Zmaturuj_za_minútu: Projekt, ktorý pomôže každému maturantovi

17. January 2021 | Archív |
1,255 videní

Na Slovensku zostávajú školy kvôli pandémii zatvorené, pričom ohrození sú najmä študenti a ich vedomosti.

Výučba funguje väčšinu školského roka online a chýbajú aj spoľahlivé informácie o miere kvality takéhoto  spôsobu vzdelávania. Od rodičov detí žiadať nemôžeme, aby sa na niekoľko mesiacov rekvalifikovali na pedagóga schopného plnohodnotne nahradiť vyučujúceho. Študentom chýba intenzívny kontakt s učiteľom a učivom, či prirodzená socializácia. Aké budú následky zatiaľ povedať nevieme, no odborníci zdôrazňujú: dištančné vzdelávanie musí byť interaktívne.

Čím viac študujeme, tým viac vieme a čím viac vieme, tým viac zabúdame. V takomto hesle sa nesie nový projekt Zmaturuj_za_minútu, ktorého cieľom je študentom – maturantom pomôcť pri ich skúške dospelosti práve interaktívnou formou.

______________________________________________________________________________

V tomto rozhovore sa dozvieš:

  • kto za projektom Zmaturuj_za_minútu stojí
  • ako vznikla myšlienka projektu
  • prečo by si ich mal sledovať aj ty

______________________________________________________________________________

Tí, čo máme maturitné skúšky za sebou, si veľmi dobre pamätáme dni strávené nad knihami. Tréme v ,,deň D“ sa však nevyhol ani najpoctivejší študent. V čom to majú tohtoroční maturanti ťažšie v porovnaní s predošlými ročníkmi?

Rozhodne to majú ťažšie v tom, že sa musia kvôli pandémii na maturitu pripravovať doma. Žiaci sa musia učiť online formou, na ktorú neboli naše školy vôbec pripravené. Strácajú tým mnoho dôležitých informácií, ktoré by sa za normálnych okolností naučili v škole, čo je pre nich veľkou nevýhodou oproti predošlým ročníkom. Predsa len, ak sú v škole fyzicky, sú viac motivovaní dávať pozor, sú menej rozptyľovaní ako doma a vďaka tomu si aj viac zapamätajú. Navyše, priateľská atmosféra spolužiakov tiež spraví svoje. Byť zavretí doma a nemôcť sa socializovať veľmi neprispieva ľudskej psychike.

Kto stojí za projektom Zmaturuj_za_minútu?

Sme skupinka študentov piateho ročníka Digitálnej marketingovej komunikácie z Univerzity Konštatína Filozofa v Nitre. Na našom projekte sa podieľali Denisa Szabová, Michal Podskoč, Zoltán Lakatos, Janka Kucharová, Bianka Bugárová, Barbora Melišková, Natália Filkornová, David Hýčik a Adriana Récka.

Ide teda o pomoc študentov študentom. Ako sa táto myšlienka zrodila?

Myšlienka sa zrodila vďaka nášmu školskému zadaniu vytvoriť projekt na tému literatúra. Ďalej to už bolo na nás a pretože sme chceli, aby bol projekt užitočný, rozhodli sme sa pomôcť práve maturantom. Cieľom je pomôcť im s prípravou na takzvanú skúšku dospelosti. Pretože sme na vlastnej koži pocítili aj my, študenti vysokej školy, aké je zložité a demotivujúce učiť sa všetko online formou. Hľadali sme tak cestu, ako pomôcť nervóznym a neistým maturantom. Keďže sme všetci doma a na internete trávime väčšinu dňa, povedali sme si, že by bolo super spojiť príjemné s užitočným a vytvoriť na Instagrame sériu nahrávok s obsahom maturitných diel. Maturitné diela sú pre študentov mnohokrát zložité a dlhé, preto sme sa rozhodli potrebné učivo odovzdať rýchlo, stručne a jasne. Našli sme originálny spôsob, ako využiť sociálnu sieť Instagram s myšlienkou minútových nahrávok obsahov maturitných diel. Nielen, že sú obsahy výstižné a krátke, ale sú podané štýlom, akým by si to medzi sebou vysvetľovali dvaja spolužiaci pred písomkou – hlavne rýchlo, stručne a výstižne 🙂

Kde vás študenti môžu sledovať?

Študenti nás môžu sledovať na instagramovom účte @zmaturuj_za_minutu, kam pravidelne pridávame výstižne a stručne prerozprávané diela z povinnej literatúry.

Čo všetko mladého človeka čaká, keď navštívi váš účet?

Študent si na našom účte osvieži pamäť pomocou krátkych a výstižných nahrávok. Zopakuje si autora, literárne obdobie, obsah diela a svoje vedomosti z jednotlivých diel si môže hneď aj otestovať v kvízoch, ktoré pridávame do stories. Tak zistí, čo si z diela zapamätal a čo musí ešte dobehnúť.

Pôsobíte aj na iných platformách ako na Instagrame?

Zatiaľ pôsobíme iba na Instagrame, pretože medzi našou cieľovou skupinou – maturantmi, je to najpoužívanejšia platforma. Avšak projekt sa vyvíja skvelým smerom a v budúcnosti nezamietame ani podcastové aplikácie.

Nie je to tak dávno, čo ste vy sami denne sedávali v  laviciach a pripravovali sa na maturitu. Boli ste vo výhode oproti tohtoročným maturantom alebo by ste s nimi ,,menili“?

Myslíme si, že áno. Osobný kontakt urobí veľmi veľa. Mohli sme sa sústrediť na dané učivo v triede a osobne sa opýtať na čokoľvek. Predsa len, v domácom prostredí je veľa rušivých faktorov a nie sme plne sústredení. Naša výhoda spočívala v tom, že sme boli viac v kontakte so samotným učivom, ktoré nás obklopovalo priamo za lavicami. I keď sme si to vtedy možno neuvedomovali, mali sme šťastie, že sme mali možnosť ešte tej “klasickej maturity”. To, že sme boli pod dohľadom pedagóga nás prinútilo viac sa sústrediť a viac sa zapájať, čo nás koniec koncov aj viac naučilo. Tým pádom sme si viac zapamätali a nemuseli sme sa toľko učiť doma.  Posledný rok mal, okrem učenia, aj mnohé pozitívne momenty spojené s nezabudnuteľnými zážitkami. Takže áno, určite sme boli vo veľkej výhode.

Robia kompetentné inštitúcie dosť pre študentov, ktorí sú kvôli aktuálnej pandémii odkázaní na samoštúdium a štúdium z domu?

Určite sa snažia najviac ako vedia. Táto situácia nie je ľahká pre nikoho, nikto na ňu nebol pripravený. Pandémia COVID-19 nám ukázala, že naše školstvo nie je dostatočne modernizované a digitalizované, aby mohlo ponúkať kvalitné vzdelanie aj mimo budovy školy. No napriek tomu si myslíme, že pedagógovia robia všetko, čo je v ich silách, aby zachovali školského ducha a naďalej sa snažia udržovať kvalitu štúdia. Preto sme im chceli aspoň trochu pomôcť prostredníctvom nášho projektu Zmaturuj_za_minutu.

Plánujete sa projektu venovať dlhodobo?

Keďže je projekt iba výsledkom semestrálnej práce, nemali sme v pláne ho rozšíriť do veľkých rozmerov. Avšak veľký záujem a pozitívne odozvy nás veľmi potešili a zvažujeme, že budeme s projektom pokračovať aj naďalej vo svojom voľnom čase. 🙂

Čo by ste odkázali študentom, ktorých čaká skúška dospelosti tento rok?

Z vlastnej skúsenosti vieme, že zahodiť stres môže byť ťažké, ale zbytočne sa nestresujte, nepomáha to. Porota bude ohľaduplná, častokrát býva aj nápomocná. Snažte sa zostať v pokoji, zachovať si chladnú hlavu a najmä pozitívny „mindset“. Verte si, že to zvládnete. I keď to možno teraz beriete ako katastrofu a najťažšiu vec v živote, určite budete na maturitu spomínať s úsmevom a kopou zážitkov. Maturitu máme v živote iba raz (alebo aj nie :D), tak si ju treba aj napriek všetkému naplno užiť! Držíme palce 🙂

1,255 videní