Hľadáš si zaujímavý magisterský program? Vyskúšaj Erasmus Mundus!

18. August 2021 | Archív |
1,464 videní

Chceš študovať konkrétny program, ale nevieš si vybrať univerzitu? Máme riešenie! Erasmus Mundus je prestížny európsky program pre študentov magisterského stupňa, ktorý ponúka  možnosť študovať jeden program v niekoľkých krajinách a získať hneď dva diplomy. Erasmus Munuds je garantovaný Európskou Úniou a je to celosvetovo uznávaná značka, ktorá ti ako absolventovi/absolventke zaručí zaujímavé príležitosti do budúcna.

V čom sa odlišuje Erasmus Mundus od klasického Erasmu+?

Ak sa rozhodneš pre Mundus program, univerzity, na ktorých chceš študovať si vyberieš už počas podávania prihlášky. Nevyberáš si totiž jednu univerzitu, ale program, ktorý je vytvorený niekoľkými univerzitami a fakultami. Hneď od začiatku vieš, ktorý semester stráviš v ktorej krajine a na ktorej univerzite. Samozrejme, to prináša aj isté nevýhody – prijímací proces je zdĺhavejší, pretože tvoju prihlášku musia schváliť všetky zapojené univerzity. Navyše, vďaka popularite tohto programu budeš o svoje miesto súťažiť s ľuďmi z celého sveta. Ak však bude tvoja prihláška úspešná, počas programu budeš nie len študovať na prestížnych univerzitách po celom svete, ale taktiež spoznáš inšpiratívnych ľudí z rôznych krajín, ktorí sa stanú tvojimi celoživotnými kamarátmi.

Koľko to stojí?

Erasmus Mundus zahŕňa top európske univerzity a preto vie byť toto štúdium finančne náročné. Netreba ale zúfať – vybraní študenti majú možnosť získať štipendium, ktoré pokýva školné, cestovné náklady a poistenie. O štipendium žiadaš pri podaní prihlášky a o výsledku budeš informovaný/á s dostatočným časovým predstihom, ktorý ti dá šancu nájsť alternatívne zdroje financovania v prípade, že tvoja prihláška bola úspešná, no štipendium ti pridelené nebolo. Univerzity sú veľmi ochotné a snažia sa pomôcť s finančnými záležitosťami na individuálnej báze.

Ako na to?

Základom je vybrať si konkrétny program, ktorý ťa zaujíma. Na tomto odkaze nájdeš katalóg všetkých Mundus programov – v ponuke je momentálne 149 programov v rôznych oblastiach. Klasický prihlasovací proces zahŕňa zaslanie životopisu, motivačného listu, jazykového certifikátu a bakalárskeho diplomu. V niektorých prípadoch nasleduje aj pohovor. Väčšina programov má vlastnú stránku a facebookovú skupinu, kde nájdeš všetky potrebné informácie. Programy taktiež organizujú Q&A sessions, kde zodpovedajú na všetky otázky. Preto neváhaj, vyber si program, ktorý ťa zaujíma a sleduj ich komunikačné kanály. Ak máš konkrétne otázky, môžeš kontaktovať bývalých študentov, ktorí sa s tebou radi podelia o zážitky s Erasmus Mundus.

Ak máš otázky a zaujíma ta skúsenosť Peti a Mišky s Erasmus Mundus, sleduj náš Instagram už 25.8.2021. Počas livetalku budeš mať možnosť získať odpovede na všetky otázky.

Nepremeškaj ďalšiu so skvelých príležitostí pre svoju budúcnosť. Sleduj naše sociálne siete a web pre pravidelnú dávku tých najnovších informácií o možnostiach pre mladých ľudí!

1,464 videní