Som dobrovoľník

18. April 2012 | Archív |
1,749 videní

Si dobrovoľník? Prečo? Čo Ti to prináša? Nikto Ti za to nič nedáva… Toto sú najčastejšie otázky a reakcie zo strany nezainteresovaných mladých ľudí.

Nuž, je mnoho dôvodov, prečo to robím. Noví ľudia, cestovanie, skúsenosti, zábava a keď sa ma niekto opýta, či mám popritom všetkom nejaký voľný čas, odpoviem, toto je môj voľný čas. S jeho využitím som maximálne spokojná a nemám pocit, že dobrovoľníctvo sa s voľným časom navzájom vylučuje. Konečne cítim určitú satisfakciu, že niečo robím. Niečo zmysluplné. Otvoril sa mi celý svet a mám množstvo príležitostí zažiť famózne veci. Je to ako nikdy predtým.

Mnoho ľudí si vďaka dobrovoľníčeniu našlo skvelú prácu, celoživotné priateľstvá a navštívilo miesta, na ktoré sa možno tak skoro nedostane. A najlepšie na tom je to, že jediné dve veci, ktoré do toho musíš investovať, sú Tvoj čas a chuť. Stačí tak málo, aby človek dosiahol veľa.

Môj pohyb v týchto sférach odštartovalo jediné školenie, na ktorom som zastupovala školskú radu na gymnáziu.  Teraz pôsobím ako členka Mládežníckeho parlamentu Prešov (MP2), delegátka Európskeho parlamentu mladých (EYP) s centrálou v Berlíne a ambasádorka organizácie Mladiinfo Slovensko.

Nikdy som neľutovala, že som si svoj študentský život spestrila práve týmto spôsobom. Pomáham nielen svojím rovesníkom, ale aj mladým ľuďom vo všeobecnosti, no najmä samej sebe. Prečo? Lebo dobrovoľníctvo je presne to, čo každý mladý človek potrebuje.

Napísala: Eva Cangárová, Mladiinfo Prešov

1,749 videní