Návod: Ako na sociálne podnikanie na vlastnú päsť?

19. January 2021 | Naše aktivity |
1,230 videní

Sociálnemu podnikaniu sme sa venovali vo viacerých našich článkoch. Písali sme o podstate a význame tohto druhu podnikania pre spoločnosť. V tomto článku ti prinášam iný pohľad na sociálne podnikanie a to konkrétne jednoduchý návod, ako s ním začať a aké sú prvé kroky pri jeho zakladaní.

Sociálne podnikanie by som zhrnula pár slovami, ako aktivitu, ktorou chceme prispieť k zmene v spoločnosti. Cieľom je vytvoriť v spoločnosti niečo, čo prinesie odpoveď na riešenie sociálnych, kultúrnych či environmentálnych problémov, ktoré sa tam vyskytujú. Nemusí ísť o projekt zameraný na celé Slovensko, stačí keď sa zameriaš na svoje okolie a komunitu.

Pri zakladaní sociálneho podniku musíš dôkladne zvážiť prvé kroky. Bez nich nebude možné úspešne a kontinuálne napredovať. Dôležité je si určiť, čo budeš v rámci sociálneho podnikania robiť a aj to, ako to chceš dosiahnuť. Je potrebné si zadefinovať, aké budú ciele a problémy, ktoré chce tvoj podnik v spoločnosti riešiť. Cieľom môže byť napríklad:

  1. zlepšenie momentálnej situácie na trhu práce,
  2. podpora lokálnych miest na Slovensku,
  3. podpora komunít v tvojom okolí,
  4. pomoc mladším,
  5. ochrana životného prostredia a iné.

Avšak, okrem splnenia cieľa je nevyhnutné mať kvalitné produkty a služby, ktoré budeš v rámci svojho sociálneho podnikania poskytovať. Zodpovedaním si na vyššie uvedené body sa môže začať tvoja prvotná cesta za sociálnym podnikaním.

Ďalším významným krokom pri zakladaní je samotný prieskum trhu. Tu zistíš, či je o tvoje sociálne podnikanie v spoločnosti záujem. Zároveň sa dozvieš, čo v danej komunite alebo lokalite, kde chceš založiť sociálne podnikanie chýba. Ak sa dozvieš, že ti tvoj nápad vyfúkla konkurencia, nezúfaj, motivuj sa ňou a vymysli niečo lepšie! Ber to ako inšpiráciu a nakopnutie k dosiahnutiu lepších a prospešných výsledkov pre tvoj podnik.

Brať v úvahu musíš aj vypracovanie podnikateľského a finančného plánu. Vďaka nemu by si mala získať odpovede na otázky:

  1. Oplatí sa mi zakladať podnik?
  2. Aké zdroje potrebujem na jeho založenie?
  3. Akým spôsobom budem svoje ponúkané produkty a služby predávať?

Podnikateľský plán by ti mal pomôcť zistiť ziskovosť investícií do tvojho podnikateľského subjektu. Pomôže ti lepšie sa orientovať v tvojich cieľoch sociálneho podniku, ktoré chceš dosiahnuť. Je to vlastne prevedenie tvojich myšlienok na papier.

Možno sa to spočiatku bude zdať náročné, ale len vlastným napredovaním dosiahneš vytúžené výsledky a tým aj založenie vlastného sociálneho podniku. Ako posledný dôležitý bod by som spomenula legislatívne a administratívne úkony. Žiaľ, aj toto patrí k sociálnemu podnikaniu. V tomto bode by si si mal zvoliť pod akou právnou formou by si chcel podnikať. Podľa Zákona č. 112/2018 Zb. postačuje, ak si na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáš žiadosť o pridelenie štatútu registrovaného sociálneho podniku. Zároveň sa vyžaduje zaslanie základného dokumentu, akým môže byť napr. v prípade nadácie nadačná listina, alebo v prípade občianskeho združenia jeho stanovy a ďalej podnikateľský plán.

Viac podstatných detailov nájdeš na stránke http://www.arr.sk/?sluzby&gid=9, kde sa zároveň dozvieš aj iné neprehliadnuteľné kroky pred začatím podnikania v sociálnom prostredí.

Ak si zo sociálneho podnikania nadšený rovnako, ako my v Mladiinfo Slovenko, neváhaj a zapni si náš Mladiinfo Live Talk III. vo štvrtok 21. januára o 18.30, kde sme pre teba prichystali stretnutie s dvoma inšpiratívnymi ľuďmi z tejto oblasti. Hor sa za sociálnym podnikaním! 🙂

Zdroj: http://www.arr.sk/?sluzby&gid=9

http://www.arr.sk/userfiles/file/ELDORA/ELDORA_HANDBOOK_SK_final_web.pdf

1,230 videní