Prečo Erasmus?

12. June 2011 | Archív |
2,089 videní

Kto to teda je ten Erasmus? V prvom rade je to Erasmus Roterdamsky. Učenec, ktorý veľa cestoval a spoznával svet. V našom prípade to je výmenný program Európskej komisie a rozhodne jej najúspešnejší. Jednoducho ti platia za to, aby si študoval v zahraničí.

Pred Erasmom
Veľa ľudí, vrátane mňa rozdeľuje život na “pred Erasmom” a “po Erasme”. Ja osobne mám už 16 mesiacov. Môj život pred Erasmom bol super. Aspoň 5 krát do týždňa som chodil na rôzne žúrky, diskotéky, koncerty, chodbovice, izbovice, odborovice a ine -ovice. Mal som desiatky alebo skôr stovky kamarátov, s ktorými som sa chodil zabávať. Školu som preliezal len s pomocou nadpozemského šťastia na skúškach a bavila ma asi tak ako kopanie zákopov. A preto sa v nej vyskytoval v prípade cvík a najnutnejších prednášok.

Môj Erasmus som si predstavoval tak nejako podobne. Budem chodiť občas na podobné party ako tu a v nevyhnutnom ale naozaj krajnom prípade pôjdem na prednášky, ktoré ma budú rovnako nudiť. Najčastejší dôvod prečo ľudia nejdú na Erasmus je že si myslia že ich život je fajn a rok v cudzej krajine by ho len skomplikoval.  Nuž áno, bol som mladý a sprostý. 🙂 Verím, že na Slovensku máš super partiu kamarátov, s ktorými sa dobre zabávaš, ale otázka je či ti práve to nebráni spoznať iných nových super ľudí. Ver mi, tí kamaráti, ktorí sú naozajstní, tí ostanú.

Lenže Erasmus nie je to čo doteraz len v cudzom jazyku. Erasmus je niečo viac. Keď je človek 2000 km od starých známych od starých stereotypov a taktiež od rodičov, zrazu sa ti otvára nový svet. Je to skoro ako začať odznova. Akoby si sa narodil ako 20 ročný s 20 ročnými skúsenosťami. Kde by si býval, ako by si si hľadal a vyberal kamarátov, akým športom by si sa venoval, ak by si mal zrazu oveľa väčšie možnosti.

Stráviš celý deň na pláži, v parku, prechádzkou po meste, v bare alebo v prestížnej školskej knižnici? Minieš svoje vreckové na veľkú izbu, na dobre jedlo, na pivo, alebo na cestovanie? Zrazu máš všetky skúsenosti ktoré si nazbieral za prvých 20 rokov života a začínaš odznova.

Erasmus v Španielsku
Erasmus v Španielsku

Ako sa tam dostať?
Prvá vec so musíš spraviť je, vybrať si kam chceš ísť. Na stránke školy nájdeš zoznam univerzít, s ktorými ma tvoja fakulta podpísanú zmluvu. Dá sa isť do Švédska ale aj na Kanárske ostrovy. Ak ti nevyhovuje ani jedna, môžeš požiadať (iniciovať) o podpísanie novej so školou akú si len vyberieš. To ale musíš začať aspoň o rok skôr. Keď si ju vyberieš, pozrieš si predmety, ktoré by si tam chcel študovať. Je dobre ak tie prekonzultuješ s tvojim garantom študijného odboru. On ti bude po príchode uznávať predmety vyštudované v zahraničí za predmety, ktoré si mal vyštudovať doma. To je všetko v jeho rukách, lebo on rozhodne či ti tie predmety uzná alebo nie.

Našťastie už nepočujeme tak často vetu ako” Hádam si nemyslíte, že vás naučia v Barcelone „Matematiku 3“ tak dobre ako tu v Bratislave?!” a začínajú chápať, že je jedno či niekto ovláda lepšie slovenský predmet – „Energetické zdroje a premeny“ alebo nemecký – „Obnoviteľné zdroje“. Potrebuješ vyplniť a podpísať ešte pár papierov, ako výpis známok, ktorý získaš z PGOčka a potvrdenie, že ovládaš aspoň komunikačne jazyk, v ktorom budeš študovať.

Verím, že veľa ľudí nejde na Erasmus, lebo sa bojí že nebude rozumieť jazyku. Kľuuuud. Ja osobne som študoval v španielčine, pretože som už po španielsky čo to vedel a chcel som sa v nej zlepšiť. Ale spolužiaci ktorý študovali na tej istej skole študovali všetko len v angličtine, teda okrem bezplatného kurzu španielčiny. Všeobecne platí, že v severských krajinách úplne postačuje anglický jazyk. V južných častiach Európy je s tým trochu problém, ale osobne viem, že španielčina sa dá slušne naučiť za pol roka. 🙂

Erasmus v Španielsku
Erasmus v Španielsku

Prvý týždeň
Prvé čo si človek musí vybaviť hneď po príchode je ubytovanie. To bol trochu problém, pretože nájmy v západnej Európe sú dosť vysoké a internáty niekedy dokonca ešte drahšie. Buď si vyberieš dobrú izbu a dáš za ňu celý grant alebo sa budeš musieť trochu uskromniť. Našťastie sú na facebooku stále skupiny ako „Erasmus Copenhagen 2011/2012“ kde sú mnohý študenti, ktorí hľadajú ubýtovanie ako ty alebo si našli dobrý byt a hľadajú spolubývajúcich.

Nie je nič lepšie, ako bývať s inými Erasmákmi na priváte. Najkrajšie zážitky, ktoré mám z Erasmu sú spoločné večere na byte, kde Mexičan pripravil predjedlo, Japonka šalát, Talianky cestoviny, ja tvarohový dezert a Francúz doniesol víno.

Magické slovíčko keď potrebuješ na Erasme pomôcť je „ESN“. Erasmus Student Network je najväčšia európska študentská organizácia ktorá má viac ako 350 pobočiek. Väčšina z nich má „buddy system“ to znamená, že miestny dobrovoľník dostane 1-3 erasmákov ktorých vyzdvihne na letisku pomôže s ubytovaním, s formalitami v škole, na úradoch a v podstate stále je mu na pomoci, ak má nejaký problém. Takto vznikajú často priateľstvá na celý život a „badíkovia“ sa často navštevujú. Okrem toho ESN organizujú rôznorodé akcie, kde sa erasmáci navzájom spoznávajú, učia sa jazyk, organizujú výlety, športové podujatia a najlepšie párty.

Keď už máš kde bývať treba na chvíľu zájsť do školy pdpísať pár papierov a skonzultovať si predmety, ktoré si si doma vybral, pretože máš ešte trochu času, aby si si zmenil predmety, ktoré si si zapísal napríklad keď zistíš že učitel nemá rád erasmákov a podobný predmet učí profesor, ktorý je trochu miernejší pri známkovaní. Takže teraz ti stačí sledovať stránky na facebooku ako „ESN Copenhagen 2011/2012“ a užívať si nový život v novom meste.

Erasmus v Španielsku
Erasmus v Španielsku

Pokračovanie: prvý semester, ESN IBIZA 2010, Post Erasmus Depression a ako do nej neupadnúť, 9 z 10 ľudí čo bolo na Eramse v Barcelone tvrdia že to bol ich najlepší rok života…

Autor: Michal Kuročka

2,089 videní