Za štúdiom aj za dobrodružstvom do Škótska

15. June 2016 | Archív |
1,760 videní

Ak ťa na strednej škole, či po bakalárskom, alebo magisterskom štúdiu na vysokej škole láka “niekam odísť do sveta”, ale z množstva dôvodov sa hneď necítiš na iný kontinent, ponúknem ti pár dôvodov, prečo môže byť štúdium v Škótsku pre teba tým pravým.

 

1) Bakalárske štúdium je v Škótsku zadarmo

Veru tak, ako to už býva zvykom v európskych krajinách, o školné sa strachovať netreba. Štúdium platí škótska vláda, lebo je toho názoru, že financovanie vzdelania je dôležitá vec (hneď jeden z dôvodov, v čom sa nezhodnú s Anglickom). Takže zbohom deväťtisícová pôžička na každý rok štúdia! Pri doktorandskom štúdiu je, ako je aj na Slovensku zvykom, študent za svoj výskum platený. A to síce nie ako bankár na Wall Street, či v City of London, ale slušne na taký ten “normálny život“, podnájom, letenky sem-tam domov, a aj nejaký ten sociálny život. Temná priepasť je akurát magisterské štúdium, ktoré si treba platiť, či zohnať naňho štipendium. Alebo preskočiť, lebo šikovníci čo napíšu hviezdny návrh na doktorandský výskum a dobre sa učili na bakalárskom štúdiu, môžu ísť rovno na PhD. Avšak v Škótsku nie je magisterské štúdium ani zďaleka také nezbytné ako na Slovensku, a veľmi slušnú prácu si nájde väčšina ľudí aj bez neho.

Tvoje študijné roky nie sú iba o celonočných maratónoch v knižnici, ale aj o bežnom fungovaní keď sa zavrú knihy, či aspoň keď vystrčíte nos nad mobil po ceste z prednášky. Poďme na tie iné slasti škótskeho života:

štúdiom v Škótsku 2Edinburghský hrad z Princes Street Gardens.

2) Či si milovník divokej prírody, alebo kultúry a literatúry, v tejto krajine si prídeš na svoje.

Škótska vysočina, ako aj mnohé súostrovia s drsnou prírodou (Orkeny islands, Isle of Skye, Shetlands), sú ako stvorené či už pre batohového turistu, ktorý aj v daždi rád postanuje, ale aj pre trošku pohodovejšieho výletníka, ktorý nechce za každú cenu mokrý zaspávať v stane a mokrý sa budiť do zahmleného mokrého dňa. Pre tých pohoďákov je tu turistých priemysel, ktorý vám zabezpečí nejaký ten penzión či hostel, aby ste si po túre mali aspoň kde vyvesiť ponožky. Nejeden filmár sa týmto krajom inšpiroval a tak napríklad sa tu natočili James Bond – Skyfall, či Braveheart.

No a poďme na tú kultúru. Tu musím jednoznačne odporučiť Edinburgh, ako literárne a divadelné “Atény severu”, s množstvom svetových spisovateľov priamo z jeho malých strmých uličiek. Taktiež ako aj hostiteľa divadelného festivalu svetového rozmeru, Fringe, ktorý sa odohráva každý august a väčšina biznisov z toho návalu turistov potom môže vyžiť na celý rok. Rovnako však neodporúčam ani najväčšiemu nepriateľovi si vtedy skúsiť hľadať lacný podnájom, pokiaľ len nepozná niekoho, kto svoju malú kuticu v byte nepremení na 70 libier/noc AirBandB skvost (ako to väčšina podnikavých študentov a miestnych čo idú v tento rušný mesiac radšej na prázdniny rada využíva). Edinburgh sa môže tiež popýšiť Edinburgh Film festivalom, Edinburgh Book festivalom, Edinburgh Jazz festivalom, Edinburgh Science festivalom, a takto môžem pokračovať, ale stačí si dať do Google vášmu srdcu blízku tému, a Edinburgh má pravdepodobne k nej aspoň jeden festival ročne.

A teraz tak špecifickejšie o Edinburghu, ktorý má spolu štyri univerzity, a spolu s Glasgowom a St Andrews aj jednu s celosvetovo prestížnym menom (University of Edinburgh).

štúdiom v Škótsku 4Edinburghské staré mesto z pohľadu z Calton Hill.

3) Každodenný život je kultúrne rozmanitý, liberálny (tu si príde na svoje každý sociálny aktivista, či človek, ktorý sa zaujíma o ovplyvňovanie politického diania), a prekrásny na prechádzky AJ POČAS mrholenia

Edinburgh je jedno prenádherne magické, romantické mesto o veľkosti Bratislavy, kde sa dá chodiť pešo a aj relatívne bezpečne bicyklovať. Staré a nové mesto sú historické, plné miestnych, študentov, aj turistov a cez tých pár slnečných dní si to ľudia vedia tak vychutnať, že všetky parky, ulice s kaviarňami a reštauráciami sa zaplnia ľuďmi, a slniečko a teplota nad 15 stupňov spôsobí radostné emócie všade navôkol, opaľujúcich sa trúfalcov, vôňu malých prenosných barbaques, šantiace sa bosé deti na pláži, a jednoducho, “slnečno a teplo” je jeden dlhý festival s meniacim sa dátumom sám o sebe.

Život v Škótsku, a zo skúsenosti najmä v Edinburghu, je krásny, pohodový, kultúrny, rozmanitý, a nie ani tak ďaleko od domova, ako sa môže zdať (priame lety z Bratislavy do Edinburghu fungujú aspoň polovicu roka). Spolu s mnohými poľskými obchodmi, ktoré sem tam aj Kofolu, horalku, či Milu predajú, a s aktívnou Slovak and Czech Society, ktorú tvoria najmä študenti, sa naozaj netreba obávať, že sa človek stratí vo veľkom svete a ostane bez pomoci. Múzeá a galérie sú zadarmo. Opäť, škótska vláda vidí ak dobrú investíciu mať vzdelanú a spokojnú populáciu. Vďaka univerzitným študentom mesto oplýva stovkami možností ako tráviť svoj voľný čas s podobne zameranými ľuďmi, či už je to športový klub, tanečný klub, čokoládový spolok, rôzne náboženské skupinky, akademické skupinky, turistické skupinky, no zoznam je nevyčerpateľný.

Na záver už len toľko, že mne život v Edinburghu nie len zmenil život (k lepšiemu), ale otvoril dvere k možnostiam a radostiam o akých sa mi ani nesnívalo. Je šanca, že aj pre teba môže byť práve Edinburgh, alebo Škótsko to pravé, a ak ťa ešte odrádzajú pochybnosti, kľudne mi napíš na: ola.olsinova(a)gmail.com, a možno z tých pochybností nejaké pomôžem rozptýliť.

štúdiom v Škótsku 1Východný Edinburgh, pohľad z Artušovho sedla, ktorý je dominantou mesta (bývalá sopka).

štúdiom v Škótsku 3Artušovo sedlo z Blackford Hill parku

Autor: Olga Olšinová

1,760 videní