INFOBOOST: Pracovné stretnutie v príjemnej a temperamentnej atmosfére rumunskej Bukurešti

16. April 2023 | Archív |
338 videní

Koncom marca sa team Mladiinfo Slovensko zúčastnil partnerského stretnutia, tentokrát v rumunskom hlavnom meste Bukurešť. Spolu s našimi partnerskými organizáciami z Českej republiky, Nemecka a Rumunska sme počas tejto návštevy po niekoľkých mesiacoch zavŕšili spoločný projekt INFOBoost. Vďaka tejto iniciatíve sme mohli zdieľať a nadobudnúť nové skúsenosti v oblasti médií a komunikácie, ktorá je kľúčová pri oslovovaní mladých ľudí, s ktorými ako organizácie pracujeme.

Stretnutia a tréningy, ktoré boli organizované jednotlivo vo všetkých krajinách účastníckych organizácií (z Nemecka, Českej republiky, Slovenska a Rumunska) vytvorili vhodný priestor na predstavenie príkladov dobrej praxe v oblasti sociálnych médií, ako aj skúsenosti s efektívnou komunikáciou s mladými ľuďmi. Celkovou snahou projektu tak bolo zmeniť prístup k oslovovaniu mladých ľudí s cieľom motivovať ich a získať si ich pozornosť.

Okrem pracovných povinností, a to najmä v zhodnotení celého projektu a dosiahnutých cieľov na náš čakalo aj nádherné a zväčša podceňované hlavné mesto Rumunska. Rumunsko je často zahalené do predsudkov a dávno neplatných stereotypov, ktoré nás mnohokrát držia od návštevy tohto ohromujúceho mesta a dych berúcej krajiny. 

Hotel Yesterday ≠ Beatles

Celá cesta začala už vo štvrtok večer na viedenskom letisku, kde sme sa stretli s českým tímom Mladiinfo. Po príchode, ktorý sme mali naplánovaný pomerne neskoro, sme sa ubytovali v hoteli Yesterday. Ak by ste teraz čakali hotel ovešaný platňami od Beatles a zarámované obrazy legendárnej skupiny všade na stenách, musím vás sklamať. Napriek tomu, že sa jednalo o príjemný a pekný hotel, so známou pesničkou mal spoločný iba názov. 

Tradičný rumunský obed v najkrajšej reštaurácií v Bukurešti

Druhý deň sme začali intenzívne a pracovne už od skorého rána. Spoločne sme si prešli všetky dosiahnuté úspechy ako aj neúspechy, po ktorých nasledoval úžasný obed v reštaurácii s najlepšou atmosférou v Bukurešti Manuc’s Inn. Celý podnik nás dostal nielen svojím vzhľadom, ale aj chutným a tradičným jedlom. Dvor, na ktorom sme si vychutnávali tradičné rumunské jedlo pripomínal výzorom návrat do minulosti. Celkovo sa reštaurácia nielen snažila byť autentická prostredníctvom čašníkov v krojoch, ale aj bola. Na tomto mieste sa totiž pocestní v minulosti zastavovali, aby tu prespali a dopriali odpočinok aj svojim koňom. 

Bukureštianska atmosféra, luca a ukrajinský stand-up

Sobota sa niesla v znamení spoznávania a návštevy mládežníckej organizácie, s ktorou pracuje C.O.S.I.

Najprv sme sa však prešli jednou z najznámejších ulíc Bukurešti s názvom Calea Vicroriei. Ide sa o významné historické miesto (plné zaujímavej architektúry), keďže v roku 1814 bola ako prvá ulica v Bukurešti v noci vysvietená sviečkami. Na ulici sú tiež prítomné pozoruhodné budovy a dôležité inštitúcie ako napríklad Národné múzeum rumunskej histórie alebo Palác depozitov a zásielok, v ktorom súčasnosti sídli banka. Lákadlom sa taktiež pre nás stali trhy ručných výrobkov, na ktorých je možné kúpiť rôzne autentické suveníry. 

V rámci našej spoznávacej prechádzky sme taktiež prešli okolo divadla Odeon, Cantacuziniho paláca a asi najemotívnejšou zastávkou na trase bolo Revolučné námestie. Práve tu predniesol Ceaușescu dva významné príhovory. Prvý v auguste 1968, keď otvorene odsúdil sovietsku inváziu do Československa a druhý v menej euforickej nálade z roku 1989. 

V rámci nášho pracovného programu, ktorý nasledoval po streedfoodovom, ale o to úžasnejšom obede vo forme rumunských tradičných “hot-dogov” s názvom Luca sme navštívili mládežnícke centrum, ktoré sa v reflexii na aktuálne dianie venuje aj mladým ľuďom z Ukrajiny. Práve počas našej návštevy sa taktiež konal workshop zameraný na tvorbu stand-upu v ukrajinčine, ktorý nám však účastníci s veľkou ochotou tlmočili. 

Múzeum tradičnej dediny, neformálne rozhovory a prehlbovanie partnerstiev 

Posledný plnohodnotný deň nášho pobytu sme venovali najprv práci, a to najmä dokončeniu posledných formálnych záležitostí pre konečný report. Následne sme navštívili múzeum dediny Dimitrie Gusti priamo v Bukurešti. Pri návšteve tejto „dedinky“, ktorá je rozlohou aj počtom domov pomerne veľká, sa návštevník cíti akoby sa dostal do minulosti. Múzeum ponúka pohľad na autentické farmy a roľnícke domy z 15. až 19. storočia, ktoré boli zozbierané z dedín v každom regióne Rumunska. Každý z domov je originál. 

Po návšteve múzea sme zakončili deň pri ďalšom z tradičných rumunských jedál (v prípade návštevy Rumunska je to MUST) s názvom Michi a taktiež prechádzkou k megalomanskej budove parlamentu, známa tiež aj ako Ceaușescov palác.

Najväčšou pridanou hodnotu celého víkendu však bola možnosť a priestor, vďaka ktorému sme mohli prehĺbiť vzájomné partnerstvá medzi organizáciami neformálnou cestou, ako aj možnosť diskutovať o ďalších spoločných projektoch v budúcnosti.

 

338 videní