť taktiež občanmi jednej z krajín Európskej únie. 

2. K čomu sa musím zaviazať pred zapojením sa do dobrovoľníctva? 

Po zapojení sa do Európskeho zboru solidarity budete musieť potvrdiť, že súhlasíte s poslaním a so zásadami Európskeho zboru solidarity. Pri registrácii budete musieť uviesť svoje základné osobné údaje a skúsenosti a znalosti, ktorými môžete prispieť v rámci projektov ESC. Po zaregistrovaní sa môžete uchádzať o uverejnené príležitosti, alebo počkať, že sa na vás obráti niektorá organizácia s ponukou. Po kontaktovaní môžete ponuku prijať alebo odmietnuť.

3. Na koho sa môžem obrátiť, ak sa potrebujem poradiť v súvislosti s dobrovoľníckym projektom?

Pokojne sa obráťte na svoju vysielajúci inštitúciu, teda nás, Mladiinfo Slovensko. Naša Dajanka (dimitrieska.dajana@gmail.com) vám ochotne vo všetkom poradí. 

4. Musím sa niekde registrovať, aby ste mohli vycestovať cez Mladiinfo?

Nie. Stačí kontaktovať priamo nás a my všetky formality vybavíme za vás.

5. Môžem vycestovať so známym či kamarátom/kamarátkou?  

Je to možné, ale sľúbiť vám to žiaľ nevieme. Je potrebné sa dohodnúť s prijímajúcou inštitúciou. 

6. Ako to vyzerá počas samotného dobrovoľníctva?

Práca býva rozdelená spravodlivo pre každého účastníka projektu. Pracuje sa zväčša 5 dní po maximálne 6 hodín. Všetko závisí od samotného koordinátora projektu v danej krajine. 

7. Ako je to s jazykovými schopnosťami? Musím ovládať cudzí jazyk plynule? 

Základným jazykom projektov ESC je angličtina. Stačí ju ovládať na komunikatívnej úrovni. Samozrejme každý ďalší jazyk, ktorí ovládate je výhodou.

8. Je potrebné sa pred vycestovaním evidovať na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR? Čo s poistením? 

Áno, odporúčame sa evidovať, resp. zostať v evidencií nezamestnaných. Mladiinfo vám vystaví potvrdenie pre ÚPSVaR o tom, že ste účastníkom dobrovoľníctva v zahraničí. 

Štát bude za vás na Slovensku odvádzať odvody do zdravotnej poisťovne, zatiaľ čo vy budete poistení v rámci projektu v Európskej únií. ESC poistenie (Cigna insurance) je iba doplnkové poistenie. To znamená, že si musíte zistiť vo svojej poisťovni na Slovensku, akým spôsobom preplácajú zdravotné výdavky v zahraničí. V praxi to znamená, že časť výdavkov na pokrytie nákladov spojených so zdravotným úkonom vám preplatí vaša poisťovňa na Slovensku a následne Cigna doplatí zvyšok. 

9. Ako dlho budem musieť zotrvať na dobrovoľníckom projekte? 

Záleží či sa prihlásite na dlhodobé alebo krátkodobé dobrovoľníctvo. Trvanie je od 2 do 12 mesiacov.

10. Môžem z projektu v zahraničí hocikedy odísť?

Ide o dobrovoľnícky projekt, to znamená, že nikto vás tam nebude držať nasilu. Treba kontaktovať nás, Mladiinfo Slovensko, a my sa skontaktujeme s vašou organizáciou v zahraničí.

AUTORKA: Patrícia Repáňová

1,720 videní