Letná univerzita, vrelo odporúčam!

12. April 2011 | Archív |
1,612 videní

Čo je to už len za nápad stráviť niekoľko týždňov z dlho očakávaného voľna, slobody, teplých dní a nocí opäť štúdiom? Aj teba napadlo práve toto, keď si niekde začul spojenie letná univerzita? Tak vedz, že takto strávených niekoľko týždňov počas leta je skúsenosť, na ktorú sa nezabúda.

Na prvej letnej univerzite som sa zúčastnila pred tromi rokmi v Berlíne. Vďaka DAAD štipendiu a podpore jednej vzdelávacej nadácie som mala možnosť absolvovať 4-týždňový kurz nemeckého jazyka a odborný kurz na Freie Universität Berlin. Okrem toho, že to bola v tom čase pre mňa životná skúsenosť, pretože som prvý krát sama cestovala na dlhšiu dobu na miesto, kde som nikoho nepoznala, neovládala dobre jazyk danej krajiny a v podstate nevedela do čoho idem, keďže dovtedy som sa žiadneho vzdelávacieho pobytu v zahraničí nezúčastnila, bola to pre mňa zároveň jedinečná odborná skúsenosť. Profesor, univerzita, metódy výučby, kultúrna a názorová diverzita to bolo na úplne inej úrovni, na akú som bola u nás zvyknutá. Áno, bolo treba si niečo pripraviť, odovzdať nejakú úlohu a prácu, ale tým, že to bola pre mňa zaujímavá téma a metódy a spôsob výučby boli úplne iné, tak to šlo samo 🙂

Ďalšou pre mňa úplnou novinkou bola interkultúrna skúsenosť. Pracovať, zabávať sa a žiť nejaký čas medzi ľuďmi pochádzajúcimi z rôznych krajín Európy a sveta bolo to o čom som dovtedy len snívala, ale prežívať to bolo sto krát lepšie. Samotný Berlín je jedinečné mesto západnej Európy z hľadiska histórie, kultúry, umenia, životného štýlu. A nakoniec na čo nemôžem a najmä nechcem zabudnúť sú ľudia, ktorých som tam stretla. Nech to znie ako akékoľvek klišé, spoznala som ľudí, na ktorých do konca života nezabudnem.

Jednoducho bola to skúsenosť, ktorá mi otvorila oči, srdce a možnosti. Odporúčam všetkým!

Autorka: Katarína Karcolová

1,612 videní