Stretnutie Mladiinfo siete v Ohride

15. July 2011 | Naše aktivity |
2,067 videní

Ešte pomaly ani letné prázdniny nezačali a my dvaja, Alexandra s Ondrejom, sme už sedeli vo vlaku smerujúcom do Skopje – hlavného mesta Macedónska. Z „materskej“ organizácie Mladiinfo sme boli pozvaní na stretnutie rozrastajúcej sa Mladiinfo siete a výročné zasadnutie European Youth Press (macedónske Mladiinfo je členom), ktoré sa konala v UNESCO meste Ohrid (Wikipenia) ležiacom na brehu Ohridského jazera. Stretnutie trvala od 2.7 do 8.7. 2011 a zúčastnilo sa na nej viac ako 40 ľudí z približne 26-tich krajín Európy.

Zástupcovia orgaizácií Mladiinfo Macedónsko, Slovensko, Čierna hora, Bulharsko
Zástupcovia orgaizácií Mladiinfo Macedónsko, Slovensko, Čierna hora, Bulharsko
Ohrid a Ohridské jazero
Ohrid a Ohridské jazero

Okrem volieb, rokovaní a prezentácií samotnej European Youth Press sme mali možnosť vidieť krásy Ohridu, jeho milión kostolov a kaplniek (kedysi ich bolo vraj 365 – že aby bol na každý deň jeden, teraz ich je LEN okolo 200). Navštívili sme hrob sv. Klimenta Ohridského – konkrétnejšie len hrob jeho ruky (viď história a počiatky slovanského jazyka – kapitola sv. Cyril a Metod a ich žiaci), plávali sme loďkou a ochutnali úžasné ohridské a macedónske špeciality (odporúčam hlavne víno a tavče gravče!;). V nočných uliciach sme robili beatbox a rap spontánne spievali na pódiu v centre mesta (podotýkam, že pódium bolo určené miestnym ľudovým slávnostiam) a potom zažili skvelé nočné kúpanie vo vodách Ohridského jazera (kúpali sme sa AŽ štyria :).

Konfrerenčná miestnosť
Konfrerenčná miestnosť
V hotely
V hotely
Pred hotelom
Pred hotelom
Veľký zážitok bol plavba po jazere
Veľký zážitok bol plavba po jazere
Večera v meste so živou hudbou v podaní kapely aj účastníkov :-)
Večera v meste so živou hudbou v podaní kapely aj účastníkov 🙂

Tých pár dní ušlo veľmi rýchlo a nám sa veľmi ťažko odchádzalo domov. Bohatší o nové skúsenosti, zážitky, slovnú zásobu a (Facebook) kamarátov sme v Ohride nechali poniektorí nielen svoje zdravé hlasivky, ale aj kúsok seba. Pre mňa sa stal Ohrid symbolom vzájomnej spolupráce, znášanlivosti a miestom, kam sa určite raz vrátim.

2,067 videní